Jau 50 gadu, bet mūžam jauna Gotiņa

© Ojārs Lūsis

Maijā pagāja tieši piecdesmit gadu, kopš Saldū tiek ražotas piena konfektes Gotiņa. Savulaik šādas konfektes ražoja daudzviet, bet tagad šo tik vērtīgo un atšķirībā no dažādu importa saldumu piedāvājuma arī veselīgo produktu ražo tikai daži Latvijas uzņēmumi. Viens no tiem – Saldus pārtikas kombināts.

Pavasara svētku laikā, atzīmējot Gotiņas ražotnes atvēršanas 50 gadu jubileju, tika rīkoti dažādi pasākumi – ietīta visgarākā konfekte, līksmots kopā ar bērniem, kā arī vilktas ārā vecās receptes un ietinamie konfekšu papīrīši. Nu pircēji var iegādāties arī Gotiņu ar cigoriņu garšu, kas kādu laiku ražota netika, kā arī tradicionālo piena konfekti pēc 1960. gada dizaina ietītā papīrītī. Saldus Pārtikas kombināta valdes locekle Līga Grīsle teic: "Nu jau mūsu sortimentā ir ap 17 dažādu veidu Gotiņu – ar riekstiem, rozīnēm, dzērvenēm, kokosriekstiem un piparmētru. Mums ir svarīgi, lai Gotiņu konfekte būtu pa prātam gan lieliem, gan maziem, tāpēc rūpīgi sekojam līdzi pircēju izvēlei, runājam, jautājam un ražošanā ieviešam to, ko vēlas mūsu patērētāji. Kā zināms, Saldus Gotiņa tiek izgatavota no dabīga, Saldus apkārtnē iegūta piena, pievienojot tam sīrupu, taukvielas un cukuru. Līdz ar to šis ir viens no retajiem saldumiem, kas ne tikai nav kaitīgs bērna veselībai, bet pat ieteicams. Domājot tieši par jauno paaudzi, pavisam drīz sāksim piedāvāt tieši mazajiem, augošajiem cilvēkbērniem radītu mazāka izmēra konfekti – Gotiņu bērniem. Iesaiņosim to no bērnu zīmējumu skicēm tapuša dizaina papīriņā, bet otrā pusē būs mīklas, kas konfekšu ēšanu padarīs par aizraujošu rotaļu. Pašlaik jau mazajiem kārumniekiem Saldus ražotājs piedāvā Bērnu īrisu. Tajā kā taukvielas tiek izmantots Latvijā ražots visīstākais sviests."

Saldus pārtikas kombinātā tieši tam, lai produkti būtu ne tikai garšīgi, bet arī veselīgi, tiek pievērsta vislielākā uzmanība. Tāpēc veselīgi ir arī citi šajā uzņēmumā ražotie izstrādājumi. Marmelādi no dabīgām sulām nu var iegādāties arī Rimi tīkla veikalos, un šis saldums iemanto arvien lielāku popularitāti. Savukārt tortes (attēlā), kūciņas un bulciņas, ko var gan pasūtīt, gan nopirkt kaut ko no ikdienas piedāvājuma, kļuvušas jau gluži vai leģendāras – tās vēlas iegādāties gan rīdzinieki, gan liepājnieki, gan paši saldenieki. Līga Grīsle atzīmē: "Tagad esam savam patērētājam vēl tuvāk – Rīgas iedzīvotājiem nu ir pieejams mūsu firmas veikaliņš Mildas tirgū, Satekles un E. Birznieka Upīša ielas krustojumā. Tajā vienmēr ir svaiga produkcija, turklāt visplašākajā klāstā.

Gotiņa nepelnīti ir zaudējusi daļu no popularitātes, jāteic – diemžēl, jo ne jau visi saldumi, ko mums veikalos piedāvā krāšņos iepakojumos, ir nekaitīgi veselībai, par lietderību organisma funkciju uzturēšanā šoreiz pat nerunāsim. Taču ļoti patīkama ir tendence, ka gotiņkonfektes bieži iegādājas ārzemnieki. Un kāpēc gan ne, jo tās ir latviski unikālas pēc sava sastāva un garšas īpašībām, kā arī skaisti iesaiņotas lielākos un mazākos, krāšņākos un vienkāršākos iesaiņojumos. Arī mums pašiem, dodoties uz svešām valstīm, Gotiņu konfektes ir labum labā dāvana. Tagad Saldū ražotās konfektes Gotiņas pazīst arī Briselē – pēc vasaras pārtraukuma ES Reģionu komitejas pirmajā plenārsēdē notika atvērto durvju dienas, kurās piedalījās arī saldenieki ar Saldus pārtikas kombināta konfektēm Gotiņa. Konfektes Gotiņa varēja baudīt arī pirmajā Briselē notikušajā Eiropas izgaršošanas festivālā! Uzņēmums lepojas arī ar Vācijas tautsaimniecības balvas Latvijā saņemšanu.

Svarīgākais