Straujāk attīstās lauku teritorijas

© F64

Par jebkuras domes darbu runā nevis plānotais, bet gan reāli padarītais, ko ikdienā redz un jūt iedzīvotāji. Olaines novada pašvaldības mērķtiecīga darba rezultātā novads var lepoties ar sakārtotu infrastruktūru, izglītības iespējām, sociālo aizsardzību un stabilu vidi uzņēmējdarbībai.

Par šobrīd aktuālo intervijā Neatkarīgajai stāsta Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Pavlovičs.

– Tiekoties 2010. gadā, runājām par to, ka Olaines dome par savu galveno uzdevumu izvirzīja mērķtiecīgu darbu, lai vienlīdz dinamiska attīstība notiktu kā pilsētā, tā arī tai piegulošajās teritorijās. Kā esat strādājuši un attīstījušies šogad?

– Pēc reformas patiesi notikusi dinamiska attīstība, un šobrīd straujāk attīstās lauku teritorijas. Sakārtojām infrastruktūru un veicām administratīvas pārmaiņas, praktiski neko nelikvidējot. Izlēmām, ka pagastā nepieciešams attīstīt ceļus, un sastādījām veicamo darbu grafiku turpmākajiem 20 gadiem – kādā secībā labosim vai rekonstruēsim. Nesen tika pabeigta grants ceļa asfaltēšana, kas ved no Meža ielas Jaunolainē līdz A5 valsts ceļam (ceļš iet caur ciematu Lubauši).

Turpinās ES Kohēzijas fonda finansētie ūdenssaimniecības attīstības projekti. Pilsētā visi plānotie darbi ir pabeigti un nu turpinās pagastos – pašlaik darbi notiek Stūnīšu ciema apdzīvotajā vietā Gaismas un Jaunolainē. Tuvākajā nākotnē plānots realizēt vēl divus – Pēterniekos un Pārolainē.

Pašvaldībai ir cieša sadarbība ar dārzkopības sabiedrību biedriem (novadā ir 48 dārzkopības sabiedrības). Kopā risinām saimnieciskos un nekustamā īpašuma jautājumus. Olaines pagasta teritorijā dzīvojošie iedzīvotāji un strādājošie uzņēmēji pēc reformas atzinīgi novērtē būvvaldes darbu.

Runājot par attīstību, būtiski uzsvērt, ka mums pat prātā nenāca likvidēt sākumskolas vai pamatskolas. Prieks, ka izaugsmi piedzīvo mūsu sākumskola Jaunolainē. Šogad ir vairāk nekā līdz šim pirmklasnieku. Uzskatu, ka jaunāko klašu skolēniem ir svarīgi mācīties pēc iespējas tuvāk savai dzīvesvietai.

– Kā sācies jaunais mācību gads Olaines novada skolās?

– Novadā ir pietiekami liels bērnu un jauniešu īpatsvars, līdz ar to par skolēnu trūkumu nesūdzamies. Olaines 1. vidusskolā šogad mācās 825 bērni, 2. vidusskolā 648 bērni. Katru gadu uzlabojam materiāli tehnisko bāzi mācību iestādēs. Tā, piemēram, Olaines 1. vidusskolā šogad tiks pilnībā rekonstruēta ēdnīca, ieguldot 300 tūkstošus latu. Olaines 2. vidusskolā remontējām klases un gaiteņus, iegādājāmies jaunus, modernus skapīšus. Eiropas Reģionālā attīstības fonda aktivitātes Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana ietvaros tika renovēti dabaszinātņu un matemātikas kabineti un iegādāts mūsdienīgajam mācību procesam atbilstošs aprīkojums, iekārtas un materiāli.

Nozīmīgs jaunums ir angļu valodas stundas jau no pirmās klases Olaines 1. vidusskolā. Visā republikā angļu valoda no pirmās klases varētu būt nākamgad.

Esam domājuši arī par atbalsta sniegšanu talantīgiem jauniešiem, nodibinot domes stipendijas vidusskolēniem.

– Pagājušogad sadarbībā ar koledžu, IZM un NVA pārstāvjiem un dažiem uzņēmumiem Olainē tika uzsākta tālākizglītības programma bezdarbnieku apmācībai, kuru beidzot bezdarbniekiem tiek nodrošinātas reālas darba vietas Olaines un Latvijas uzņēmumos. Vai jūtat, ka tas palīdzējis mazināt sociālo spriedzi un cīnīties ar bezdarba problēmu?

– Apmācības turpināsies arī šogad, jo visas iesaistītās puses ar rezultātu ir apmierinātas. Ja par kopējo situāciju, diemžēl sociālās tendences un problēmas ir tādas pašas kā visā valstī. Viena no problēmām mūsu novadā ir tā, ka daļa cilvēku, kuri pieraduši strādāt ražošanā, nespēj pārorientēties uz citu sfēru. Neskatoties uz izglītošanās iespējām un to, ka nodarbinātības dienestā regulāri parādās informācija par vakancēm, esam pazaudējuši ap 200 līdz 300 cilvēku, kuri vairs neplāno strādāt. Protams, ir arī pozitīvi piemēri. Analizējot bezdarbnieku skaitu un vecuma struktūru, starp viņiem ir maz jaunu cilvēku. Otra problēma, kas atstāj iespaidu uz sociālo situāciju, – cilvēki turpina braukt prom.

– Viens no labklājības stūrakmeņiem ir uzņēmējdarbība – darba vietas un nodokļi pašvaldībai. Vai turpināt realizēt labvēlīgo nodokļu politiku uzņēmējiem?

– Šo to savā nostājā esam mainījuši – nodokļus nesamazinām, bet joprojām atsevišķos gadījumos tos pagarinām, ja redzam, ka uzņēmēji cenšas saglabāt darba vietas. Nesen šis jautājums bija aktuāls kompānijai Olaines kūdra. Kamēr uzņēmums risināja samnieciskās problēmas, uz pusgadu atlikām nodokļu maksājumu. Tāpat palīdzam mazajiem uzņēmējiem – atlikām parādu uz gadu, lai viņi varētu turpināt strādāt. Paldies Dievam, neviens nopietns uzņēmējs nav bankrotējis, gluži otrādi – attīstās. Ar labu peļņu strādā a/s Olainfarm un ķīmiskā rūpnīca Biolars. Industriālajā parkā rezultatīvi darbojas 12 firmu, tā ka nav pamata žēloties.

– Kādos virzienos turpināsiet strādāt un kādus projektus attīstīt?

– Viena no aktualitātēm ir gājēju satiksmes drošības uzlabojumi Stūnīšu ciemā, izbūvējot gājēju ietves un veloceliņu, kā arī ierīkojot atbilstošu ielas apgaismojumu un izveidojot gājēju pāreju gar autoceļu V13. Būvniecība noslēgsies septembra beigās. Jau ir izstrādāts projekts, un 2012. gadā plānots izbūvēt veloceliņu posmā Jaunolaine–Olaine Olaines novadā. Domājot par pilsētas attīstību, iecerēta mežaparka labiekārtošana, vasaras estrādes būvniecība – pašlaik notiek piedāvājumu vērtēšana iepirkuma procedūras ietvaros.

Svarīgākais