Preiļu slimnīca saglabā pakalpojumu

© F64

Šā gada maijā publiskajā telpā izskanēja ziņa, ka, izvērtējot visu lokālo slimnīcu darbu, Veselības ministrijas darba grupa pieņēmusi lēmumu, sākot no 2012. gada 1. janvāra, Preiļu slimnīcā neapmaksāt dzemdību palīdzību.

Izrādās, šis lēmums Preiļus tomēr neskars un arī no nākamā gada valsts apmaksās slimnīcā sniegto dzemdību palīdzību līdzšinējā apjomā.

Veselības ministrijas ziņojumā tika teikts, ka Preiļu slimnīcā ir pārāk augsts riska līmenis, kas saistīts ar ļoti nelielo dzemdību skaitu gadā (2010. gadā – 294 jeb mazāk nekā vienas dzemdības dienā) un salīdzinoši lielo ķeizargrieziena operāciju skaitu. Kā norāda Preiļu slimnīcas Dzemdību un ginekoloģijas nodaļas vadītājs Juris Kļaviņš, Preiļu slimnīcas rādītāji nav sliktāki kā republikā kopumā. Katru gadu tiek pieņemtas ap 300 dzemdību, turklāt Preiļu slimnīcu labprāt izvēla sievietes no citiem novadiem – pērn viņu skaits veidojis 32 procentus. Arī ķeizargriezienu skaita ziņā Preiļu slimnīca neatpaliek no vidējiem rādītājiem valstī – 23,4 procenti, Preiļos – 23 procenti. «Neviens nespiež sievieti veikt ķeizargriezienu, ja viņa vēlas un var dzemdēt dabiskā ceļā,» uzsver J. Kļaviņš. Kvalitātes rādītājs valstī ir arī perinatālā mirstība. Pēdējo pāris gadu laikā Preiļu slimnīcā bijuši tikai divi gadījumi – pa vienam gadā. Pēc J. Kļaviņa domām, ministrijas izteiktās šaubas par slimnīcā sniegtās dzemdību palīdzības kvalitāti ir nepamatotas, jo visi mediķi ir augsti kvalificēti darbinieki ar lielu pieredzi.

Preiļu slimnīcā darbojas dienas stacionārs un vispārējais stacionārs, tiek sniegta neatliekamā palīdzība traumu, ķirurģisku un iekšķīgo slimību gadījumos. Noslēgumam tuvojas ERAF projekts Stacionārās veselības aprūpes infrastruktūras uzlabošana SIA «Preiļu slimnīca», kura ietvaros veic poliklīnikas iekšējo telpu (Raiņa bulvārī 13) renovāciju: energoefektivitātes uzlabošanu, elektroinstalāciju, sanitāro mezglu un ventilācijas sistēmas sakārtošanu, vides pieejamības uzlabošanu cilvēkiem ar kustību traucējumiem, kā arī telpu kosmētisko remontu. 2010. gada vasarā Preiļu slimnīcas vecajā korpusā darbu sāka jauna pašvaldības iestāde – Preiļu novada pansionāts Preiļi.

Svarīgākais