Augstās tehnoloģijas savam novadam

Uz Ogres pašvaldības 2006. gadā izveidotā Biznesa inkubatora bāzes nu jau trīs gadus darbojas Biznesa un inovāciju centrs (BIC), kura galvenais mērķis ir veicināt un attīstīt uz zināšanām vērstu uzņēmējdarbības vidi novadā, sniedzot ne tikai teorētiskus padomus, bet piedāvājot arī augstāko tehnoloģiju risinājumus.

Vaicāts par BIC realizētajiem projektiem, kas Ogres novada uzņēmējdarbības videi dod vislielāko pienesumu, BIC valdes priekšsēdētājs Uģis Amons stāsta: «Latvijas Igaunijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros realizējām unikālu projektu, kā rezultātā ir izveidotas prototipēšanas laboratorijas Ogrē, Tartu Zinātnes parkā un Ventspils augstskolā. Tās ir unikālas un dārgas tehnoloģijas, kas dod iespēju datorā sagatavotam projektam pārtapt reālā izstrādājumā. Piemēram, kāda elektronikas ražošanas uzņēmuma inženieri no jebkuras vietas pasaulē var mums elektroniski atsūtīt jauna parauga elektronikas plates iespējamo projektu, prototipēšanas laboratorijā tiek izgatavots reāls makets un 24 stundu laikā nogādāts klientam ar kurjerpasta sūtījumu. Tas jau ir reāls produkts, ko inženieri var attīstīt tālāk.

BIC sniedz ne tikai iepriekšminētos pakalpojumus, bet ir arī prakses vieta jaunajiem elektronikas tehniķiem. Piemēram, pagājušajā gadā šeit strādāt ar jaunākajām tehnoloģijām mācījušies ap 100 Ogres profesionālās vidusskolas audzēkņu, bet septiņi no viņiem šeit izstrādājuši arī savus diplomdarbus.

Tieši elektronikas nozarei BIC velta vislielāko uzmanību, tāpēc likumsakarīga ir arī iPlanner.NET adaptācija un piedāvāšana lietotājiem visā Latvijā. iPlanner.NET ir igauņu kolēģu izstrādāta biznesa plānošanas programma, kas dod iespēju uzskatāmi saprast, kā plānot darbinieku resursus, sastādīt darbības grafiku un sakārtot finanšu plūsmu, lai uzņēmums, patērējot vismazākos resursus, gūtu vislielāko pievienoto vērtību. Uģis Amons uzskata, ka šāda plānošanas programma, kurā tiešsaistē iespējams piesaistīt arī dažādus ekspertus, lieti noderīga ne tikai lielajam biznesam, bet arī organizējot pašvaldību darbu, veidojot mikrouzņēmumus vai attīstot amatniecības nozari. «Vēlamies, lai šo programmu iemācās lietot arī mūsu novada aktīvākie cilvēki – ne tikai tagadējie uzņēmēji, jo programma dod iespēju izstrādāt dažādus rīcības scenārijus un paskatīties uz biznesu no citas puses.»

Ogres BIC strādā, lai palīdzētu gan jaunajiem uzņēmējiem, gan tiem, kuri vēl tikai prāto par kādu ideju. Uģis Amons teic, ka vienmēr ir vērts padalīties ar idejām – tās pēc būtības nozagt nevar, var tikai vai nu attīstīt, vai nedarīt neko. Mēs izvēlamie – darīt!

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.