Veselības centra misija – būt pieejamam katram

© F64

Salaspils veselības centrs ir viens no spilgtākajiem piemēriem, kurš pierāda, ka ar valsts apmaksāto pakalpojumu sniegšanu veselības aprūpes iestāde var ne tikai pastāvēt, bet arī pakāpeniski attīstīties.

Salaspilī ir ap 23 tūkstoši iedzīvotāju un absolūti lielākā daļa strādā vai mācās Rīgā. Līdz ar to maksātspējīgie izvēlas ģimenes ārstu vai speciālistu apmeklējumu Rīgā. Salaspils veselības centra valdes locekle Vita Upmane pauž: «Lielākā daļa mūsu pacientu ir gados vecāki cilvēki un bezdarbnieki. Taču mēs nevaram sūdzēties par klientu trūkumu, jo tieši vecākiem cilvēkiem visbiežāk ir nepieciešams ārsts, turklāt ne tikai lai saņemtu medicīniska rakstura palīdzību, bet arī psiholoģisko atbalstu. Cilvēki jūtas ļoti vientuļi.»

Salaspilī darbojas 14 ārstu prakses, no tām deviņas izvietotas Veselības centra ēkā, kur viegli un ātri pieejami arī visi blakus pakalpojumi, – laboratorija, sonogrāfija, rentgens, fizioterapija, rehabilitācija un citi primārai aprūpei nepieciešamie pakalpojumi. Centra vadītāja lepojas ar nule kā iegādāto jauno veloergometrijas iekārtu un holtera monitoru pulsa un asinsspiediena kontrolei, kas papildina jau esošās kardioloģiskās izmeklēšanas iespējas.

Pagājušajā gadā Veselības centrā kopumā bijuši 48 435 apmeklējumi, no tiem 25 495 reizes pacienti apmeklējuši ārstu. Kā jau iepriekš teikts, lielākajai daļai pacientu ir ļoti zema maksātspēja, tāpēc maksas pakalpojumi sastāda tikai nepilnus 2% no kopējā apgrozījuma. Arī speciālistu apmeklējumam ārpus valsts noteiktās programmas ir ļoti zema cena – pirmreizējais apmeklējums maksā 10 latus, bet atkārtotais 5 latus.

Vita Upmane uzskata, ka galvenais ir pacienta ērtības un vajadzības, – ja viņam ir nepieciešams nosūtījums pie speciālista vai īpaša diagnostika, viņš to arī saņems. Tikpat prasīga kā pret sevi vadītāja ir arī pret citiem veselības centra ārstiem un personālu – visam ir jābūt labākajā kārtībā.

Šogad veselības centra ēka ar novada domes finansiālu atbalstu beidzot ir nosiltināta un ieguvusi ne tikai izskatīgu vizuālo noformējumu, bet galvenais – kabinetos tiešām ir silti un pacienti var justies komfortabli.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais