Norplast – sociāli atbildīgs norvēģu uzņēmums Latvijā

© Ojārs Lūsis

Jau 15 gadus Saldū darbojas SIA Norplast, kura galvenais darbības virziens ir stikla šķiedras produktu ražošana Norvēģijas tirgum.

Vairāk par uzņēmumu stāsta tā direktors Māris Meija un ražošanas vadītājs Ivars Liepa.

– 15 gadi ir ilgs laiks, kurā uzņēmums ir spējis pierādīt savu dzīvotspēju. Atgriezīsimies mazliet vēsturē – kā tas nācās, ka norvēģi Saldū izveidoja savu ražotni?

Māris Meija (M. M.): – Pirms 15 gadiem Latvijā bija ļoti populāra humānās palīdzības saņemšana no Skandināvijas valstīm. Izplatot humāno palīdzību, braucienos līdzi devās arī uzņēmēji, kuri vērtēja biznesa iespējas toreiz vēl mazpazīstamajā Latvijā. Vienā šādā braucienā iepazināmies ar norvēģu uzņēmējiem, kuriem patika Saldus ģeogrāfiskais stāvoklis un aktīvā biznesa vide. Ražojot ļoti svarīga ir iespēja ātri gatavo preci nogādāt ostās un nosūtīt klientiem. Tieši ostu tuvums – Liepāja, Ventspils un Rīga – bija viens no galvenajiem apsvērumiem, kāpēc par ražotnes vietu tika izvēlēta šī pilsēta.

Tagad teritorijā, kur tika izveidota Norplast ražotne, attīstītās vēl citas norvēģu kapitāla ražotnes.

– Vai Saldū bija cilvēki, kuri prata izgatavot stikla šķiedras laivas?

M. M.: – Nē, tolaik ļoti reti kurš runāja angliski, kur nu vēl prata izgatavot laivas no stikla šķiedras. Pirmie seši darbinieki, mani ieskaitot, brauca un strādāja mūsu īpašnieka ražotnē Norvēģijā. Kad bijām apguvuši šo nozari, varēja sākt veidot ražotni Latvijā. Kamēr strādājām Norvēģijā, bijām atraduši arī telpas Saldū. Atceros, ka pirmais pasūtījums bija parastas airu laivas, kas paredzētas privātajam lietotājam.

Pakāpeniski esam apguvuši vairākas stikla šķiedras izstrādājumu ražošanas metodes: laminēšanu ar rokām, sproitēšanu un vakuuminjekciju. Atzīmēšu, ka visaugstāko kvalitāti var panākt ar vakuuminjekcijas metodi.

Tagad mūsu ražotnē kopā ar administratīvajiem darbiniekiem strādā 46 cilvēki. Tie ir atbildīgi cilvēki, kam jau ir pietiekama pieredze un vēlme strādāt. Uz saviem cilvēkiem varam paļauties pilnā apmērā.

– Kā top laiva?

Ivars Liepa (I. L.): – Vispirms tiek izstrādāts projekts, skices un rasējumi, izgatavots modelis, tad forma un pirmā testu laiva. Tad jāveic dažādi testi un jāsaņem ES standartu atbilstības sertifikāts. Atzīmēšu, ka mūsu produktu kvalitāte atbilst visām starptautiskajām prasībām. Kopumā no idejas līdz pirmajai gatavajai laivai paiet vismaz divi gadi. Nupat esam pabeiguši darbu pie mūsu jaunākā modeļa izstrādes un varam uzsākt ražošanu. Jaunā laiva paredzēta sešiem cilvēkiem, tāpēc tika pakļauta ļoti rūpīgiem testiem – tā nedrīkst nogrimt arī tad, ja piesmēlusies ar ūdeni. Laivai jābūt labi līdzsvarotai un pilnīgi drošai arī pret mehānisku ietekmi.

