Salaspils svētkos cauri laiku lokiem

© F64

Salaspils novada svētku rīkošanas tradīcija aizsākās 2005. gadā, kad dzima ideja par tradicionālu, ikgadēju vairāku dienu pasākumu virkni, kas aptvertu visu pilsētu un kļūtu par noturīgu tradīciju.

Šis mērķis ir sasniegts, jo ar katru gadu apmeklētāju skaits aizvien palielinās un svētki kļūst fantāzijas bagātāki un krāšņāki.

Jau tradicionāli Salaspils svētki norisinās maija pēdējā nedēļā – šogad no 25. līdz 28. maijam. Svētku pasākumu virkni 25. maijā pulksten 16 atklās strītbolisti – jau 13. reizi notiks strītbola sacensības pie Rīgavas. Savukārt 26. maijā pulksten 18 tiks sveikti skolu olimpiāžu uzvarētāji un viņu pedagogi, bet 27. maijā atskaites koncertu sniegs mūzikas un mākslas skolas audzēkņi.

Svētku kulminācija plānota 28. maijā, un šo īpašo dienu pulksten 9 ievadīs svētku Ekumeniskais dievkalpojums Romas katoļu baznīcā. Turpinājums gaidāms jau krietni laicīgākās – svētku šurumburuma – noskaņās, kad Līvzemes iela pārtaps par omulīgu un prieka pilnu vietu kā lieliem, tā maziem. Pasākumu programma būs plaša un daudzveidīga – ar gadatirgu, umurkumuru, Salaspils bērnu koncertu, spēlēm, radošajām darbnīcām un atrakcijām. Tās noslēgumā muzicēs grupa Klaidonis.

Atpūtas brīdī no pulksten 16 līdz 18 ikvienam interesentam būs pieejamas bezmaksas ekskursijas pa Salaspils novada skaistākajām, interesantākajām un ievērojamākajām vietām, piemēram, Doles salu, Botānisko dārzu un citām.

«Pērnā gada vakara svētku programma norisinājās jaunuzbūvētajā stadionā ar mērķi pārsteigt Salaspils iedzīvotājus ar kaut ko jaunu. Šogad scenārijs ir pavisam citāds, jo par vakara pasākuma norises vietu esam izvēlējušies Salaspils pludmali, par kuru salaspilieši bieži aizmirst,» saka svētku režisore Edīte Ābeltiņa. Šogad Salaspilij aprit 825 gadi, tādēļ pasākuma režisore iecerējusi savdabīgu ceļojumu vēsturē – no mūsdienām līdz viduslaikiem. «Atšķirībā no pagājušā gada svētku noslēguma pasākums būs kā vienota, nerimtīga darbība, kurā skatītājs būs viens no dalībniekiem. Ejot pa ielu, kas ved uz pludmali, mainīsies laikmeti un, uzejot augšā uz dambja, ikviens nokļūs citā gadsimtā. Lai arī viduslaiki vēsturiski saistās ar visai drūmu laika posmu, mēs no tiem paņemsim tikai labāko – pietuvināšanos dabai, ūdenim, ugunij, vējam,» stāsta E. Ābeltiņa. Īpašu noskaņu ar mūzikas palīdzību uzburs dūdu un bungu grupa Auļi un lībiešu koris Loja. Ikvienam pasākuma dalībniekam būs iespēja izmēģināt spēkus loka šaušanā un citās fiziskās aktivitātēs, uzzināt, kā viduslaikos cepa maizi un vadīja saimniecību. Gaidāmi arī īpaši pārsteigumi, ko pasākuma režisore gan pagaidām neatklāj – lai paliek intriga!

«Svētku galvenais uzdevums ir piederības un kopības sajūtas radīšana. No mums ir atkarīgs, kāda ir pilsēta, kurā dzīvojam, un kā mēs tajā jūtamies,» spriež E. Ābeltiņa.

Gatavošanās svētkiem nav vienīgā Salaspils kultūras aktualitāte. Gandrīz gatava iespiešanai ir vēsturnieces Lilitas Vanagas sarakstītā grāmata par Salaspils novadu. 230 lappušu biezo grāmatu plānots iespiest 2000 eksemplāros, un tā ir nozīmīga dāvana no Salaspils novada. Kā norāda Salaspils novada domes sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Lolita Trukšāne, šis izdevums ir unikāls ar to, ka pirmo reizi tapis tik plašs un visaptverošs materiāls par novadu.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais