Olainē sportiskā dzīve aktīva visu gadu

© F64

Slēpošanas trases un Ziemas kalna izveide un labiekārtošana šobrīd Olaines Sporta centra darāmo darbu sarakstā ir viena no prioritātēm.

Piesaistot Eiropas naudu, ir iegādāts sniega motocikls, ar kuru tiks izveidota trase mežā un pieblīvēts sniegs uz kalna. Tuvākajos plānos ietilpst apgaismojuma ierīkošana Ziemas kalnā.

«Par distanču slēpošanu iedzīvotāju vidū vienmēr ir bijusi liela interese, tomēr trases līdz šim ir tapušas pašu slēpotāju spēkiem. Pateicoties Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) līdzfinansējumam, plānots gan uzlabot slēpošanas trašu kvalitāti, gan, domājot par pilsētas visjaunākajiem iedzīvotājiem, ziemas prieku spektru paplašināt, izveidojot ragaviņu un kameršļūkšanas vietu pilsētā – Ziemas kalnu. Atliek vien cerēt, ka ziema būs sniegiem bagāta,» norāda Olaines Sporta centra vadītājs Juris Kalniņš.

Plaša izvēle

Jāpiebilst, ka Olaines Sporta centra divas galvenās misijas ir Olaines novada sporta dzīves organizēšana un sporta objektu apsaimniekošana. «Sporta objektiem nebija vienota apsaimniekotāja, bet, pieaugot objektu skaitam, radās nepieciešamība pēc viena saimnieka, tāpēc tapa centrs. Tas notika pavisam nesen – pērn,» stāsta J. Kalniņš. Šobrīd centrs apsaimnieko Olaines peldbaseinu, Olaines un Jaunolaines skeitparkus, Olaines slidotavu, pludmales volejbola laukumu, Olaines sporta stadionus (pie Olaines 1. vidusskolas, pie Olaines 2. vidusskolas, Jaunolainē).

Olaines Sporta centrs nodrošina daudzas sporta sekcijas bērniem: hokeju un daiļslidošanu, sporta dejas, mākslas vingrošanu, peldēšanu, basketbolu. Sporta centrs atbalsta vietējās sporta biedrības, kuras nodrošina bērniem sporta nodarbības futbolā un boksā. Pateicoties Sporta centra atbalstam, dažādās sacensībās piedalās novada futbola, hokeja, basketbola un ūdenstūristu amatieru komandas. Sporta centrs sadarbojas ar Olaines Skeitborda klubu, kura pārstāvis Jānis Kuzmins šogad uzvarēja pasaules čempionātā skeitborda slalomā. Centra vadītājs teic, ka interese par tā piedāvātajām iespējām ir pietiekami liela – galvenokārt tie esot skolas vecuma jaunieši, taču nevarot apgalvot, ka pieaugušie ar sportu ir uz jūs. «Viņi spēlē hokeju, futbolu, basketbolu. Veiksmīgi darbojas futbola veterānu klubs,» akcentē J. Kalniņš.

Cieņā arī hokejs

Viņš novērojis, ka vislielāko popularitāti no piedāvātajām sportiskajām aktivitātēm ir izpelnījies futbols. Tomēr diezgan lielā cieņā ir arī hokejs. Turklāt olainiešiem ir iespēja spēlēt ne tikai tradicionālo hokeju uz ledus ar slidām kājās, bet arī šobrīd visā Eiropā tik ļoti populāro In – line hokeju (hokejs uz skrituļslidām). Šis hokeja veids Olainē ienāca salīdzinoši nesen – pirms trim gadiem. «Mums bija asfaltēts sporta laukums, vasarā nekādas lielas aktivitātes tur nenotika. Tad uzzināju par tādu neordināru hokeja veidu kā In – line hokejs. Likās interesanti. Iegādājāmies atbilstošu plastmasas segumu, un pirmie treniņi varēja sākties. Jāteic, iedzīvotāju atsauksmes bija dažādas: vieniem likās, ka par hokeju var saukt tikai spēli uz ledus, bet citi savukārt In – line hokeju ļoti iecienīja un spēlē tikai to,» stāsta šā hokeja veida aizsācējs un popularizētājs Olainē Andris Antoņevičs. Savus spēkus un meistarību Olaines In line hokeja komanda pārbauda, piedaloties dažādos čempionātos gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām, piemēram, šogad Čehijā sīvā 17 komandu konkurencē olainieši ieguva 7. vietu. A. Antoņevičs ir apņēmības pilns līdzīgas sacensības nākamgad noorganizēt Olainē.

Sporta pasākumu netrūkst

Domājot par sportiska gara uzturēšanu un veselīga dzīvesveida popularizēšanu jauniešu vidū, visa mācību gada garumā tiek rīkotas Olaines mācību iestāžu sporta spēles, lai noskaidrotu spēcīgākos mācību iestāžu kolektīvus un individuālos uzvarētājus dažādos sporta veidos. Visa gada garumā pilsētas un novada iedzīvotājiem ir iespēja piedalīties visdažādākajos sporta pasākumos, piemēram, galda tenisa, šaha čempionāts, turnīrs pludmales volejbolā, Olaines ielu stafetes Pavasaris, Makšķerēšanas čempionāts un ne tikai. Pavisam drīz, 17. septembrī, notiks jau par tradicionālu kļuvušais pasākums Diena bez auto Olaines novadā Eiropas mobilitātes nedēļas ietvaros – iedzīvotāji aicināti piedalīties velokrosā, savukārt Olaines slidotavā skatītājus priecēs In – line hokejistu paraugdemonstrējumi. Tajā pašā dienā Olaines 2. vidusskolas sporta zālē notiks starptautisks boksa turnīrs (starp citu – pēc jauniešu Eiropas boksa čempionāta olainieši pārradās mājās ar divām bronzas medaļām). Savukārt 18. septembrī pēc 25 gadu pārtraukuma Olainē atkal norisināsies motokross.

Abi sporta entuziasti ir gandarīti, ka pamazām Olainē sportisko dzīvi izdodas padarīt arvien pamanāmāku un sakārtotāku. «Atceramies laikus, kad paši spēlējām pagalmos, paši pirkām vajadzīgo inventāru, bet tagad gandrīz katram sporta veidam ir pieejami gan atbilstoši iekārtoti objekti, gan inventārs. Iedzīvotājiem tikai jāizvēlas sev tīkamākais sporta veids un jānāk pie mums ar to nodarboties,» aicina A. Antoņevičs.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais