Nozīmīgākie projekti un darbi pagastos

© Publicitātes foto

Līdz 2009. gada 1. jūlijam Ogre bija gan rajona, gan novada centrs. Ogres rajona vairs nav – tas ir sadalījies četros atsevišķos novados, bet agrākais Ogres novads, kurā ietilpa Ogres pilsēta un Ogresgala pagasts, nu ir kļuvis daudz plašāks – tam pievienojušies vēl 8 pagasti: Krape, Ķeipene, Laubere, Madliena, Mazozoli, Meņģele, Suntaži un Taurupe.

Ar 989,9 km2 lielu teritoriju un 38 944 iedzīvotājiem novads ir viens no lielākajiem Latvijā.

Pirms apvienošanās jaunajā novadā pagastos tika daudz paveikts infrastruktūras sakārtošanā, izmantojot gan tā saucamo apvienošanās naudu, gan Lauku atbalsta dienesta, gan citu fondu finansējumu. Pēc apvienošanās pagastiem pavērušās iespējas realizēt nu jau apjomīgākus projektus. Īpaša uzmanība pievērsta ūdenssaimniecības attīstības projektiem.

Ogresgala pagasts

Arī Ogresgala pagasta Ciemupē, iespējams, drīzumā iedzīvotājiem varētu atrisināties ūdensapgādes problēma, jo pagasta pārvalde ir izstrādājusi tehniski ekonomisko pamatojumu un sagatavojusi pieteikumu Vides ministrijai, lai iegūtu projekta realizēšanai nepieciešamo finansējumu.

Ogresgala pagastā Ogresgala ciemā pagājušajā gadā īstenots ļoti nozīmīgs ERAF projekts – izbūvētas visām normatīvajām prasībām atbilstīgas kanalizācijas notekūdeņu attīrīšanas ietaises. Turklāt sākotnēji paredzēto 350 tūkstošu latu vietā izlietoti tikai 190 tūkstoši. Ietaupīto finansējumu Vides ministrija ir atļāvusi ieguldīt ūdensapgādes infrastruktūras uzlabošanai, un jau šogad par šo naudu plānots uzlabot ūdens kvalitāti Ogresgalā, rekonstruējot urbumus un izbūvējot jaunus tīklus. Protams, ogresgalieši lepojas ar rekonstruēto tautas namu – ēka ir ne tikai pamatīgi nosiltināta, bet arī rekonstruēta gan no iekšpuses, gan ārpuses.

Madlienas pagasts

Ir parakstīta vienošanās par ERAF līdzfinansējuma, gandrīz 300 tūkstošu latu, piešķiršanu ūdenssaimniecības sakārtošanai Madlienā. Projekta Ūdenssaimniecības attīstība Ogres novada Madlienas pagasta Madlienas ciemā kopējās izmaksas ir 436 tūkstoši.

Ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) finansiālu atbalstu tiek veikta Madlienas kultūras nama rekonstrukcija.

Ķeipenes pagasts

Īstenojot ELFLA līdzfinansēto projektu, 2010. gadā pabeigta Akas ielas rekonstrukcija Ķeipenes centrā, ievērojami uzlabojot ciema infrastruktūru. Projekta kopējās izmaksas ir gandrīz 115 tūkstoši latu.

Pagājušajā gadā, piesaistot ES ERAF finansējumu, iesākta ūdenssaimniecības attīstības projekta īstenošana. Ir noslēgta vienošanās par finansējuma piešķiršanu vairāk nekā 351 tūkstoša latu apjomā, līdz šā gada rudenim darbi jāpabeidz.

Lauberes pagasts

LR Vides ministrija ir apstiprinājusi finansējumu ūdenssaimniecības projektam Lauberes ciemā, kura kopējā summa ir 162 tūkstoši latu, no tiem ES finansē 126 tūkstošus. Projekta ietvaros paredzēts rekonstruēt notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, izbūvēt divas kanalizācijas sūkņu stacijas un spiedvadus, nodrošinot visu ciemata notekūdeņu savākšanu un novadīšanu uz attīrīšanas iekārtām. Daļēji tiks atjaunoti centrālie ūdensvadi un rekonstruēta artēziskā aka, uzlabojot dzeramā ūdens kvalitāti.

Suntažu pagasts

2010. gadā atdzimusi Suntažu vecā pils ēka – veikta jumta, tornīšu jumta seguma nomaiņa, kā arī logu atjaunošana un fasādes grumbu aizlīdzināšana un nokrāsošana. Darbi veikti par novada apvienošanās kompensācijas naudu 53 tūkstošu apmērā un Lauku atbalsta dienesta un Eiropas Savienības līdzfinansējumu 32,7 tūkstošiem latu.

Arī Suntažos šogad jāveic ūdenssaimniecības attīstības projekta darbi – ir saņemts ERAF finansējums 280 tūkstoši latu, bet kopējās attiecināmās izmaksas ir 329 tūkstoši latu.

Meņģeles pagasts

2010. gadā pārmaiņas piedzīvojusi Meņģeles pamatskolas ēka, kurā izbūvētas telpas bērnudārza grupiņai. Būvdarbi izmaksājuši 16,5 tūkstošus. Skolā ierīkota centralizētā apkure, vēdināšanas un ūdensapgādes sistēma ar kopējām izmaksām 20,3 tūkstošu apjomā.

Pagājušajā gadā ELFLA atbalstītā projekta ietvaros uzsākta Meņģeles pamatskolas un sporta zāles fasādes siltināšana un logu nomaiņa. Darbi turpināsies šogad.

Vides ministrijā ir iesniegts ERAF projekta Ūdenssaimniecības attīstība Ogres novada Meņģeles pagastā pieteikums, pānotās izmaksas projekta realizāzcijai ir 325 839 lati.

Krapes un Taurupes pagasts

Arī Krapes un Taurupes pagastā pagājušajā gadā līdztekus ikdienas funkciju veikšanai un visu iestāžu ritmiskas darbības nodrošināšanai katra pagasta pārvaldes uzmanības lokā bija sagatavošanās ERAF projektu pieteikumu konkursam, lai iegūtu finansējumu ūdenssaimniecības infrastruktūras attīstībai. Krapes pagasta pārvalde ir sagatavojusi divus ūdenssaimniecības attīstības projektu pieteikumus: vienu Krapes, otru – Lobes ciemam, plānotais finansējums abu projektu īstenošanai ir Ls 294 643. Savukārt Taurupes ūdenssaimniecības attīstības projekta realizēšanai saskaņā ar aprēķiniem kopējās izmaksas plānotas Ls 417 134.

Būtiskais ir tas, ka Ogres novada dome visiem pagastiem, kuros paredzēts realizēt ūdenssaimniecības attīstības projektus, garantē darbu veikšanai nepieciešamā finansējuma nodrošināšanu.

Mazozolu pagasts

Mazozolu pagasta iedzīvotāji atzīst, ka Mazozolu pagastā 2010. gads jaunā novada sastāvā noritējis veiksmīgi. Īpašs prieks par to, ka beidzot Līčupes ciema iedzīvotāji var izmantot visām kvalitātes normām atbilstošu ūdeni – ūdensvadi rekonstruēti 3 km garumā.

Šogad, turpinot infrastruktūras sakartošanu, Līčupes ciemā plānots izbūvēt stacionārās bioloģiskās attīrīšanas ietaises.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais