Azarts un izklaide

© F64

Golfs ir viens no tiem sporta veidiem, kas visā pasaulē tiek uzskatīts par elitāru nodarbi, bet tas nebūt nenozīmē, ka pieejams ļoti ierobežotai sabiedrības daļai.

Šīs aizraujošās spēles pamatā ir veselīga atpūta, azarts un izklaide, un par tās piekritēju var kļūt jebkurš. Iepazīt spēles nianses un apgūt pamatiemaņas piedāvā golfa klubs Viesturi, kas atrodas Jaunmārupē un ir pirmais golfa laukums Latvijā.

Viesturi tapa, pateicoties pirmā kompānijas prezidenta P. Vanaga iniciatīvai, atguvis tēva īpašumus, viņš nolēma uzbūvēt golfa laukumu. "Sākumā tas šķita pārdrošs projekts, jo nekā tāda Latvijā iepriekš nebija un visas Latvijas golferu sacensības notika Igaunijā. Tomēr laiks ir pierādījis (laukums tika atklāts 1998. gadā, aut.), ka ideja bija veiksmīga," stāsta kluba ģenerāldirektore Sandra Opite. Rūpējoties par golferu ērtībām, regulāri tiek uzlabota laukuma infrastruktūra, kā arī ir pilnībā pabeigta kluba mājas izbūve, kas dod iespēju tajā rīkot korporatīvus un privātus pasākumus.

Golfā nepastāv strikti vecuma ierobežojumi, un šī spēle pieejama jebkuram, neatkarīgi no iepriekšējās fiziskās sagatavotības līmeņa. Jaunākie spēlētāji ir pirmsskolas vecumā, savukārt vecākajam drīz apritēs 80 gadu. Daudz līdzekļu tiek veltīti bērniem un jauniešiem, jo klubs realizē golfa apmācību. Trenējas arī pavisam mazi bērni vecumā no četriem, pieciem gadiem. Vasarā nodarbības notiek trīs un vairāk reizes nedēļā.

Vaicāta, vai golfs, pēc viņas domām, ir sarežģīta spēle, S. Opite atteic, ka zināmā mērā ir gan, bet visu iespējams apgūt. Pirms spēlētājs iziet laukumā, viņam jāapgūst noteikumi un spēles pamatprincipi. Ja ir teorētiskās zināšanas, radīsies arī praktiskās iemaņas atbilstoši katra individuālajām spējām, viņa uzskata. Esot uz lielā laukuma, spēlētājs var ne tikai sportot, bet arī nesteidzīgi pastaigāties, elpot svaigu gaisu, satikt draugus un paziņas. Aizraujošākais šajā spēlē ir azarts, māka un spēja koncentrēties un reāli novērtēt situāciju, sasniegt sev izvirzītos mērķus un vēlamo rezultātu. Golfs ir dinamiska spēle, kurā, pat ejot pa vienu un to pašu laukumu, iespējami dažādi scenāriji, turklāt pastāv dažādi sacenšanās veidi un noteikumu variācijas. S. Opite arī noraida uzskatu, ka golfs kā jau elitāra spēle, prasa ievērojamus finansiālos ieguldījumus. Dārgākais golfā ir laiks. Lai izspēlētu deviņas bedrītes, nepieciešamas divas, divas ar pusi stundas.

Ziemas sezonā Viesturi piedāvā izmantot dabisko distanču slēpošanas trasi trīs kilometru garumā pasakainā priežu mežā. Pieejams kvalitatīvs inventārs kā mazajiem, tā lielajiem slēpotājiem. Lai arī trase nav apgaismota, Viesturu saimnieki atraduši atjautīgu veidu, kā to atrisināt, slēpotājs saņem galvas lampiņu, kas rāda ceļu. "Distanču slēpošana ir brīnisķīgs aktīvās atpūtas veids. Kamēr vien turas sniegs, aicinām visus izmantot iespēju un braukt paslēpot. Brīvdienās strādā kafejnīca, kur var ieturēt maltīti un tie, kuri pēc slēpošanas vēlas relaksēties, var izkarsēties pirtī," aicina S. Opite.

Informācija internetā: www.golfsviesturi.lv

Svarīgākais