RE&RE veiksmes formula

© publicitātes foto

Stratēģisks skats nākotnē, stiprs komandas kodols, cieņa pret uzticēto darbu, kolēģiem, aizrautība ar to, ko dara, – šīs nianses ir sekmīga biznesa stūrakmeņi, uzskata būvkompānijas RE&RE valdes loceklis Didzis Putniņš. Uzņēmums pēc nepilnas nedēļas svinēs savu pilngadību.

Nedaudz ielūkojoties uzņēmuma dibināšanas vēsturē, jāteic, ka, gandrīz pirms 18 gadiem sanākot kopā četriem Zinātniskās restaurācijas pārvaldes darbiniekiem – Marģeram Bitmetim, Didzim Putniņam, Egilam Bērzupam un Aināram Pauniņam –, radās dzirkstele par kopēja uzņēmuma dibināšanu. "90. gadu sākums bija juku laiki. Nevēloties pazaudēt restaurācijas meistaru resursus, nolēmām – jādibina uzņēmums, kas apvienotu šīs jomas speciālistus. Atceros, ka pirmais mūsu kopējais projekts bija trīsistabu dzīvokļa rekonstrukcija, restaurācija. Uzņēmumu veidoja zinoši speciālisti, bet nekā cita gan sākotnēji mums nebija. Piemēram, būvgružus izvedu sava žiguļa bagāžniekā," atmiņās gremdējas D. Putniņš. Bet nu jau vārds RE&RE reti kuram ir nezināms un svešs.

– Kas ir RE&RE veiksmes formula, kas palīdz jums noturēt stabilas pozīcijas tirgū?

– Vienā vārdā atbildot – kolektīvs. Gadu laikā ir izveidojusies saliedēta un motivēta komanda. Bez šī kodola RE&RE neko nevarētu sasniegt. Jau kopš uzņēmuma dibināšanas tālajā 1993. gadā mūsu – četru īpašnieku un dibinātāju – stingra pārliecība ir, ka tieši darbinieks ir vērtība, ne dārgās celtniecības iekārtas vai ēkas. Šo savu nostāju esam centušies iedzīvināt ne tikai vārdos, bet arī darbos. Uzskatām, ka visi strādājošie vispirms ir cilvēki un tikai tad darba veicēji. Šo attieksmi kolektīvs arī sajūt, un secīgi mums kadru mainība salīdzinoši nozarē ir minimāla. Aptuveni 90% ir ilggadēji darbinieki. Ikvienam strādājošajam ir svarīgas izaugsmes iespējas, un mēs tās dodam. Ieguldām ne tikai naudas resursus viņu tālāk izglītošanā, mums ir arī neskaitāmi sekmīgas karjeras stāsti, kad no pavisam vienkāršu darba veicēja cilvēks izaug līdz ļoti atbildīgiem amatiem.

– Nesen tika aizvadīts vecais gads. Kāds tas aizritēja jūsu uzņēmumam?

– Ņemot vērā, ka pasaulē jau vairākus gadus vērojama ekonomikas recesija, tā skārusi arī Latvijas būvniecības tirgu, tostarp mūs. Taču, ja nozarē apjomu kritums bija ap 40%, mums šis rādītājs bija 20%, tāpēc es teiktu, ka 2010. gads bijis gana veiksmīgs. Turklāt, jau parādoties pirmajām krīzes vēsmām, izstrādājām savu tālākas darbības plānu un politiku un to sekmīgi realizējām, līdz ar to esam saglabājuši gan rentabilitāti, gan pelnītspēju. RE&RE arī nepakļāvās ažiotāžai – uzvarēt konkursos par jebkurām cenām. Pēdējos gados daudzos konkursos uzvarētāju cenas bija iznīcinošas pašiem būvniekiem.

– Kādi ir pērnā gada vērienīgākie realizētie projekti, komandas paveiktais?

– Plašākā sabiedrībā zināmākie ir Rīgas Krievu teātris un Galleria Riga, Kultūrizglītības centrs Ādažos. Taču mūsu lielākie lolojumi ir saistīti ar kultūras objektu restaurāciju. Uzņēmuma RE&RE nosaukumā ir vārdi – restaurācija un rekonstrukcija. Tie ir mūsu vēsturiskie pamatbalsti. Šīs nišas ir mūsu acuraugs. Lai celtu mūsu restauratoru profesionālo latiņu, sadarbojamies, piemēram, ar itāļu un vācu augstas raudzes speciālistiem. Protams, papildus restaurācijas un rekonstrukcijas darbiem RE&RE ir arī nenovērtējama pieredze jaunbūvēs. Mūsu inženieru spējām vēl ir daudz neizsmeltu rezervju.

– Nevar apstāties pie sasniegtā, tāpēc – kādas ir šā gada lielākās prioritātes, izaicinājumi?

– Cāļus skaita rudenī, bet gribu akcentēt, ka nepārtraukti domājam par uzņēmuma tālāku attīstību un darbības paplašināšanu. Proti, jau pirms diviem gadiem iegādājamies daļu vienā no ceļubūves uzņēmumiem, un, investējot tehnikas iegādei un darbiniekos, vēlamies pavērt RE&RE un arī šim ceļubūves uzņēmumam jaunus apvāršņus. 2010. gada nogalē uzvarējām konkursā par Rēzeknes maģistrālās ielas izbūvi, kas ir sarežģīts un atbildīgs projekts. Tagad tik jāķeras pie darba, apvienojot mūsu un ceļubūves firmas darbinieku kompetenci un pieredzi.

– Kādu jūs redzat kopējo būvniecības nozares attīstības gaitu Latvijā?

– Diemžēl lielu lēcienu šogad nozare savā izaugsmē nesagaidīs. Uzskatu, ka daļa būvfirmu no tirgus pazudīs, bet tie spēlētāji, kas saglabājuši savu kapacitāti, maz pamazām tomēr ķepurosies ārā no ekonomikas bedres. Turklāt pirms gada vai diviem daudziem aktuāls jautājums bija štatu samazināšana, bet šogad un turpmāk pakāpeniski palielināsies interese par kvalificēto darbinieku resursiem. Arī mēs paši, paplašinot savu darbību, jau tagad izjūtam nepieciešamību pēc komandas papildinājuma.

– Lai arī darba tirgus ir pilns ar darba meklētājiem, tomēr darba devēji teic – labu speciālistu grūti atrast. Kāda situācija ir RE&RE?

– Man jāpiekrīt, ka tāda līmeņa speciālistus un profesionāļus, kādus RE&RE aicina sava komandā, atrast nav viegli. Kad daudzi uzņēmumi beidza savu darbību, bez darba Latvijā palikušie devās prom no valsts. Šīs aizbraukšanas sekas izjūtam šobrīd. Tomēr ceru – līdz ko Latvijas būvniecības tirgus atgūs stabilitāti, daļa no aizbraucējiem tomēr atgriezīsies.

– RE&RE ne tikai aktīvi iesaistās dažādos celtniecības projektos, bet arī izrāda savu iniciatīvu, atbalstot tādas jomas kā izglītība, sports, māksla, kultūra. Ko par to varat vairāk pastāstīt?

– Jau izsenis RE&RE ir aktīvi piedalījies dažādos sabiedriskos pasākumos – atbalstot nozares attīstību, kā arī jomas, kas dod savu ieguldījumu visas sabiedrības attīstībā, izglītībā. Vairākus gadus RE&RE ir aktīvi darbojies sabiedriskā kārtā, veicinot ilgtspējīgās būvniecības attīstību Latvijā, un nu ir arī dibināta Ilgtspējīgās būvniecības attīstības padome. Esam ilggadēji Latvijas Nacionālā mākslas muzeja atbalstītāji – atbalstot dažādas izstādes un pēdējos gados piešķirot līdzekļus jaunu kolekcijas darbu iegādei. Atbalstām un arī aktīvi līdzdarbojamies un sadarbojamies ar dažādām organizācijām, kas palīdz dažādiem sabiedrības slāņiem, interešu grupām. Uzskatām, ka, palīdzot sabiedrībai – mēs galu galā palīdzam arī paši sev. Un gribu uzsvērt, ka cenšamies pēc iespējas palīdzēt ar makšķeri, nevis zivi, jo tikai no katra paša ieguldītā darba atkarīgi panākumi.

Svarīgākais