TEXOBlock paplašina darbības sfēru

© Publicitātes foto

Katrs vēlas būvēt lētāk, ātrāk, izdevīgāk, bet ne visi zina, kā to izdarīt. Daudzu privātmāju īpašnieku pieredze liecina, ka ne vienmēr ir izmantots ekonomiskākais un tajā pašā laikā kvalitatīvākais risinājums.

Būvmateriālu ražotāji nāk palīgā klientiem

Vēl šogad spēkā ir ES Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu Atjaunojamo energoresursu izmantošana mājsaimniecību sektorā darbība, kas paredz 50%, bet ne vairāk kā 7000 latu, atmaksu no siltumapgādes sistēmu izveidē ieguldītajiem līdzekļiem, ja kā kurināmais tiek izmantoti atjaunojamie resursi. Lai atvieglotu finansējuma atmaksu privātpersonām, TEXOBLOCK kopā ar partneriem organizē kampaņu – bezmaksas palīdzību projekta noformēšanā un saskaņošanā, kas dod iespēju saņemt atpakaļ ES fondu piedāvāto finansējumu. Vienīgais nosacījums ir privātmājas, dārza mājas vai citas celtnes būvniecībā izmantot TexoBLOCK piedāvātos materiālus. SIA TEXOBLOCK direktors Roberts Lobančuks (attēlā) norāda: «Mūsu ražoto materiālu izmantošana būvniecībā un dabai draudzīgu un ekonomisku apkures sistēmu iekārtošana ir vislabākais veids, lai cilvēki iegūtu siltuma noturīgu mājokli, kurā valda lielisks mikroklimats. Nevienam nav noslēpums, ka ES fondu līdzekļu apgūšana ir pilna ar birokrātiskiem šķēršļiem un tos pārvarēt cilvēkam bez iepriekšējas sagatavošanās ir praktiski neiespējami. Mūsu rīcībā ir cilvēkresursi, kas klientiem palīdzēs sagatavot visu dokumentāciju, tai skaitā projektus, un saņemt apstiprinājumus, lai rezultātā klients varētu saņemt atpakaļ tam pienākošos naudu. Esam izveidojuši atsevišķu vienību TexoPROJECT, kuras kompetencē ir pilna pakalpojumu sniegšana, sākot no projektu un būvatļauju saņemšanas līdz pat materiālu un tehnoloģiju iegādei, būvniecībai, iekārtu uzstādīšanai un nodošanai ekspluatācijā. Katrs klients ir tiesīgs izmantot arī tikai kādu no procesa etapiem vai arī saņemt pilnu pakalpojumu paketi, kas var būt pat sākot no projekta izvēles līdz būvniecības pabeigšanai.»

Vislabāk sistēmu raksturo esošie piemēri – 180 kv.m lielas privātmājas aprīkošana ar zemes siltumsūkņiem, kā arī iekārtas iegāde, sistēmas, tai skaitā radiatoru, uzstādīšana un nodošana ekspluatācijā izmaksā 11 tūkstošus latu. No ES fonda iespējams saņemt atpakaļ 5,5 tūkstošus. Attiecīgi – jo lielāka ēka, jo lielākas apkures sistēmas iekārtošanas izmaksas un lielāka atmaksājamā daļa, kas gan vienam projektam nevar pārsniegt 7 tūkstošus latu.

Būvēt ar TexoBLOCK – ātri, ekonomiski izdevīgi un ilgtspējīgi

TEXOBLOCK Latvijas tirgū ienāca 2008. gadā. Faktiski ar zīmolu TexoBLOCK tiek apzīmēts gāzbetona bloks pilnīgi jaunā kvalitātē, kas mājas īpašniekam ļauj ietaupīt laiku un naudu. Gāzbetona bloki tiek izgatavoti no cementa, kaļķa un smilts, kas nozīmē, ka tas ir ekoloģiski tīrs būvmateriāls un mājās nodrošina labu mikroklimatu. Labas siltumizolācijas un izturības īpašības tiek panāktas, sabalansējot materiāla blīvumu un izturību.

Tā kā TEXOBLOCK par galveno savā darbībā ir izvirzījuši perfektu kvalitāti, tāpēc arī izejmateriāli tiek testēti specializētā laboratorijā Vācijā un nodrošina visas izvirzītās prasības.