Pēdējai atpūtas laivai dizains ir izdevies ļoti labs, un tagad tiek spriests par jaunas firmas dibināšanu, kas nodarbosies ar šīs modeļa pilnīgu komplektēšanu un sagatavošanu pārdošanai.

– Vai klientu pietiek?

I. L.: – Jā! Nav jau tā, ka ražojam tikai laivas, tā ir tikai aptuveni 1/6 daļa no visa saražotā. Patlaban būvējam 9 metrus garas laivas, kuras mūsu darbinieki montē Norvēģijā. Zinu, ka šīs laivas tiks pārdotas Brazīlijas lietotājiem. Mēs izgatavojam dažāda tipa laivas – glābšanas laivas kuģu komplektēšanai vai pludmaļu glābšanas dienestiem, tagad arī atpūtai, makšķerēšanai. Daudz izgatavojam naftas ieguves vietām stikla šķiedras pārsegus, aizsargus naftas vadiem un iekārtām. Kuģiem izgatavojam arī stikla šķiedras kastes, skapjus glābšanas vestēm, akumulatoriem, ugunsdzēšanas un remontu ekipējumam. Vēl karjeru traktoriem ražojam motoru pārsegus un jumtu. Autotransporta saldēšanas piekabēm izgatavojam aizmugures durvis, priekšas loksni, lukturu turētājus, stūru un riepu pārsegus. Pēdējos gados ir audzis pieprasījums pēc dažādiem zivju audzēšanas baseiniem, sākot no viena metra līdz 12 metriem diametrā un 4 m augstumā.

– Vai varam teikt, ka uzņēmums jūtas stabili?

M. M.: – Jā, mūsu partneri aktīvi strādā mārketinga nozarē, un faktiski visa produkcija tiek eksportēta. Uzņēmumam šogad nav bijušas dīkstāves – pat atvaļinājuma grafiku bija grūti sakoordinēt tā, lai visi tiktu atvaļinājumā un tiktu izpildīti pasūtījumi. Jāteic gan, ka pagājušajā gadā bija laiks, kad pasūtījumu bija mazāk nekā mūsu darbinieki spēj padarīt. Lai nebūtu jāatlaiž cilvēki, mūsu īpašnieki atvēlēja līdzekļus teritorijas labiekārtošanai, ko veica ražotnes darbinieki. Atzīmēšu, ka mūsu uzņēmumā strādājošajiem ir lielas, ja ne pašas lielākās algas Saldus novadā, rēķinot uz vienu cilvēku. Tāpat mūsu cilvēkiem ir veselības apdrošināšanas polises, un viņi saņem visas valsts likumdošanā paredzētās sociālās garantijas. Tagad dienaskārtībā ir ziemas jakas darbiniekiem.

– Norplast izgatavo arī vannas, vieglo automašīnu bagāžas kastes, piekabes zirgu pārvadāšanai un vēl daudz ko citu. Cik tas ir nozīmīgi šādai ražotnei?

I. L.: – Tas ir interesanti! Tikko no Anglijas esam saņēmuši piedāvājumu izgatavot pat stikla šķiedras gultu, grieķi vēlas pirkt baseinus. Kā perspektīvu nozari redzam notekūdeņu attīrīšanas iekārtu izgatavošanu privātmājām. Mūsu un partneru radīto produktu jau esam uzstādījuši Šveices Alpos, kur atrodas kalnu bāzes nometne. Mūsu iekārta attīra virtuves, veļasmašīnas un dušas ūdeņus un tālāk tos izmanto tualetēm. Šie notekūdeņi tiek attīrīti vēlreiz, un kalnos nonāk attīrīti ūdeņi. Turklāt šajās iekārtās tiek izmantota saules enerģija. Tas ir viens no mūsu firmas inovatīvākajiem produktiem.

– Vai klienti zina, ka Norplast ir Latvijas ražotne?

