Viena no strādājošām

© F64

Medicīna un īpaši tās finansējums pēdējos gadus balansējis uz naža asmens, un veselības aprūpe nav bijusi prioritārā statusā. Par spīti sūrajiem apstākļiem, netrūkst pozitīvu piemēru, kā slimnīcas turpina sniegt kvalitatīvus pakalpojumus. Viens no tādiem piemēriem ir SIA Preiļu slimnīca.

Šobrīd Preiļu slimnīcā darbojas dzemdību nodaļa, tiek sniegta neatliekamā palīdzība traumu, ķirurģisku un iekšķīgo slimību gadījumos, darbojas dienas stacionārs un poliklīnika. 2009. gadā slimnīcā ir ārstējušies 3766 pacienti, savukārt šogad – 852 slimnieki, kas skaidrojams ar to, ka finansējuma trūkuma dēļ nodaļas ir daļēji slēgtas. Kā norāda slimnīcas valdes priekšsēdētājs Jānis Anspoks, valsts piešķirtais finansējums stacionāra vajadzībām ir nepietiekams, jo tiek apmaksātas vien 10 līdz 14 stacionārā esošās gultas. Dienas stacionārā veselības aprūpi saņēmuši 750 pacienti.

"Poliklīnika mums ir noslogota visu laiku. Šeit atrodas deviņu ģimenes ārstu prakses, speciālistu un diagnostikas kabineti. Vecajā korpusā šobrīd pusstāvs ir tukšs, bet ne uz ilgu laiku – esam ieplānojuši tur pārvietot dažus kabinetus, lai varētu paplašināt ārstu prakses un būtu ērtāk kā mediķiem, tā pacientiem. Projekti ir uzrakstīti, ceru, ka šogad sāksies reālie darbi," stāsta J. Anspoks. Tāpat plānots attīstīt rehabilitācijas pakalpojumus. Kā pozitīvs jaunievedums jāpiemin aktīvs fizioterapeita darbs ar skolēniem. "Mums ir fizioterapeite, kura strādā Preiļu novada skolās ar pirmo līdz septīto klašu audzēkņiem, jo 90 procentiem bērnu diemžēl ir stājas traucējumi," saka J. Anspoks.

Lai nodrošinātu augstu medicīnisko pakalpojumu kvalitāti, slimnīca iegādājusies laparoskopu un siltuma masētāju – stimulatoru fizioprocedūru veikšanai. Patlaban izsludināts iepirkuma konkurss jaunas videoendoskopijas iekārtas iegādei, nepieciešama arī jauna ultrasonogrāfijas aparatūra. Pārrobežu pilotprojekta ietvaros ir veikta teleradioloģijas tīkla izveide, ar kura palīdzību, ieejot speciālā sistēmā, uzreiz iespējams apskatīt rentgena un kompjūtertomogrāfijas uzņēmumus. Turklāt to var izdarīt gan Preiļu ārsti, gan radiologi Rēzeknē un Katastrofu medicīnas centrā. Tas ir ļoti svarīgi gadījumos, kad slimniekam nepieciešama speciālista konsultācija.

Šā gada vasarā Preiļu slimnīcas vecajā korpusā darbu sāka jauna pašvaldības iestāde – Preiļu novada pansionāts Preiļi.

Svarīgākais