Ārsienu celtniecībai TexoBLOCK piedāvā divu veidu blokus – Grand un Classic. Abu nosaukumu bloki dod iespēju uzbūvēt ārsienas, bet tiem piemīt atšķirīgas īpašības. Piemēram, no TexoBLOCK Classic būvētā siena ir 300 mm bieza, un tā ir jāsiltina no fasādes puses, jo šo bloku siltumizolācija ir mazāka nekā Grand. Savukārt Grand bloki var būt kā vienīgais ārsienu būvniecības materiāls – to platums ir 400 mm, tiem ir ļoti labas siltumizolācijas īpašības (0,1 W/mk), un tāpat kā citu nosaukumu TexoBLOCK bloki tie ir ar izmēru precizitāti 1 mm. Tāpēc fasādes pusē tiem nepieciešams tikai apmetums un vēlamā krāsa, savukārt iekšpusē pietiek ar špaktelēšanu un krāsojumu vai tapetēm.

TexoBLOCK Screen ir piemērots iekšsienu būvniecībai. Tāpat kā ārsienām tam ir svarīgi izturības rādītāji, bet galvenais ir skaņas izolācijas īpašības. Salīdzinot ar reģipša sienu skaņas izolāciju, TexoBLOCK siena skaņu vada daudz mazāk.

Divstāvu mājas uzbūvēšana no TexoBLOCK prasa apmēram mēnesi laika. Pateicoties ideāliem izmēriem un pareizai formai, gāzbetons ir viegli mūrējams, kas atvieglo būvniecības procesu. Gāzbetona nelielais svars dod iespēju materiālu ātri pārvietot bez speciālu ierīču palīdzības. Jāatzīmē, ka bloki tiek savienoti ar speciālu līmi, kuras šuves biezums nepārsniedz 2 mm, kas izslēdz mūrjavas notecējumus un sarukšanu būvniecības procesa laikā.

Vērtējot materiālu cenu, svarīga ir kompleksa pieeja – sākot no materiāla, ēkas celtniecības ātruma un kvalitātes, turpmākās apdares. Tikai tad, kad ēka ir gatava, mēs varam salīdzināt 1 kv.m izmaksas. Piemēram, gatavas keramzīta ārsienas 1 kv.m izmaksas ir par 25 līdz 30% lielākas nekā analoga siena, kas būvēta no TexoBLOCK blokiem. To panāk uz darbaspēka un materiālu izmaksu rēķina – no Grand būvētajai sienai nav nepieciešami siltināšanas materiāli un nav jāmaksā arī celtniekiem par siltināšanas darbiem. Mazāk darba un materiālu vajadzīgs arī iekšsienu apdarei.

Vidējie aprēķini pierāda, ka divstāvu savrupmājai ar kopējo platību 200 kv/m materiālu iegādei nepieciešami 5 līdz 6 tūkstoši latu, bet ēka ar jumtu, logiem un durvīm izmaksās ap 12 tūkstošiem. TEXOBLOCK interneta mājas lapā ir ievietots kalkulators, kurā katrs potenciālais mājas īpašnieks var aprēķināt nepieciešamo materiālu daudzumu un izmaksas.

Plašāka informācija www.texoproject.com; www.texoblock.com; tālr. 67705555

***

UZZIŅAI

Atjaunojamo resursu veidi, kas iekļauti ES atbalsta programmā:

• Šķeldas vai salmu, biomasas granulu, malkas katli un biomasas, tostarp granulu, kurtuves;

• saules kolektoru sistēmas; energoavoti ar dažāda tipa siltuma sūkņiem;

• vēja ģeneratori;

• saules baterijas;

• vairāku iekārtu kombinēta izmantošana.

Projektu attiecināmajās izmaksās tiek iekļauts:

• Iekārtu, kas izmanto atjaunojamos energoresursus, iegādes, uzstādīšanas, pieslēgšanas un ieregulēšanas izmaksas (tai skaitā iekārtu darbināšanas apmācības izmaksas), tai skaitā pamatņu būvniecība un urbšanas darbi.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais