Palīdz izkopt bērnu talantus

«Pagājušais mācību gads mums aizritēja veiksmes zīmē,» ar lepnumu teic Olaines Mūzikas un mākslas skolas direktore Ailita Vidauska.

Un kā nu ne – audzēkņi dažādos gan vietēja, gan starptautiska mēroga konkursos ne vienreiz vien ieņēma godalgotas vietas. Direktore ir gandarīta, ka mūzikas un mākslas novirziens aizrauj un ieinteresē arvien vairāk novada bērnu un šogad skola piedzīvoja vēl lielāku audzēkņu pieplūdumu nekā pērn, it sevišķi Mākslas nodaļā.

Šajā mācību gadā skolā apgūt vai pilnveidot zīmēšanas, veidošanas un muzicēšanas prasmes nolēmuši 250 audzēkņu – gan Olaines iedzīvotāji, gan vietējo pagastu bērni. Uzņemto jauno audzēkņu skaits arī šogad ir audzis. «Liela interese bija par Mākslas nodaļā piedāvātajām izglītības iespējām. Rūpīgi izanalizējot mūsu iespējas un finanses, audzēkņu grupas veidojām tā, lai tiktu uzņemti pēc iespējas vairāk interesentu,» norāda A. Vidauska.

Kopumā skolā, kas Olainē savu darbību aizsāka 1995. gadā, var apgūt četras profesionālās ievirzes izglītības programmas: taustiņinstrumentu spēli (klavierspēle un akordeona spēle), stīgu instrumentu spēli (vijoļspēle, čella un ģitāras spēle), pūšaminstrumentu spēli (flautas, klarnetes, saksofona, mežraga, trompetes, trombona, eifonija un tubas spēle) un vizuāli plastisko mākslu (zīmēšana, gleznošana, kompozīcija, veidošana, darbs materiālā, datorgrafika, mākslas valodas pamati).

«Gadu no gada vissaistošākā audzēkņiem šķiet klavierspēle, šajā nodaļā arī ir vislielākais pedagogu skaits. Netrūkst arī bērnu, kas vēlas iemācīties spēlēt dažādus stīgu un pūšaminstrumentus. Diemžēl, bet sarūk to skolēnu skaits, kam tuvi tādi mūzikas instrumenti kā mežrags, eifonijs, tuba. Tie tik skaisti skan, bet jaunos cilvēkus tie tomēr neuzrunā,» secina skolas direktore.

Savu talantu un prasmes Olaines Mūzikas un mākslas skolā var sākt izkopt no sešu gadu vecuma, bet, «ja mums atļauj finanses un redzam – bērnam ir fantastiskas spējas, uzņemam savā pulkā arī jaunākus», stāsta A. Vidauska. Šobrīd ar bērniem strādā 23 pedagogi.

Lai savas mākslinieciskās iemaņas varētu izpaust un noslīpēt līdz profesionālam līmenim arī bērni, kuru vecāku finansiālā rocība ir ierobežota, ir noteikta simboliska mācību maksa – pieci lati mēnesī, kā arī skola nodrošina ar visiem mūzikas instrumentiem. «Noslēdzam līgumu ar tā lietotāju, bet nekādu instrumenta nomas maksu neprasām,» paskaidro skolas direktore.

Tā kā mācību iestādei ir samērā sena vēsture – šogad skolai aprit 16 gadu, ir radīta arī virkne jauku tradīciju. Piemēram, skolas tradīcijās ietilpst Ziemassvētku koncerti un audzēkņu darbu izstādes, pedagogu koncerti un izstādes. Jau divus gadus Mākslas nodaļa sadarbībā ar Olaines novada pašvaldību un Olaines NVO apvienību ir izdevusi novada bērnu mākslas darbu kalendāru. Skola aktīvi piedalās arī Olaines pilsētas svētku pasākumos, gan ar koncertiem, gan rīkojot Mākslas dienu pasākumus un dažādas radošās darbnīcas.

«Mums ir izveidojusies laba sadarbība ar Olaines vēstures un mākslas muzeju, Pieaugošo izglītības centru, Olaines kultūras centru un Olaines sociālās aprūpes centru, piedalāmies viņu rīkotajos pasākumos un iepriecinām veco ļaužu pansionāta iemītniekus, bērnus ar īpašām vajadzībām ar muzikāliem priekšnesumiem,» norāda A. Vidauska.

Šobrīd audzēkņi pamazām sāk gatavoties Ziemassvētku koncertiem, drīzumā atkal tiks izsludināts Olaines novada bērnu vizuālās mākslas kalendāra konkurss, kā arī ir iecere veidot Adventes koncertus. Ir vēlme kādu koncertu rīkot arī baznīcā, bet tas vēl šobrīd esot ieceres līmenī. «Protams, nav aizmirsti arī dažādi konkursi. Gribam, piemēram, startēt konkursā Talants Latvijai.»

Runājot par skolas infrastruktūru, lai bērniem būtu piemērotas un mūsdienīgas mācību telpas, mācību iestādes vadītāja teic: «Esam pateicīgi Olaines novada pašvaldībai par atbalstu. Pateicoties novada pašvaldības ieguldījumam, šogad skolā ir veikts remonts, kas priecē gan skolotājus, gan audzēkņus. Valsts dotāciju samazinājuma apstākļos Olaines novada pašvaldība veic arī līdzfinansējumu pedagogu algām.

Svarīgākais