Uzņēmējdarbība – labklājībai un izaugsmei

© F64

A/s DHB ir īstens Salaspils uzņēmums – par to liecina ne tikai tā atrašanās vieta, bet arī ēkas pilsētā, ko cēluši un renovējuši šīs firmas speciālisti.

Šī gada sākumā uzņēmums atzīmēja 50 gadu jubileju un turpina realizēt dažādus projektus. Viens no aktuālākajiem šobrīd ir pašvaldības ēkas rekonstrukcija Enerģētiķu ielā 9, kur savu mājvietu radīs Salaspils novada bibliotēka.

Valsts akciju sabiedrība DHB (tolaik – DaugavaHESstroi) tika izveidota 1960. gada 29. decembrī hidroenerģētikas un citu paaugstinātas sarežģītības industriālo objektu būvniecībai. Vairāku desmitu gadu darbības laikā uzņēmums, piedaloties tādu svarīgu objektu kā Pļaviņu HES, Ķeguma HES 2, Rīgas HES, kā arī vairākos citos industriālos un visas pilsētas nozīmes projektos, ir uzkrājis unikālu pieredzi sarežģītu objektu celtniecībā, kuros nepieciešama augsta precizitāte, īpašas zinātniski tehniskās zināšanas, profesionalitāte un precīzu standartu ievērošana.

Šodien DHB īsteno vispārējās būvniecības, betona un apdares darbus pēc valsts, pašvaldību un privātpersonu pasūtījuma, kā arī turpina sadarbību ar a/s Latvenergo, veicot enerģētikas objektu celtniecību, rekonstrukciju un remontdarbus.

Pateicoties unikālajai pieredzei, nevainojamajai reputācijai un gadu desmitos uzkrātajām inženiertehniskajām zināšanām, DHB ir kļuvusi par kvalitātes un kompetences simbolu celtniecības darbu jomā.

Pirmais uzņēmuma objekts tā darbības vēsturē bija Pļaviņu HES Aizkrauklē 1965. gadā. Turpmākajos gados uzņēmums veica Rīgas termoelektrostacijas rekonstrukciju un paplašināšanas darbus Andrejostā, rekonstruēja Rīgas TEC1 un uzbūvēja Ziemeļrietumu apvienotās energosistēmas dispečeru pārvaldi – vienu no progresīvākajām tālaika celtnēm.

Septiņdesmitajos gados uzņēmums uzbūvēja Rīgas HES, Rīgas TEC2, Ķeguma HES2, kā arī dažādus infrastruktūras objektus Salaspilī. Kopš sešdesmito gadu vidus uzņēmuma speciālisti ir piedalījušies hidroelektrostaciju un termoelektrostaciju būvniecībā Tuvo Austrumu valstīs, kā arī Ukrainā un Lietuvā.

Privatizācijas procesa rezultātā 90. gados valsts celtniecības pārvalde DaugavaHESstroi tika pārveidota par a/s Daugavas hidroelektrostaciju būvniecība – DHB.

Deviņdesmitajos gados, sadarbojoties ar Latvenergo, DHB veica dažādas rekonstrukcijas un remontdarbus enerģētikas objektos, to skaitā Ķeguma HES hidroagregāta atjaunošanu, darbojoties kā franču uzņēmuma Alstom Power Hydro apakšuzņēmējs. Tajā pašā laikā Latvijā tika realizēti vairāki mazo HES celtniecības projekti.

2000. gadā tika pabeigta šķidrinātās gāzes uzglabāšanas stacija un veikta šķidrinātās gāzes pārsūknēšana uz Garkalni.

Šodien DHB aktīvi veic dzīvojamo ēku, ražošanas un komercobjektu celtniecības darbus, ēku un būvju rekonstrukcijas un kapitālos remontus, hidrotehnisko objektu atjaunošanas darbus.

Ir vērts pieminēt tādus DHB industriālos projektus kā Brocēnu cementa rūpnīca, Bolderājas kokapstrādes rūpnīca un ūdens attīrīšanas iekārtas Olainē, kur tika veikti būvniecības darbi. Uzņēmums piedalījies arī daudzfunkcionālā kompleksa Arēna Rīga celtniecībā.

DHB aktīvi piedalās celtniecības darbu konkursos. Pēc Salaspils pašvaldības pasūtījuma ir veikta kultūras nama Rīgava un Mūzikas un mākslas skolas rekonstrukcija, kā arī PII Jāņtārpiņš siltināšana. Salaspilī sadarbībā ar dzīvojamo māju attīstības firmām ir tapušas rindu mājas, bet 2008. gadā DHB veica LU Fizikas institūta laboratoriju kompleksa rekonstrukciju. Šobrīd notiek pašvaldības ēkas rekonstrukcija Enerģētiķu ielā 9, kur savu mājvietu radīs Salaspils novada bibliotēka.

Uzņēmuma galvenā vērtība ir stabila, tradīcijas cienoša komanda, kuras sastāvā darbojas augsti kvalificēti darbinieki. DHB komandas pamatsastāvu veido inženieri un speciālisti ar pieredzi sarežģītu industriālo un infrastruktūras objektu celtniecībā, kā arī enerģētikas jomā. Šobrīd uzņēmumā strādā vairāk nekā 150 cilvēku.

Uzņēmums sadarbojas ar nozares augstākās izglītības iestādēm, kā arī celtniecības koledžām un tehnikumiem, piedāvājot studentiem prakses iespējas dažādos celtniecības objektos tā speciālistu vadībā.

DHB misija ir saglabāt unikālās un svarīgās inženiertehniskās zināšanas un iemaņas un nodot tās nākamajai speciālistu paaudzei.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais