Inženierzinātnēm ir nākotne

© F64

«Mēs esam mācību iestāde, kas vienmēr atvērta inovācijām un pārmaiņām. Jauniešiem jāiegūst kvalitatīva izglītība, zināšanas un prasmes, kas pavērs ceļu darba tirgū gan Latvijā, gan Eiropā,» saka Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžas (OMTK) direktors Juris Gerasimovs.

Šogad studētgribētāju interese bijusi tik liela, ka jaunieši uzņemti konkursa kārtībā.

Izglītība divos līmeņos

Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža (OMTK) ir valsts akreditēta augstākās izglītības mācību iestāde, kurā tiek realizētas divu līmeņu izglītības programmas. Jaunieši pēc vidusskolas absolvēšanas, studējot divus ar pusi gadus, iegūst pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību šādās specialitātēs: vides tehnologs, biotehnologs un pārtikas produktu kvalitātes speciālists, kas viņiem dod tiesības vai nu uzsākt darba gaitas, vai arī turpināt izglītošanos nākamajā līmenī. Kā atsevišķa struktūrvienība darbojas profesionālā vidusskola, kurā zināšanas apgūt aicināti pamatskolas absolventi. Mācības ilgst četrus gadus, un pēc sekmīgas to pabeigšanas jaunieši iegūst gan profesionālo vidējo izglītību, gan profesiju. «Šogad ļoti veiksmīgi nokomplektējām studiju vietas, bija pat konkurss – uz vienu vietu pretendēja divi cilvēki. Prieks, ka jaunieši saprot – inženierzinātnēm un dabaszinātnēm ir nākotne. Aizvien pieaug arī koledžu popularitāte, jo tā ir iespēja samērā īsā laika posmā saņemt labu izglītību un doties darba tirgū spriež J. Gerasimovs. Kopumā mācības sāka 150 studentu un 300 audzēkņu. Turklāt pieaug ne tikai audzēkņu un studentu skaits, bet arī izglītības programmu klāsts. Šajā mācību gadā uzsākta pilnīgi jauna programma Analītiskās ķīmijas tehniķis, kas tapusi pēc darba devēju pasūtījuma.

Šogad aktuāla pedagogu tālākizglītība

Jebkura zinātne ir inovatīva, tas ir zināšanu un prasmju kopums, tādēļ OMTK saviem studentiem un audzēkņiem nodrošinājusi augsta līmeņa materiāltehnisko bāzi, kas regulāri tiek papildināta. Uzstādīts saules kolektors, jauna notekūdeņu attīrīšanas iekārta, iekārtota pārtikas produktu kvalitātes kontroles laboratorija, kā arī tehniskās modelēšanas laboratorija ar modernām iekārtām, kur studenti veic pētījumus un monitoringu. «Esam rūpējušies, lai jauniešiem mācību process būtu ļoti interesants, ko iespējams panākt ar interaktīvo tāfeļu un citu modernu mācību līdzekļu lietojumu saka J. Gerasimovs.

Vērtīgu pieredzi jaunieši gūst, arī piedaloties ES profesionālās izglītības programmās Leonardo da Vinci un Comenius, kas paredz sadarbību ar mācību iestādēm ārzemēs. «Sekmīgi pabeidzām gan Comenius projektu, kur piedalījās 24 jaunieši, gan Leonardo da Vinci projektu. Šajā mēnesī pie mums ieradīsies jauno vides speciālistu delegācija no Zviedrijas, kuri mūsu laboratorijās veiks kopīgus pētījumus un iepazīsies ar jaunākajām iekārtām uzņēmumos, » stāsta koledžas direktors. Viņš arī uzsver, ka šogad īpaši liela vērība tiks pievērsta pedagogu tālākizglītībai: «Pateicoties Eiropas Sociālā fonda finansējumam, mūsu pedagogi dosies dažādās ārzemju vizītēs un varēs stažēties uzņēmumos. Oktobra sākumā viens no mūsu pedagogiem dosies uz jauno profesionāļu konkursu Worldskills Londonā, savukārt mēneša beigās četri kolēģi brauks uz Frankfurti, kur no 25. līdz 28. oktobrim norisināsies starptautiskā farmācijas izstāde CPhI Worldwide 2011.

Perspektīvā – kompetences centrs

Sadarbībā ar Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociāciju un darba devējiem OMTK kā viena no komponentiem izglītības un pētniecības jomā iekļāvusies Farmācijas un saistīto nozaru klasterī, jo, kā skaidro J. Gerasimovs, «darba devējiem ir vajadzīgs ne tikai apmācīt jaunos speciālistus, bet svarīgas ir arī pārkvalificēšanās un tālākizglītības iespējas Šobrīd Latvijā jau ir izveidoti pirmie profesionālās kompetences centri, kas ir arī viens OMTK nākotnes mērķiem. «Lai šādu centru izveidotu, ir jārealizē virkne nosacījumu: jābūt ne mazāk kā desmit profesionālās vidējās izglītības programmām un vismaz 500 audzēkņiem tajās, jānodrošina daudzpakāpju izglītības sistēma, cilvēku apmācība, pārkvalifikācija, tālākizglītība un pilnveide. Pamazām uz šo mēŗki virzāmies. Nākamgad plānojam uzsākt jaunu izglītības programmu Parfimērijas tehnologs un Kosmētisko izstrādājumu ražošanas tehnologs. Latvijā ir pietiekami daudz mazo un vidējo uzņēmumu, kas specializējas parfimērijas līdzekļu ražošanā un kuriem nepieciešami profesionāli darbinieki nākotnes plānos dalās J. Gerasimovs. Paralēli jau minētajām programmām plānots attīstīt arī bioenerģētikas virzienu un izstrādāt ar to saistītas izglītības programmas.

Svarīgākais