Jau 20 gadu rūpējas par iedzīvotāju drošību

© F64

Sabiedriskās kārtības uzturēšana Olaines novadā, novada domes apstiprināto saistošo noteikumu ievērošanas un izpildes kontrole un regulāra patrulēšana novada teritorijā – šie ir galvenie Olaines novada Pašvaldības policijas uzdevumi.

Par novada iedzīvotāju mieru un drošību Pašvaldības policija rūpējas jau 20 gadu.

Olaines novada Pašvaldības policijas ilggadējā darbiniece sabiedrisko attiecību inspektore Daiva Gaišā, ieskicējot šīs Olaines novada pašvaldības struktūrvienības pirmsākumus, stāsta: «Pašvaldības policija tika izveidota 1991. gada rudenī. Sākotnēji darba pienākumus veica tikai pāris cilvēku, maz pamazām nekomplektējās arvien lielāka komanda, un šobrīd Pašvaldības policijā priekšnieka Daiņa Bērziņa vadībā strādā 19 darbinieku.» Patlaban viņu darbības loks ir diezgan plašs – viss Olaines novads, kuru par savu mājvietu izvēlējušies aptuveni 20 000 iedzīvotāju.

Labs tehniskais nodrošinājums

Lūgts raksturot ierindas policista darba dienas kārtību, D. Bērziņš teic: «Ierodoties no rīta darbā, viņš pieņem maiņu, pieņem visus darbam nepieciešamos tehniskos līdzekļus un aprīkojumu, pēc tam seko iepazīšanās ar izskatāmiem iesniegumiem un materiāliem, tad policists dodas patruļā. Taču dokumentāciju kārtošana un patrulēšana zibenīgi tiek pārtraukta, ja tiek saņemts izsaukums, un policists dodas uz norādīto vietu.»

Olaines novada Pašvaldības policijas priekšnieks ir gandarīts, ka sekmīgai pienākumu izpildei laika gaitā ir izdevies sarūpēt pienācīgu tehnisko aprīkojumu un inventāru: Pašvaldības policijas rīcībā ir divas automašīnas, divi motorolleri, videonovērošana, sakaru līdzekļi, policijas speclīdzekļi, alkometrs un cits darbam nepieciešamais aprīkojums, un tas tiek iegādāts par Olaines novada pašvaldības līdzekļiem. Drīzā nākotnē ir iecere uzstādīt novērošanas kameras visā novadā.

Administratīvo lietu risināšana

Pašvaldības policija sadarbojas ar Valsts policijas iestādēm un pašvaldības institūcijām. «Ar Valsts policiju mums ir ļoti koleģiālas attiecības, viņu kompetencē ir krimināllietu un noziedzīgu nodarījumu risināšana, bet mums – administratīvas lietas, piemēram, novada teritoriju un tajā esošo īpašumu sakopšanas un uzturēšanas kontrole, administratīvie pārkāpumi, transportlīdzekļu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu ievērošanas kontrole, izbraukumi uz ģimenes strīdiem, traucējošas trokšņošanas pārtraukšana,» skaidro A. Bērziņš.

Bet kā ar pusaudžiem? «Es teiktu – disciplīna pie skolām ir augsta. Ar skolēniem tiek veikts regulārs preventīvais darbs, skolās notiek lekcijas, ko vadām kopā ar Valsts policijas nepilngadīgo lietu inspektori. Tiekamies arī ar sākumskolas skolēniem, bērnudārzu audzēkņiem, viņiem stāstām, piemēram, kā rūpēties par savu drošību, kā reaģēt, ja viņus uzrunā svešinieks. Policijas ikdienas darbu atvieglo arī tas, ka mācību laikā skolas, izņemot koledžu, ir slēgtas, un skolēni nevar vairs starpbrīžos neapdomīgi šķērsot ielas, lai ātrāk nokļūtu uz tuvāko veikalu vai meklētu iespēju uzsmēķēt aiz tuvākā stūra.»

Tēls pamazām mainās

Nedaudz problemātiskāk esot ar koledžu audzēkņiem, kas tikko sākuši tur skolas gaitas – nereti viņi nav vietējie, tikuši prom no vecāku uzraudzības, domā, ka viss ir atļauts. «Lai novērstu pārkāpumus, mēs veicam preventīvus darbus, proti, dodamies pie viņiem, skaidrojam, kas nav atļauts un kāds sods pienākas par pārkāpumu izdarīšanu. Principā ar skolēniem tiekamies divas reizes gada – sākoties mācību gadam, un pavasarī, kad aktuāli kļūst dažādi pasākumi brīvā dabā, un tad par skādi nenāk atgādināt, kā tajos uzvesties, lai nevajadzētu iejaukties policijai. Un jāteic, gadu gaitā pārkāpumu skaits, ko izdara jaunieši, samazinās,» uzsver A. Bērziņš. Viņš norāda, ka arī kopējam pārkāpumu skaitam ir tendence sarukt un pamazām izčab iesīkstējušais mīts no padomju laikiem par Olaini kā par kriminogēnu pilsētu. «Pašvaldība ir paveikusi lielu darbu un ieguldījusi finanses, lai pilsētā veidotos patīkama aura. Tāpat ir izveidots skeitparks, baseins, slidotava, labiekārtots stadions, un tie ir pilni ar jauniešiem, kas lietderīgi pavada brīvo laiku, nedarot muļķības,» akcentē Olaines novada Pašvaldības policijas priekšnieks.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais