Ziemas galvaspilsētai Madonai 85

© F64

Kaut arī šā gada budžets salīdzinājumā ar bagātajiem gadiem ir gandrīz par 40% mazāks, Madonas novada dome sev par galveno uzdevumu ir izvirzījusi sociālo un pašvaldības pakalpojumu sniegšanu pilnā apmērā, kā arī saglabāt pilnvērtīgu izglītības, veselības aprūpes sistēmu, kā arī kultūras un sporta dzīvi.

Par procesiem Madonas novadā informē domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters.

– ES finanšu plānošanas periods tuvojas noslēgumam. Cik lielas investīcijas vēl esat ieplānojuši piesaistīt?

– Projektu virzība tiešām ir aktivizējusies – kopumā novadā aktīvi ir gandrīz 84 projekti par 16 miljoniem 753 tūkstošiem latu. Taču tas nav pēdējais skaitlis, jo vēl ir laiks un droši vien tiks sagatavots un saņemts atbalsts vēl kāda projekta realizācijai.

Tikko ir noslēdzies iepirkuma konkurss pilsētas ielu rekonstrukcijas darbiem, kuru kopējās investīcijas sastāda vairāk nekā trīs miljonus latu.

– Vai projektu realizācija ietekmē arī nodarbinātību?

– Protams, īpaši būvniecības nozarē strādājošo. Turklāt no uzņēmējiem dzirdu atsauksmes, ka labu, atbildīgu speciālistu konkrētam darba ir grūti atrast. Ne visi bezdarbnieki grib un spēj strādāt. Darba roku trūkst arī lauksamniecības nozarē. Iespējams, ka liela daļa strādāt spējīgo profesionāļu ir aizbraukuši gan uz ārzemēm, gan lielajiem ekonomiskajiem centriem – cilvēku lauku teritorijās paliek arvien mazāk.

– Vai uzņēmējdarbības jomā ir gaidāma attīstība?

– Jā, tapšanas stadijā ir liels kokapstrādes uzņēmums, kurš ražos inovatīvu produkciju un izbūvēs koģenerācijas staciju. Jāteic, ka kokapstrādes nozare kopumā ir atdzīvojusies, un zinu, ka notiek uzņēmēju sadarbība ar Krievijas partneriem par izejmateriālu piegādēm. Arī vērienīgs pārtikas ražošanas projekts ir tuvu faktiskai realizācijai. Zemnieki ļoti aktīvi startē ar projektiem ES struktūrfondu piesaistei.

Lielas cerības saistām ar EKO pilsētas projektu, kura attīstībai investori ir iegādājušies zemi mūsu novadā pie Vecpiebalgas novada robežas. Tie ir 800 apgūstami hektāri – tas ir gandrīz tik pat, cik Madonas teritorija. Šajā pilsētā ir plānots piesaistīt ap 5000 līdz 6000 iedzīvotāju, kurus saistīs tieši pilsētas ekoloģiskais statuss un dzīves vide. Līdz ko sāksies būvniecība, darbs būs būvniekiem, bet vēlāk arī tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem, zemnieku bioloģiskās produkcijas audzētājiem un ražotājiem. Arī pašvaldībai būs ienākumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa. Es tiešām ļoti gribu, lai šis projekts īstenotos. Pašlaik tiek izstrādāts plānojums.

– Madonu vienmēr esmu uztvērusi kā tūrisma pilsētu. Vai jūs piekrītat?

– Pavisam noteikti, turklāt atšķirībā no citiem tūrisma galamērķiem mums lielākais tūristu pieplūdums ir ziemā. Cilvēki brauc uz mūsu novadu slēpot gan kalnu nobraucienos, gan distancēs. Smeceres sila slēpošanas komplekss jau ir ieguvis starptautisku skanējumu – pagājušajā gadā pirmo reizi šeit notika Skandināvijas kausa izcīņas posms, kurā piedalījās sportisti no daudzām valstīm. Saņēmām pozitīvas atsauksmes gan par trasi, kas esot labākā no tām, kur norit kausa izcīņa, gan organizēšanu, gan dzīvošanas iespējām. Tikko Stokholmas sanāksmē, kur vērtēja pagājušo Skandināvijas kausa sezonu un plānoja nākamo, tika nolemts, ka viens no posmiem pie mums notiks arī nākamajā ziemā.

Šogad plānojam uzbūvēt jaunu servisa māju, bet pērn uzbūvējām piecas mājas, kur sportistiem apmesties. Īpaši pievilcīgi viņiem šķiet tas, ka mājas atrodas trasei pa vidu un nav nekur jābrauc, lai dotos uz startu vai treniņu. Slēpju nomā sabiedriskā organizācija Savējie piedāvā ap 50 slēpju pāru lieliem un maziem, taču redzam, ka ar to ir par maz. Jāpadomā vairāk par brīvdienu trasēm, jo ne visiem iesācējiem un bērniem ir pa spēkam homoliģētā sporta slēpošanas trase.

Ziemā mums tūristu ir daudz vairāk nekā vasarā. Taču 11., 12. jūnijā Smeceres silā noritēs BMX Eiropas mēroga sacensības, kurās piedalīsies vairāk nekā desmit valstu, Savējie ir sarūpējuši nomai gan velosipēdus, gan rollerus. Vasaras aktivitātēm tiek piedāvāta 2,6 km rollerslēpošanas trase, laba BMX trase. Mūsu uzdevums ir organizēt aktivitātes, kas piesaista Madonai cilvēkus, kā arī izveidot piesaistošo magnētiņu, un tad var pelnīt arī viesnīcnieki, ēdināšanas un citu pakalpojumu sniedzēji.

– Šajā nedēļas nogalē ir pilsētas svētki. Ko varēsim izbaudīt?

– Jau piektdienas vakarā Madonas estrādē notiks Nacionālā teātra izrāde 100 grami žurkas, bet svētkos visi varēs sekot notikumiem rallija trasēs. Zinu, ka braucējiem patīk mūsu novada neparedzamie celiņi, kalniņi un līkumi. Tas ir aizraujoši arī skatītājiem. Vairāk par pasākumu programmu var lasīt www.madona.lv. Visi, kam patīk Latvijas daba, mazpilsētas aura un aizraujoši piedzīvojumi, ir gaidīti Madonā – 4. ūnijā būs koncerts un balle līdz rīta gaismai.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais