Vienīgā Latvijā

© Ojārs Lūsis

Mēs dzīvojam dinamiskā pasaulē, kurā laiks ir nauda un elastība un kompetence tajā, ko cilvēks dara, – vienas no būtiskākajām personības kvalitātēm.

Šī ekonomiskā domāšana skar arī izglītību, kas nav atrauta no kopīgiem procesiem gan lokālā, gan globālā mērogā. Profesionālā izglītība ir spēcīga alternatīva vairāk vai mazāk ierastajam scenārijam: vidusskola – universitāte, jo tā ir iespēja iegūt ļoti labu un – pats galvenais – daudzpusīgu izglītību.

Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledža (OMTK) ir izglītības iestāde, kurā tiek realizētas divu līmeņu izglītības programmas. Jaunieši pēc vidusskolas absolvēšanas, studējot divus ar pusi gadus, iegūst pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību šādās specialitātēs: vides tehnologs, biotehnologs un pārtikas produktu kvalitātes speciālists, kas viņiem dod tiesības vai nu uzsākt darba gaitas, vai arī turpināt izglītošanos nākamajā līmenī. Kā atsevišķa struktūrvienība darbojas profesionālā vidusskola, kurā zināšanas apgūt aicināti pamatskolas absolventi. Arī viņiem ir iespēja izvēlēties – apgūt vides aizsardzības, biotehnoloģijas, pārtikas produktu kvalitātes kontroles vai arī pilnīgi jaunu – ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģijas – programmu. Mācības ilgst četrus gadus, un pēc sekmīgas to pabeigšanas jaunieši iegūst gan vispārējo vidējo izglītību, gan profesiju. Jāpiebilst, ka OMTK ir vienīgā vieta Latvijā, kur iespējams apgūt šīs specialitātes.

"Jauniešiem vienmēr aktuāls ir jautājums – ko darīt tālāk? Mūsu absolventiem ir iespējas strādāt lielākajā farmācijas uzņēmumā Baltijas valstīs a/s Grindeks. Kaut arī šobrīd bezdarba līmenis Latvijā ir ārkārtīgi augsts, šādos uzņēmumos trūkst kvalificētu speciālistu," saka OMTK direktora vietnieks Juris Gerasimovs. Pērn, sadarbojoties Olaines novada domei, OMTK pārstāvjiem, ķīmijas, farmācijas un biotehnoloģiju nozares darba devējiem un IZM un NVA speciālistiem, tika izveidotas bezdarbnieku pārkvalifikācijas programmas. Pēc mācību beigšanas kvalifikāciju ieguvušajiem speciālistiem tiek nodrošināts darbs farmācijas uzņēmumā Grindeks.

OMTK šobrīd studē 150 topošie speciālisti un mācās 350 jaunieši. "Audzēkņu skaitu katru gadu palielinām. Arī šogad plānota papildu uzņemšana, turklāt tās visas ir valsts finansētas studiju vietas. Jauniešiem ir iespēja saņemt gan valsts maksāto stipendiju, gan Eiropas Sociālā fonda piešķirto mērķstipendiju," stāsta J. Gerasimovs. Mērķstipendija nav vienīgais patīkamais "bonuss", ko OMTK piedāvā saviem studentiem. Koledža ir ES profesionālās izglītības programmu Leonardo da Vinci un Comenius dalībniece, kas paredz sadarbību ar mācību iestādēm ārzemēs.

Mācību procesā būtiska ir praktisko zināšanu un iemaņu apguve un nostiprināšana. Sadarbībā ar Vācijas Vides fondu koledžas sporta zālē uzstādīts siltumsūknis jeb izveidota tā sauktā alternatīvās enerģijas laboratorija, kurā topošie vides speciālisti veic monitoringu – kā tiek apkurināta sporta zāle un cik tas ir efektīvi, jo, kā zināms, apkure kļūst aizvien dārgāka, tādēļ ir svarīgi izpētīt citas alternatīvas. Plānots uzstādīt arī saules bateriju un ierīkot jaunu notekūdeņu attīrīšanas laboratoriju.

Vaicāts par nākotnes prioritātēm, J. Gerasimovs neslēpj, ka lieli plāni saistās ar profesionālās izglītības reorganizācijas procesā paredzēto izglītības centra izveidi. Šajā centrā tiks gatavoti ķīmijas, farmācijas, biotehnoloģijas, vides, parfimērijas un kosmētikas nozaru speciālisti.

Svarīgākais