Investīcijas saglabā ražotni un darba vietas

Impress ir viens no lielākajiem metāla iepakojuma ražotājiem pasaulē ar 22 meitasuzņēmumiem Eiropā, Amerikā, Japānā, Austrālijā. 2009. gadā koncerna apgrozījums bijis 1,8 miljardi eiro.

Viena no Impress Metal Packaning meitaskompānijām atrodas Salacgrīvā, kas kopš 1994. gada ražo metāla kārbas zivju un gaļas konserviem, bet pirms diviem mēnešiem sākusi arī aerosolu iepakojuma ražošanu celtniecības putu iepildīšanai. Kārbu un aerosolu korpusu ražošana ir pilnībā automatizēta, kas nodrošina nepārtrauktu kvalitātes kontroli un izslēdz tā saukto cilvēka riska faktoru. Uzņēmumā patlaban nodarbināti 44 cilvēki.

2009. gadā, kad strauji samazinājās pieprasījums pēc zivju un gaļas konservu kārbām, uzņēmuma vietējā vadība un mātesuzņēmums bija dilemmas priekšā: samazināt darbinieku skaitu un sašaurināt ražošanu atbilstoši pieprasījuma līmenim vai meklēt jaunu tirgus nišu. Impress pieņēma lēmumu veikt 1,2 miljonu eiro lielas investīcijas un uzstādīt aerosolu balonu ražošanas līniju, tādējādi saglabājot darba vietas un sadalot uzņēmējdarbības riskus. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Uģis Jēgers skaidro: "Ziemā pieprasījums pēc zivju iepakojuma ir lielāks, bet pavasarī un vasarā vairāk nepieciešami celtniecības putu baloniņi. Līdz ar šo abu izstrādājumu atšķirīgo sezonalitāti, mēs varam nodrošināt ritmisku ražotnes darbu visu gadu."

Jauno ražošanas līniju uzstādīja vācu un vietējie uzņēmuma speciālisti, kā arī darbiniekiem notika mēnesi ilga apmācība līdzīgā ražotnē Vācijā. "Pirmie aerosola baloniņi no jaunās līnijas nonāca maija sākumā, un pakāpeniski tiek palielināta ražošanas jauda. Kad tiks sasniegta 80% ražošanas efektivitāte, tad varēs uzskatīt, ka strādājam ar pilnu jaudu, un vienā minūtē spēsim izgatavot 120 baloniņu. Pagaidām ir arī neveiksmes un mums vēl joprojām jāmācās pareizi ieregulēt visas sistēmas," stāsta Jēgera kungs.

Aerosolu baloniņu ražošana uzliek lielu atbildību un prasa sistemātisku kvalitātes kontroli – šāda veida iepakojumam ir jāiztur 22 atmosfēru spiediens. Vidēji celtniecības putu balonos ir 9 līdz 10 atmosfēru. Lai baloniņi neradītu bīstamas situācijas, ja karstuma vai citu faktoru rezultātā iekšējais spiediens paaugstinās, kā standarts noteikta dubulta slodzes izturība. Reizi stundā no līnijas tiek noņemti seši baloniņi un tiek veikti sprādzienizturības testi, ja baloniņi iztur 22 atmosfēru spiedienu, tad viss ir kārtībā un ražošanu var turpināt. Salīdzinājumam jāatzīmē, ka vieglās automašīnas riepās visbiežāk ir 2,5 atmosfēru spiediens. Vaicāts par noieta tirgiem, valdes priekšsēdētājs informē: "Mūsu klienti ir no Vācijas, Polijas, Igaunijas. Diemžēl Latvijā celtniecības putas neražo. Savukārt 80% no saražotajām gaļas un zivju kārbām paliek Latvijā. Lielākais klients ir Salacgrīvas uzņēmums Brīvais vilnis, ar ko mums ir ilggadēja sadarbība. Pārējais (20%) apmēram līdzīgās daļās tiek eksportēts uz Lietuvu un Igauniju.

Tagad tiešām jūtamies stabili, un par pastāvēšanu vairs nav jāuztraucas. Priecājamies, ka esam saglabājuši darba vietas vietējiem cilvēkiem. Izmantojot izdevību, gribu pateikt paldies saviem cilvēkiem, kuri jaunās produkcijas ieviešanas procesā ieguldīja savu intelektuālo potenciālu, radošo garu un neskaitīja darba stundas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.