Motivējoša vide

© Ojārs Lūsis

Skola ir vieta, kur bērni veido savas prasmes un pieredzi, iegūst jaunas zināšanas un piedalās socializācijas procesā. Ir būtiski, lai mācību vide būtu motivējoša, jo tikai tā iespējams gūt vislabākos rezultātus.

Piemērs šā apgalvojuma patiesumam ir Olaines 2. vidusskola, kas piedāvā ne tikai kvalitatīvas izglītības programmas, bet arī sakārtotu skolas iekšējo vidi, interešu izglītību un ārpusklases nodarbības. "Šobrīd veicam novērtēšanu un esam gandarīti, ka arī šis mācību gads bijis rezultatīvs," saka skolas direktore Ludmila Osipova.

Viena no izglītības prioritātēm valstiskā līmenī joprojām ir dabaszinības. Olaines novadā 2010. gadā turpinās projekta Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana Olaines 1. vidusskolā un Olaines 2. vidusskolā realizācija, kuru līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds sarbības programmas 2007.–2013. gadam Infrastruktūra un pakalpojumi papildinājuma 3.1.3.1. aktivitātes Kvalitatīvai dabaszinātņu apguvei atbilstošas materiālās bāzes nodrošināšana ietvaros. Ņemot vērā, ka ir noslēdzies Izglītības un zinātnes ministrijas veiktais centralizētais iepirkums Dabaszinātņu un matemātikas kabinetu mācību aprīkojuma piegāde un ir noslēgti līgumi ar piegādātājiem, līdz 31. oktobrim tiks pabeigta pēdējā projekta aktivitāte – Olaines 1. vidusskolā un Olaines 2. vidusskolā dabaszinības kabineti tiks aprīkoti ar modernām iekārtām (digitālās tāfeles, videoprojektori, datori) un iegādāti jauni uzskates materiāli, kas nodrošinās Olaines 1. vidusskoas un Olaines 2. vidusskolas audzēkņiem iespēju kvalitatīvāk apgūt mācību saturu un izprast zinātnes praktisko izmantojumu.

"Dodam iespēju skolēniem parādīt savas zināšanas šajā jomā ne tikai stundās, bet arī ārpusstundu laikā. Pirmo reizi rīkojām skolas konferenci Skolēni eksperimentē, kuras ietvaros otro līdz devīto klašu skolēni varēja parādīt savus eksperimentus un pētījumus," stāsta direktore.

Latvijā ir 60 skolas, kas veiksmīgi darbojas starptautiskajā Ekoskolu programmā, viena no tām ir arī Olaines 2. vidusskola. 2008./2009. mācību gadā skola saņēma starptautisko sertifikātu – Zaļo karogu. Ekoskolu programma veicina izpratni par vidi, saistot to ar daudziem mācību priekšmetiem, veido personisko attieksmi un iesaista apkārtējo sabiedrību. Šā gada ekoskolas tēma bija veselīgs dzīvesveids, un, kā norāda direktore, iztirzāts ļoti plašs tematu loks – veselīgas ēšanas paradumi, sportisko aktivitāšu nozīme cilvēka dzīvē, emocionālā veselība, kaitīgie ieradumi. Pēc mācību gada beigām skolēniem būs iespēja piedalīties īpašā skolas ekonometnē Varavīksne.

Mācību iestāde realizē ESF projektu Pedagogu konkurētspējas veicināšana izglītības sistēmas optimizācijas apstākļos. Tajā šobrīd iesaistītas divas trešdaļas no pedagogu kolektīva (kopumā ir 51 pedagogs – aut.), pārējie gaida nākamo projekta posmu rudenī. Būtiskākais ieguvums – pedagogi sistematizē savu pieredzi, pilnveido izmantojamās konkrētās mācību metodes. "Iesaistīšanās nenoliedzami stimulē skolotāju tālākai radošai darbībai, mudina plānot un dažādot veidus, kādā tiek pasniegta mācību viela," uzskata L. Osipova. Skolēnu vajadzībām mācību procesā ir izveidots metodiski informatīvais centrs ar bibliotēku, lasītavu, videozāli, konferenču zāli.

Svarīgākais