Olaine – spēcīgs un attīstīts novada centrs

© Raitis Plauks F64

"Pietiekami ilgu laiku Olaines vārds pamatā saistījās ar ķīmisko rūpniecību un tās nevēlamajiem blakusefektiem, bet šobrīd mūsu darbs un pūliņi ir virzīti uz to, lai tā būtu sakārtota, droša, ērta un labvēlīga vide, kurā ir patīkami dzīvot, strādāt un mācīties.

Lielos vilcienos šis mērķis ir sasniegts. To redz ne tikai mūsu novada iedzīvotāji, bet arī ciemiņi, kuri sen nav apmeklējuši Olaini un, iepazinuši pilsētu, atzīst – cik te tagad jauki," saka Olaines novada domes priekšsēdētājs Jānis Pavlovičs. Ikviena domes īstenotā projekta mērķis ir padarīt Olaines novada iedzīvotāju dzīvi labāku un kopā par šo labo priecāties.

Par virkni projektu, sadzīviskām aktualitātēm un gaidāmajiem pilsētas svētkiem – turpmākajā intervijā.

– Pēc novada izveides dome par savu galveno uzdevumu izvirzīja mērķtiecīgu darbu, uzsverot, ka "mūsu darbs ir virzīts uz to, lai vienlīdz dinamiska attīstība notiktu kā pilsētā, tā arī tai piegulošajās teritorijās". Kā veicas ar šā uzdevuma izpildi?

– Apvienošanai ir gan savi plusi, gan mīnusi, jo mūsu gadījumā tā nenotika brīvprātīgi un līdz ar to sadzīvisko problēmu risināšana nenotika tik vienkārši, kā gribētos. Pilnīgi normālu dzīvi faktiski sākām šogad – pieņēmām budžetu un atbilstoši tam koordinējam saimnieciskos procesus novadā. Atbildot uz jūsu jautājumu – ja skatāmies budžeta izdevumos un uzdevumos, tad ar pilnu pārliecību varu teikt, ka, jā, virzāmies uz galveno mērķi – nodrošināt dinamisku un pārdomātu attīstību kā pilsētā, tā piegulošajās teritorijās, kas sevī ietver sakārtotu infrastruktūru, izglītības iespējas, sportu, sociālo aizsardzību. Par pierādījumu šā apgalvojuma patiesumam kalpo Kohēzijas fondam gatavotie projekti par ūdenssaimniecības sakārtošanu ciemos Olaines pagasta teritorijā, bērnudārza paplašināšana Jaunolainē un vēl citi veiksmīgi projekti.

Lepojamies, ka novada izveides procesā pilsētā izdevās saglabāt gan Nodarbinātības valsts aģentūras filiāli, gan Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras filiāli. Gribam būt par reālu novada centru un esam tam gatavi, jo šeit ir attīstīta infrastruktūra, sabiedriskais transports, komunikācijas un iedzīvotāji var saņemt pilnīgi visus viņiem nepieciešamos pakalpojumus.

– Olaines novadā – Olainē un Jaunolainē – darbojas piecas pirmsskolas izglītības iestādes, viena no tām ir privātā, divas vidusskolas un koledža. Pārstāvēti gandrīz visi izglītības līmeņi – sākot ar pirmsskolu un beidzot ar pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību. Vai domes prioritāšu sarakstā izglītība joprojām ir viena no galvenajām?

– Jā, un cenšamies to apliecināt ne tikai vārdos, bet arī darbos. Pašvaldība palīdz vecākiem segt izmaksas par bērnudārzu 90 latu apmērā. Lai apmierinātu augošo pieprasījumu pēc vietām pirmsskolas izglītības iestādēs, šogad, pateicoties piebūvei pie pirmsskolas izglītības iestādes, dubultosim vietu skaitu bērnudārzā Magonīte. Neesam likvidējuši pamatskolu Jaunolainē, lai gan ekonomiski izdevīgāk būtu to darīt. Līdz ar to bērniem ir iespēja mācīties tuvu pie mājām, kas līdz 4. klasei, kamēr skolēns vēl ir mazs, ir jo sevišķi būtiski, apmeklēt interešu izglītības pulciņus.

Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem un katru gadījumu izvērtējot atsevišķi, dome pilnībā vai daļēji kompensē braukšanas izdevumus, kas saistīti ar tuvākas izglītības iestādes apmeklēšanu. Novada teritorija ir liela, līdz ar to ir pašsaprotami, ka dažreiz mūsu iedzīvotāji izvēlas nevis Olaines vidusskolas, bet citu dzīvesvietai tuvāku mācību iestādi.

Visās izglītības iestādēs ir veikti energoefektivitātes pasākumi, labiekārtota vide. Domājot par nākotni, 1. vidusskolā esam iekārtojuši papildu telpas, lai būtu vieta gan mācību kabinetiem, gan interešu izglītībai. Neraugoties uz grūtajiem laikiem, šajā mācību gadā bērnu skaita pieaugums par 24 audzēkņiem bija Mūzikas un mākslas skolā – palielinājām skolai atvēlēto finansējumu, lai nevienam bērnam nebūtu liegta iespēja nodarboties ar mākslu un mūziku, attīstīt radošos talantus.

Esam gandarīti, ka izglītības reformas Nauda seko skolēnam rezultātā kopā ar valsti radām iespēju maksāt pedagogiem atalgojumu, kas pārsniedz vidējo līmeni. Izglītības kvalitāte Olaines novada mācību iestādēs ir ļoti augsta, mūsu skolēni ir bijuši ne tikai rajona, bet arī republikas olimpiāžu uzvarētāji, daudzi no viņiem ar panākumiem iestājas augstskolās un koledžās. Olaines Mehānikas un tehnoloģijas koledžā mācās 96 olainieši. Esam pieņēmuši lēmumu piedalīties SIA Ķīmijas, farmācijas, biotehnoloģijas un vides nozaru kvalifikācijas centrs dibināšanā, kas būs balstīts uz koledžas bāzes (pavisam ir 11 centra dibinātāji – aut.). Šādas iniciatīvas ir jāatbalsta, jo ieguvēji būs visi.

– 2009. gadā ar iespaidīgu programmu Jaunolainē tika atklāts skeitparks, bet Olainē – peldbaseins, un drīzumā plānota arī jaunā stadiona atklāšana. Olainiešiem ir plašas iespējas nodarboties ar sportu!

– Uzskatu, ka ikvienam – kā lielam, tā mazam – ir jādod iespēja lietderīgi un daudzpusīgi pavadīt brīvo laiku. Tas ir pašvaldības pienākums. Jūsu nosauktie sporta objekti nav vienīgie Olaines novadā. Līdz ar mākslīgā ledus slidotavas izveidošanu Olainē, kas darbojas kopš 2005. gada laika posmā no oktobra līdz aprīlim, iedzīvotāji un pilsētas viesi var izbaudīt slidošanas priekus. Olainē darbojas četras amatieru hokeja komandas, kas ledu izmanto treniņiem, tāpat tur trenējas arī daiļslidotāji. Atbalstām bērnu mākslinieciskās pašdarbības kolektīvus, iespēju robežās cenšamies organizēt un atbalstīt dažādas treniņnometnes.

– Neatņemama domes darba sastāvdaļa ir dažādu sociālo jautājumu risināšana. Kamēr ekonomiskā situācija valstī nav uzlabojusies, šī sfēra un tajā valdošās problēmas savu aktualitāti nezaudēs.

– Bezdarba līmenis, tāpat kā daudzos citos novados, mums diemžēl ir pietiekami augsts, vairāki simti Olaines novada iedzīvotāju, tiecoties pēc labākas dzīves, ir aizbraukuši uz ārzemēm. Cik ir mūsu spēkos, palīdzam risināt bezdarba problēmu.

Pagājušogad sadarbībā ar koledžu, IZM un NVA pārstāvjiem un dažiem uzņēmumiem Olainē tika uzsākta tālākizglītības programma bezdarbnieku apmācībā – programma Ķīmijas tehnoloģijas un biotehnoloģija ar kvalifikāciju – ķīmisko procesu tehniķis, kuru beidzot bezdarbniekiem tiek nodrošinātas reālas darba vietas Olaines un Latvijas uzņēmumos. Pirmā grupa mācības jau ir pabeigusi.