M. M.: – Jā, visai mūs produkcijai pavaddokumentos ir norādīta gan ražotājvalsts, gan uzņēmums, gan atbildīgo cilvēku vārdi. Tāpēc, neskatoties uz to, ka esam Norvēģijas kapitāla uzņēmums, mūsu produkcija apliecina piederību Latvijai. Esam ieguvuši labu reputāciju, jo vienmēr pasūtījumus izpildām noteiktajos termiņos. Tas ir ļoti svarīgi arī mūsu klientiem SIA Compocean, kam nepieciešamas komplektējošās detaļas darbam uz naftas platformām. Atzīmēšu, ka gala klients šiem izstrādājumiem ir Statoil un British Petrolium. Nereti klientam ir svarīga ne tikai cena, bet galvenais – pasūtījuma izpildes ātrums un kvalitāte. Ja nepieciešams, tad organizējam darbus vairākās maiņās.

– Vai cilvēkiem piedāvājat tikai darbu vai arī kopējas atpūtas iespējas?

I. L.: – Norvēģiem ir raksturīgas rūpes par saviem darbiniekiem, tāpēc mūsu strādniekiem ir iespēja spēlēt volejbolu vai basketbolu, iet uz baseinu. Sadarbojamies arī ar uzņēmumiem SIA Libra Plast un SIA Libra Metal, kas strādā Sandes industriālajā parkā, un kopā svinam Ziemassvētku balles, piedalāmies rajona volejbola un basketbola sacensībās. Tas ir ļoti svarīgi, lai darbiniekiem būtu iespēja satikties arī ārpus darba laika, uzturēt sevi labā sportiskā formā, turklāt darot to kopā ar ģimeni.

– Vai uzņēmums piedalās arī sociālos procesos?

I. L.: –Jā, mēs esam Latvijas daļa, un gan mums, gan mūsu īpašniekiem ir svarīgi apzināties, ka palīdzam tiem, kam klājas grūti. Kopā ar SIA Compocean un Saldus basketbola klubu atbalstām Cieceres internātskolu un bērnu un jauniešu centru Rūķītis. Sarēķinājām, ka pagājušajā gadā dažādiem mērķiem kopumā ziedojām vairāk nekā 13 tūkstošus latu. Ar bērniem kopā esam spēlējuši boulingu, skatījušies Rīgas Dinamo spēli, pusdienojuši Lido un bijuši arī akvaparkā. Arī šogad turpinām strādāt ar Cieceres internātskolas bērniem – meitenes iet uz aerobiku, zēni trenējas futbolā. Droši vien līdz gada beigām būs vairākas aktivitātes. Rūpējoties par bērnu drošību uz ceļa, jau pagājušajā gadā Cieceres internātskolas audzēkņiem uzdāvinājām atstarojošās nozīmītes un piekariņus. Šogad pasūtījām lielāku skaitu šādu atstarotāju, jo plānojam tos dāvināt bērniem arī citās skolās.

Patlaban strādājam pie tā, lai uzzinātu šī mācību gada labākos, centīgākos un aktīvākos skolniekus. No saziedotajiem līdzekļiem, kas tuvojas jau 18 tūkstošiem, varēsim viņiem uzdāvināt ekskursiju vai kādas citas vērtīgas balvas. Apzināsim arī maznodrošinātās ģimenes, kuru bērniem vajadzētu palīdzēt, – uzdāvināsim somas. Šogad pasūtījām 85 somas – ceram, ka pietiks visiem, kam tās vajag.

Lai iegūtu papildu līdzekļus labajiem darbiem, esam iecerējuši 3% no pārdotā apjoma novirzīt Saldus novada bērnu vajadzībām. Īpašnieki tam ir piekrituši, vēlamies iesaistīt arī mūsu klientus un citus Saldus uzņēmumus. Plānojam mājaslapā atvērt sadaļu, lai katrs mūsu produkcijas pircējs varētu izsekot, kur nonācis viņa ziedojums. Mēs uzskatām, ka tiem, kam klājas labi, ir jādalās ar tiem, kam tagad ir ļoti grūti.

Svarīgākais