Mazā opera Preiļos

© F64

Preiļu kultūras centra atklāšana notika 2002. gadā. Šajā skaistajā, baltajā ēkā, kas vizuāli atgādina Latvijas Nacionālās operas namu Rīgā, strādā cilvēki, kuru galvenais uzdevums ir rūpēties par Preiļu novada iedzīvotāju brīvā laika pavadīšanas iespējām un mākslinieciskās pašadarbības procesu norisi un attīstību.

"Mums ir svarīgi radīt cilvēkos vēlmi nākt uz šejieni un saņemt kvalitatīvu kultūras piedāvājumu. To var panākt ar dažādiem līdzekļiem, bet galvenie vaļi ir divi: jārada sakopta vide, kurā cilvēki jūtas komfortabli, un jāpiedāvā kvalitatīvi plaša spektra pasākumi – vieskoncerti, viesizrādes, pašdarbības kolektīvu aktivitātes, tradicionālie svētku sarīkojumi, lai cilvēki vēlētos šo piedāvājumu baudīt un saņemt," ar kultūras centra darbinieku uzdevumiem iepazīstina tā direktors Guntis Skrimblis.

Jau piecus gadus pēc kārtas centra darbinieki organizē Preiļu pilsētas svētkus, kas tradicionāli notiek jūlijā, republikas mērogā notiek sadarbība ar Starptautiskā Baltijas baleta festivāla direktori, eksprimabalerīnu Litu Beiris, kā ietvaros preilēnieši baudījuši fantastiskus deju trupu priekšnesumus, un SIA Latvijas koncerti, lai popularizētu klasiskās mūzikas žanru. "Cilvēku jaunrades izpausmēm Preiļos ir spēcīgas un senas tradīcijas. Mums ir augsti titulēti deju kolektīvi, kuru tradicionālie koncerti pirms Ziemassvētkiem vienmēr ir ļoti labi apmeklēti," savējos uzslavē G. Skrimblis. Preiļu kultūras centra paspārnē kopumā darbojas 18 pašdarbības kolektīvi.

Centrā ir telpas, kas piemērotas konferenču, semināru un korporatīvo pasākumu rīkošanai. Tiek nodrošināts viss nepieciešamais tehniskais aprīkojums.

"Novērtējam un atbalstām novada iedzīvotāju iniciatīvu un vēlmi radoši iesaistīties kultūras procesos. Piemēram, pulciņš apņēmīgu jaunieši pirms vairākiem gadiem nodibināja Alternatīvās kultūras centru, lai radītu viņu gaumei atbilstošu kultūras piedāvājumu. Sniedzam viņiem tehnisku atbalstu – dodam skaņas un gaismas aparatūru," stāsta centra direktors.

Nozīmīgs pasākums gaidāms 21. oktobrī – ar svinīgu sarīkojumu Preiļu novads atzīmēs 10 gadu pastāvēšanas jubileju.

Svarīgākais