Trūcīgo atbalstam un dažādām sociālajām programmām tērējam vairāk nekā miljonu latu. Sociālā aģentūra atbilstoši saistošajiem noteikumiem rūpējas, lai tā tiešām būtu reāla palīdzība – pārskaitām naudiņu par siltumu, ūdeni, bērnu ēdināšanu, veselības aprūpei u.c. Par saviem līdzekļiem uzturam veco ļaužu aprūpes centru, kurā šobrīd mīt 31 mūsu novada iedzīvotājs. Turpinām realizēt ģimeņu stiprināšanas projektu Olaines pagastā SOS bērnu ciemati. Ir pabalsti, kurus piešķirot mēs neizvērtējam cilvēka materiālo stāvokli – sveicam jaundzimušos un viņu vecākus svinīgajā pasākumā, kur pasniedzam pabalstu 100 latu apmērā un karotīti ar iegravētu bērna vārdu un dzimšanas datiem, un zelta kāzu jubilārus – arī viņiem speciāli organizētajā svinīgajā ceremonijā pasniedzam pabalstu 100 latu apmērā.

– Esat viena no tām pašvaldībām, kas ļoti aktīvi iesaistās Eiropas naudas apgūšanā. Vai šogad plānojat uzsākt kāda jauna ES projekta realizāciju?

– Daudzas lietas pilsētā esam veiksmīgi sakārtojuši – ūdenssaimniecību, siltumapgādi, lietus kanalizāciju – plūdi pilsētā nav bijuši un nebūs, tomēr tas nenozīmē, ka darbs ir apstājies un varam gulēt uz lauriem. Tiek gatavoti vairāki projektu pieteikumi Kohēzijas fondam, lai ciemos sakārtotu ūdenssaimniecību, iesniegts projekts pansionāta apstākļu uzlabošanai, piedalāmies ar izglītību un kultūru saistītos projektos. Principā piedalāmies visur, kur vien varam. Nesen saņēmām ziņu, ka mūsu veselības centram otro reizi pēc kārtas piešķirts līdzfinansējums 100 tūkstošu latu apmērā. Tā ir nozīmīga naudiņa, par ko varēsim ēku nosiltināt, nopirkt nepieciešamo aparatūru un ierīkot liftu, lai cilvēki ar kustību traucējumiem varētu ērti nokļūt ēkas otrajā stāvā.

– Kad gaidāmi pilsētas svētki? Ar ko pārsteigsiet un iepriecināsiet pilsētniekus un tās viesus?

– Līdz ar novada izveidi jāattīsta jaunas tradīcijas, bet tajā pašā laikā nedrīkstam aizmirst arī par jau esošajām. Viena no tām ir Olaines pilsētas svētki, kas šogad notiks 5. jūnijā. Jau tradicionāli tie sāksies ar svētku gājienu novada iedzīvotājiem un noslēgsies stadionā. Stadiona atklāšana ir ilgi gaidīts notikums, tāpēc svētku moto skan: "Sportosim kopā!" Lielākā daļa svētku programmas būs veltīta sportam – paredzētas dažādas draudzības spēles un turnīri, kā arī sporta tirgus.

– Sporta tirgus – skan visnotaļ interesanti…

– Ikviens svētku apmeklētājs varēs piedalīties dažādās sportiskās aktivitātēs un atrakcijās, piemēram, lēkšanā maisos, šķēršļu joslās un vēl citās, kas neparedz speciālu fizisko sagatavotību. Par katru izpildītu uzdevumu dalībnieks saņems speciālu kuponu. Sakrātos kuponus atbilstoši cenrādim būs iespējams apmainīt pret kādu suvenīru vai balvu.

Līdztekus sporta spēlēm un tirgum esam plānojuši piedāvāt arī kartu īri un velotriāla paraugdemonstrējumus. Pie pilsētas kanāla būs Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu gleznojumu darbnīca. Savukārt svētku noslēgumā gaidāms muzikāls baudījums – pie Olaines kultūras centra uzstāsties dziedātājs Normunds Rutulis ar pavadošo sastāvu. Šis koncerts iecerēts kā veltījums mūsu iedzīvotājiem – ieeja būs bezmaksas. Pēc koncerta būs diskotēka. Tādējādi ceram, ka ikviens svētku apmeklētājs atradīs sev piemērotu izklaidi un izbaudīs patīkamu atpūtu Olainē!

Svarīgākais