Saldus medicīnas centrs piedāvā pakalpojumus valsts apmaksāto programmu ietvaros

© Ojārs Lūsis

2009. gada septembris Saldū iezīmējās ar būtiskām izmaiņām. Saldus medicīnas centrs tika reorganizēts par aprūpes slimnīcu ar aprūpes nodaļu, traumpunktu un dienas stacionāru, saglabājot ambulatoros pakalpojumus, ieskaitot pilnvērtīgas diagnostikas iespējas. Visas struktūrvienības ir vienlīdz būtiskas.

SIA Saldus medicīnas centrs ir Brocēnu un Saldus novada pašvaldību uzņēmums, kurš dzīvē realizē pašvaldībām deleģēto medicīnas pakalpojumu pieejamību novadu iedzīvotājiem. Centra valdes priekšsēdētājs Ingemars Harmsens atzīst, ka pārmaiņu process nebija vienkāršs, taču tagad jau lielākās grūtības ir aiz muguras. Par to liels paldies kolektīvam, kurš ar sapratni un lielu atbildības izjūtu strādāja, lai ne tikai saglabātu, bet arī uzlabotu medicīnas pakalpojumu kvalitāti. Jāatzīmē, ka, reorganizējot Saldus slimnīcu, no darba tika atbrīvoti vairāk nekā 100 darbinieki un pagājušā gada septembrī kopējais Saldus medicīnas centrā nodarbināto skaits bija 84 cilvēki, tagad šeit strādā jau 106 darbinieki.

Centra galvenā ārste

Ingrīda Kužniece teic: "Mūsu darbība vērsta uz to, lai novadu iedzīvotājiem būtu iespēja saņemt medicīnisko palīdzību par valsts finansējuma līdzekļiem. Vislielākais darbības apjoms saistās ar ambulatoro aprūpi, tai skaitā diagnostiku. Centrā ir pieejami rentgeni, ultrasonogrāfija, datortomogrāfija un laboratorija – viss nepieciešamais, lai noteiktu diagnozi arī sarežģītos gadījumos. Pacientiem ir iespējas tūlīt pēc ģimenes ārsta vai speciālista vizītes nodot analīzes vai veikt citus ārsta nozīmētos izmeklējumus." Tādējādi ietaupās pacientu nauda un laiks. Arī šie pakalpojumi tiek sniegti valsts noteiktās kvotas ietvaros – slimniekam jāmaksā tikai pacienta iemaksa. Ingrīda Kužniece vērš uzmanību uz grūtnieču aprūpes pakalpojumiem – lai arī dzemdību nodaļa ir likvidēta, topošās māmiņas var saņemt kvalitatīvu aprūpi. Mazuļa attīstībai un māmiņas veselībai līdzi seko gan ārsts, gan vecmāte, turklāt uz vietas tiek veikta arī ultrasonogrāfija un citi izmeklējumi. "Uzdrošinos teikt, ka šis ir viens no pakalpojumu veidiem, kurš pēc veselības iestādes reorganizācijas ir būtiski uzlabojies. Tomēr jāatzīmē, ka acu ārsta un neirologa pakalpojumi ir pieejami retāk, nekā to vajadzētu pacientiem. Dienas stacionārā veicam visu, ko valsts ir paredzējusi finansējumā.

Ik nedēļu veicam gan žultsakmeņu, gan trūču, gan ginekoloģiskās, gan cita veida operācijas, kas neprasa ilgstošu atveseļošanās periodu. To varam nodrošināt ar laparoskopiskajām tehnoloģijām. Mūsu slimnīcas operāciju zāle atbilst labam mūsdienu līmenim. To nesaku tikai es, tāds ir mūsu viesārstu – ginekologu, traumatologu, anesteziologu – viedoklis, kuri operē mūsu centra operāciju zālē. Būtiski ir tas, ka par operāciju, piemēram, ceļgala locītavas operāciju, dienas stacionārā jāmaksā trīs lati.

Iespējams, ka pacientiem pietrūkst informācijas par aprūpes nodaļas iespējām. Nodaļā tiek ārstētas dažādas terapeitiskas, ķirurģiskas slimības. Pacientam pēc grūtas slimības atgūt kustību spēju, spēju sadzīvot ar kādu hronisku slimību aprūpes nodaļā palīdz rehabilitācijas māsa, kura sistemātiski nodarbojas ar pacientiem, veicinot viņa fiziskās un vienlaikus arī sociālās aktivitātes."

Savukārt Ingemars Harmsens atzīmē: "Ne vienā vien ģimenē ir kāds kopjams cilvēks. Tas nozīmē, ka vismaz kādam visu laiku ir jābūt mājās, jo slimnieku nav kur atstāt. Ja padomā ir kāds izklaides brauciens vai komandējums, mēs labprāt parūpēsimies par nespējnieku. Tas ir maksas pakalpojums, bet cena nav pārlieku augsta. Tā ir iespēja uz noteiktu laiku atstāt savu ģimenes locekli mūsu centra darbinieku aprūpē, kas viņam nodrošinās ne tikai medicīnisko, bet arī sociālo vajadzību apmierināšanu."

Vaicāts par nākotnes perspektīvām, valdes priekšsēdētājs ir samērā optimistisks: "Pagaidām neplānojam strauju attīstību un lielas investīcijas, taču ir padomā vairāki ES līdzfinansētie projekti, kas dotu iespēju iegādāties jaunas medicīniskās iekārtas. Ja valsts piešķirtās kvotas nākamgad paliks šī gada apjomā, tad mums nav jāuztraucas par Saldus veselības centra pastāvēšanu. Ar esošo finansējumu pietiek, lai sniegtu kvalitatīvus veselības aprūpes pakalpojumus Saldus un Brocēnu novada iedzīvotājiem. Protams, arī citu novadu iedzīvotāji vienmēr ir laipni gaidīti!"

Svarīgākais