Pilsēta, kur satiekas visi četri vēji

© F64

Mēs varam lepoties, ka dzīvojam valstī, kur dabas skaistums kopā ar dažādiem kultūrvēsturiskiem objektiem veido interesantu un bagātīgu tūrisma piedāvājumu teju katrā pilsētā. Izņēmums nav arī Preiļi.

Šeit ikviens – gan liels, gan mazs – var atrast kaut ko sev tuvu un tīkamu. Uzticams palīgs labāko maršrutu un apskates objektu izvēlē būs Preiļu novada tūrisma informācijas centrs (TIC).

Preiļi ir neliela pilsētiņa, kas atrodas Latgales centrālajā daļā. Pirmo reizi rakstos šī vieta pieminēta 1348. gadā, kad tā ietilpa Jersikas karaļvalstī. 500 gadu garumā Preiļi piederējuši poļu aristokrātiem grāfiem Borhiem, no kuriem mantojumā palicis Preiļu muižas parks, kas ir otrs lielākais Latvijā – aizņem 41,2 hektārus. Muižas kompleksā ietilpst pils, kapela, zirgu staļļi, vārtsarga namiņš, kā arī muižas kalpu māja. Parkā apskatāmi tādi interesanti, dažādiem nostāstiem apvīti objekti kā Mīlestības kalniņš, Ievas un Ādama saliņa. Preiļu TIC speciālisti šo parku iesaka apskatīt gida pavadībā, jo ekskursijas laikā iespējams noklausīties daudzas leģendas, teikas, nostāstus. Īpašais piedāvājums – ekskursija, kuras laikā tiek dziedāta Preiļu himna, kā arī latgaliešu tautasdziesmas.

Populārākais Preiļu novada tūrisma objekts ir Miniatūrā karaļvalsts un leļļu galerija. Aplūkot keramikas izstrādājumus, kā arī pašiem iemēģināt roku virpošanas tehnikā iespējams Polikarpa Čerņavska darbnīcā – muzejā. Raiņa literatūras cienītājus iepriecinās memoriālā muzeja Jasmuiža apmeklējums. Latgales keramikas ekspozīcija un senais podnieku ceplis sniedz ieskatu māla brīnumjaukajā pārtapšanā. Savukārt mazākais Latvijas Dievnams – neliela ceļmalas kapela – apskatāma viesu mājas Pie Pliča teritorijā.

***

UZZIŅAI!

Informācija un ekskursiju pieteikšana Preiļu novada tūrisma informācijas centrā Kārsavas ielā 4 Preiļos. Tālrunis uzziņām: 653 22041, 29116431

Svarīgākais