Saliedēti un motivēti studijām

© Ojārs Lūsis

«Mūsu filiāle ir neliela, bet uzskatu, ka tas ir pluss, jo katram studentam varam veltīt pienācīgu uzmanību. Esam gandrīz kā ģimene, kur viens otru iedrošina, uzmundrina, atbalsta,» teic Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) Madonas filiāles biroja administratore Mārīte Švaukste.

Filiāle atrodas Madonas augstākas izglītības centra paspārnē, kur topošos speciālistus sagatavo arī Rēzeknes augstskolas filiāle. «Savstarpēji sadarbojoties, cenšamiem studējošajiem sniegt to pašu labāko,» akcentē M. Švaukste. Viņa ir gandarīta, ka pārsvarā absolventi neatstāj savu dzimto pusi un uzsāk darba gaitas vai paši kļūst par darba devējiem Madonas novadā vai tā apkaimē. «Protams, ir arī tādi, kas dodas prom no Latvijas jau studiju laikā vai kuri pārtrauc mācības ģimenes apstākļu vai finansiālu apsvērumu dēļ. Apzinoties, ka izglītība ir nepieciešama, cenšamies savus studentus atbalstīt, lai studijas tiktu sekmīgi pabeigtas, piemēram, ja cilvēkam mājās nav datora, to viņam aizdodam, vai arī, ja students aizbrauc strādāt ārpus valsts robežas, piedāvājam viņam tālmācības iespējas. Nepieciešamības gadījumā atliekam studiju maksas samaksas termiņus. Uzrunājam arī vietējos darba devējus, kas būtu ar mieru finansiāli atbalstīt studējošos. Pašreiz gan jāteic, ka atsaucība nav ļoti liela.»

Šobrīd augstskolas Madonas filiāle piedāvā studijas divās programmās: pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmā Komercdarbības organizācija un profesionālā bakalaura augstākās izglītības studiju programmā Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs. Līdz šim brīdim lielāka interese ir bijusi par komercdarbības izglītības iegūšanu.

«Pie mums studēt nāk gan uzreiz pēc vidusskolas atestāta saņemšanas, gan arī cilvēki, kam vidējā izglītība iegūta pirms vairākiem gadiem, bet galvenais – izglītoties pie mums ierodas motivēti cilvēki, kas zina, ko vēlas saņemt no studijām,» stāsta M. Švaukste. Lai arī nereti publiskajā telpā izskan pārmetumi, ka augstskolas gatavo vien potenciālos bezdarbniekus, RPIVA Madonas filiāles biroja administratore tam nepiekrīt. «Filiālē strādāju trīs gadus, un līdz šim neviens absolvents ilgstoši nav palicis bez darba. Jā, varbūt uzreiz pēc studijām viņam neizdodas atrast algotu darbu, taču tas nav ilgstoši. Piemēram, nesen 17 cilvēku ieguva profesionālo bakalaura grādu uzņēmējdarbībā un visi strādā – trīs veiksmīgi darbojas savā biznesā, vairāki absolventi banku un apkalpojošajā sfērā, kā arī grāmatveža amatā un Madonas novada pašvaldības sociālajā dienestā vadītāja amatā.»

Bet tos, kas vēl šaubās – uzsākt studijas vai nē –, M. Švaukste iedrošina: «Nevienas zināšanas nav veltas. Turklāt filiālēm ir vairākas priekšrocības – mazāka studiju maksa, kas šajos apstākļos nav mazsvarīgi, kā arī studēt var brīvdienās, tādējādi nekavējot darbu.»

Vidusskolēni, kuriem eksāmeni un izlaidums pašreiz ir aktuāla tēma, pieteikties studijām RPIVA varēs no 13. jūlija, bet tie, kam vidusskolas diploms jau nogulējis kādu laiciņu plauktā, dokumentus studijām var iesniegt jau tagad.

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais