Novērtē un atbalsta iedzīvotāju iniciatīvu

© F64

Krāšņi un atraktīvi aizvadīti Preiļu novada svētki, ko jau sesto gadu pēc kārtas organizēja Preiļu novada kultūras centrs, bet tas nebūt nenozīmē, ka ir laiks atpūtai.

«Šobrīd intensīvi gatavojamies diviem lieliem pasākumiem, no kuriem pirmais notiks jau šajā nedēļas nogalē,» saka centra direktors Guntis Skrimblis.

30. jūlijā Preiļos trešo reizi notiks Mītava Open 2011 Latgales posms un sporta programmai pieskaņota kultūras programma Preiļu parka estrādē – muzikāla izrāde visai ģimenei Trakās musketieru avantūras un noslēgumā zaļumballe. Savukārt 12. augustā uz tās pašas estrādes skatuves paredzēts leģendārās Amerikas latviešu grupas Čikāgas piecīši atvadu tūres vienīgais koncerts Latgalē. Kā norāda G. Skrimblis, notiek aktīva biļešu iepriekšpārdošana un cilvēku atsaucība ir patiešām liela. Vasaras sezonas noslēgums ar Zinību dienas pasākumu estrādē plānots 2. septembrī.

Gaidāmā rudens sezona kultūras namam būs īpaša, jo aizritēs jubilejas noskaņā – 2012. gada janvārī apritēs 10 gadu kopš ēkas renovācijas. Šobrīd kultūras nama otrā stāva zālē iekārtota mākslinieces Helēnas Heinrihsones gleznu izstāde, kas aplūkojama līdz 15. augustam.

Preiļu kultūras centra darbinieki allaž novērtējuši un stimulējuši novada iedzīvotāju iniciatīvu un vēlmi radoši iesaistīties kultūras procesos. Pulciņš apņēmīgu jauniešux pirms vairākiem gadiem nodibināja Alternatīvās kultūras centru, lai radītu viņu gaumei atbilstošu kultūras piedāvājumu. «Viņu darbība ir attīstījusies. Šajos pilsētas svētkos Alternatīvās kultūras centrs Preiļu parka vecajā estrādē rīkoja pasākumu Rock’n’Preiļi, kur iesaistījāmies arī mēs – palīdzējām ar tehnisko nodrošinājumu, apmaksājām pārvietojamo skatuvi, vienas grupas honorāru un apsardzi. Ja jaunieši jūt, ka viņu idejas un darbība tiek atbalstīta, šādu iniciatīvu būs aizvien vairāk,» uzskata G. Skrimblis. Preiļu novada dome un kultūras centrs labprāt atbalsta novada jaunos talantus. Nesen no Baltkrievijas atgriezies šova Latvijas zelta talanti 2008 uzvarētājs, preilēnietis Dainis Skutelis, kurš kopš uzvaras šovā mērķtiecīgi virzījies augšup pa mūzikas kāpnēm un patlaban dzirdams vairākos muzikālos projektos. «Man bija tas gods pavadīt Daini uz mākslas festivālu Vitebskā, kura ietvaros notika estrādes dziesmu izpildītāju konkurss. 20 dalībnieku konkurencē Dainis nostartēja ļoti labi, sasniedzot ceturto labāko rezultātu

un saņemot Baltkrievijā populārās grupas Pesņari līdera Valdimira Muļavina speciālo prēmiju par labu baltkrievu dziesmas izpildījumu,» par novadnieka panākumiem priecājas G. Skrimblis.

***

PREIĻU NOVADA TŪRISMA OBJEKTI

Preiļu novada tūrisma informācijas centrs (TIC) darbojas Preiļos kopš 1999. gada sākuma. TIC piedāvā daudzveidīgu pakalpojumu klāstu. Pie mums jūs varat rezervēt ceļojumus, pasūtīt vīzas uz Krieviju, Baltkrieviju, Ukrainu, rezervēt avio un starptautisko reisu autobusu biļetes, veikt ofisa pakalpojumus – kopēšanu, printēšanu u.c., saņemt gida pakalpojumus. Informāciju sniedzam bez maksas! TIC cieši sadarbojas arī ar novada tūrisma uzņēmējiem, sniedzot konsultācijas, popularizējot jaunos tūrisma produktus. Šosezon šādi jaunumi ir trīs – vīngliemežu audzētava Ošu mājas, mājas vīna ražotne z/s Kalni un a/s Preiļu siers ražotā siera degustācija ar stāstu par rūpnīcu un tās produkciju, kuras laikā tiek demonstrēta arī filma par a/s Preiļu siers.

Informācija un ekskursiju pieteikšana Preiļu novada tūrisma informācijas centrā Kārsavas ielā 4 Preiļos.

Tālr. 65322041, mob. tālr. 29116431; 2910068, e-pasts: tic@preili.lv.

Preiļu novada tūrisma objekti

• Preiļu pilsētas parks ar grāfu Borhu dzimtas muižas apbūves kompleksu.

Preiļu ilggadējie īpašnieki grāfu Borhu dzimta atstāja pilsētai mantojumā vizītkarti – Preiļu muižas apbūves kompleksu (vārtsarga namiņš, kapela, zirgu stallis, pils, kungu paradīze – Ādama un Ievas sala, Mīlestības kalniņš).

Adrese: Kārsavas iela 4, Preiļi

Darba laiks: 9–17 (brīvdienās pēc pieteikumiem), gida pakalpojumi grupām Ls 15,00.

Pieteikšanās pa tālr. 65322041 vai mob. tālr. 29116431.

• Miniatūrā karaļvalsts un leļļu galerija. Iespējams apskatīt miniatūro karaļvalsti, kā arī pārģērbties krāšņos princešu, karalieņu, musketieru tērpos.Māksliniece ir radījusi arī unikālu leļļu galeriju, kurā tiek eksponētas viņas darinātās lelles, kuru skaits nu jau pārsniedz 300! Tas ir populārākais Preiļu novada tūrisma objekts!

www.lellukaralvalsts.lv

Adrese: Daugavpils ielā 21

Pieteikšanās pa tālr: 65321737 vai mob. tālr 26423837.

• Polikarpa Čerņavska darbnīca – muzejs (Keramikas ekspozīcijas apskate. Piedāvā pašiem pavirpot, pamēģināt radīt brīnumu no māla.)

Adrese: Talsu iela 21, Preiļi

Pieteikšanās pa tālr: 65322041 vai mob. tālr. 28675022.

• Raiņa memoriālais muzejs Jasmuiža

Skatāma ekspozīcija – Raiņa ģimnāzijas, studiju gadi. Latgales keramikas ekspozīcija un senais podnieku ceplis sniedz ieskatu māla brīnumjaukajā pārtapšanā. Iespējams iegādāties suvenīrus, keramikas izstrādājumus.

Adrese: Aizkalne, Aizkalnes pag.

Pieteikšanās pa tālr. 65354677 (biļetes cena 0,50–0,70 Ls/pers.).

• Viesu nams Pie Pliča

Viena no vecākajām koka būvēm Preiļos. Ēka atjaunota, tajā izvietots viesu nams. Viesu mājas teritorijā apskatāms mazākais Latvijas dievnams – neliela ceļmalas kapela.

www.pieplica.viss.lv

Adrese: Raiņa bulvāris 9, Preiļi

Svarīgākais