Vibsteros būvēs atkritumu šķirošanas staciju

© Ojārs Lūsis

Saskaņā ar Vides ministrijas izstrādāto programmu par reģionālo atkritumu poligonu izveidošanu un dalītas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstību Saldus un Brocēnu novados ir paredzēts uzbūvēt vienu, abiem novadiem kopīgu, atkritumu šķirošanas un pārkraušanas centru.

Lai nodrošinātu vienotu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu abiem novadiem, kopš pagājušā gada Saldus un Brocēnu novadu teritorijā atkritumu apsaimniekošanu veic SIA "Viduskurzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija" (VAAO), kas dibināta, līdzdarbojoties Saldus un Brocēnu novada pašvaldībām, kā arī SIA "Brocēnu ceļš" un SIA "Saldus komunālserviss".

VAAO valdes priekšsēdētājs Ģirts Tiļļa skaidro: "Līdzšinējā atkritumu izgāztuve Vibsteri ir slēgta, un visiem Brocēnu un Saldus novadu teritorijās savāktiem atkritumiem ir jānonāk Liepājas poligonā vai atbilstošās atkritumu uzglabāšanas vai pārstrādes vietās. Līdz ar to lielu daļu izdevumu veidos atkritumu pārvadāšanas un noglabāšanas izmaksas. Ar mērķi samazināt šo izdevumu daļu jau pagājušajā gadā iesniedzām projektu par Sadzīves atkritumu šķirošanas un pārkraušanas stacijas izveidi Brocēnu novadā. Atkritumu šķirošana tuvu to radīšanas vietai dod iespēju būtiski samazināt poligonā nogādājamo atkritumu apjomu, kam ir divi ieguvumi – no vienas puses, tas samazina transporta izmaksas un maksu par atkritumu noglabāšanu, kas nenoliedzami atsaucas uz atkritumu savākšanas tarifiem iedzīvotājiem, no otras puses – veicina vides saglabāšanas procesus, kas ir viena no Eiropas Savienības prioritātēm."

2010. gada septembrī Latvijas Republikas Vides ministrija ir apstiprinājusi SIA "Viduskurzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācija" izstrādāto un iesniegto projekta pieteikumu "Sadzīves atkritumu šķirošanas un pārkraušanas stacijas izveide Brocēnu novadā". Projekta realizācija tiks veikta ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Tā ietvaros atbilstoši Liepājas reģionālajam atkritumu apsaimniekošanas plānam 2008.–2013. gadam plānots izveidot sadzīves atkritumu šķirošanas un pārkraušanas staciju "Vibsteri" Brocēnu novadā, kā arī 50 dalīto atkritumu savākšanas punktus Saldus un Brocēnu novados, tādējādi nodrošinot šķiroto un pārkrauto sadzīves atkritumu daudzuma pieaugumu, kā arī samazinot noglabājamo atkritumu daudzumu. Projekta realizāciju plānots pabeigt 2011. gada nogalē. Šobrīd jau ir izsludināta iepirkuma procedūra būvdarbu veikšanai, iekārtu piegādei un uzstādīšanai, un tā noslēgsies 29. oktobrī, kad kļūs zināmi iekārtu piegādātāji un būvdarbu veicēji. Ģ. Tiļļa atzīmē, ka jau tagad pagastos, kā arī Saldus un Brocēnu pilsētā ir izveidoti elementāri dalīto atkritumu savākšanas punkti, iedzīvotāji paši nāk ar iniciatīvu šķirot atkritumus. Tā ir ļoti veselīga tendence, kas apliecina mūsu sabiedrības izaugsmi arī vides saglabāšanas jautājumos. Jāatzīmē, ka Vibsteros iecerētajai atkritumu šķirošanas stacijai tiks piegādātas tehnoloģiskās iekārtas, ka nodrošina ne tikai jau dalīti savākto atkritumu šķirošanu, bet arī tādu, kas samesti vienā konteinerā. Tiks atšķirotas visas frakcijas, kas var tikt izmantotas otrreizējai pārstrādei vai cita veida reģenerācijai. Jau pašreiz ir novērojama tendence, ka atkritumi tiek uztverti kā resurss, tādēļ tālākā perspektīvā ir plānota arī atkritumu pirmapstrāde. VAAO pagaidām nav uzsākusi aktīvas kampaņas, lai piesaistītu kopējai atkritumu savākšanas sistēmai arī visus privātmāju īpašniekus, taču iedzīvotāju vēlme savus atkritumus nodot kvalitatīvai to tālākai apsaimniekošanai ir ar augšupejošu tendenci. Jebkuram privātmājas vai lauku māju saimniekam ir iespēja noslēgt līgumu ar atkritumu apsaimniekotāju, tādējādi rūpējoties par vides tīrību, un ar atbildīgu attieksmi veicināt arī kaimiņu un paziņu iesaistīšanos sakārtotas atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidošanā. Runājot par tarifiem, valdes priekšsēdētājs teic: "Mūsu piedāvātie atkritumu savākšanas tarifi ir salīdzinoši zemi, jo par galveno uzskatām nevis peļņu, bet gan pakalpojuma pieejamības nodrošināšanu, kas tiešā veidā jau tuvākajā nākotnē atsauksies uz mūsu dabu – meži netiks piemēsloti, un pavasara talkās varēsim savus spēkus virzīt uz labiekārtošanas darbiem un koku stādīšanu, nevis atkritumu savākšanu, kā tas ir šobrīd.

Svarīgākais