K. Valdemārs: "Brauciet, latvji, jūriņā!"

© F64

Kopš Krišjāņa Valdemāra aicinājuma «Brauciet, latvji, jūriņā, krājiet zeltu pūriņā!» un pirmās Latvijas jūrskolas dibināšanas Ainažos 1864. gadā pagājis krietni vairāk nekā gadsimts.

Toreiz šim aicinājumam atsaucās arī liepājnieki un 1876. gadā atvēra Liepājas jūrniecības skolu, kas ar nosaukumu Liepājas Jūrniecības koledža šogad svin savu 135. gadskārtu.

Liepājas Jūrniecības koledžas direktora vietniece Dzintra Putniņa stāsta: «3. martā aicinām visus skolas absolventus un pasniedzējus uz svinīgo jubilejas pasākumu un salidojumu, kas kļuvis nu jau par tradīciju. Ik pēc pieciem gadiem tiekamies, svinam un dalāmies atmiņās un piedzīvojumos, bez kā iztikt nespēj neviens jūrnieks.»

Topošie stūrmaņi, 2. kursa studenti Mārcis Araks un Kristiāns Kaliings tikko atgriezušies no pirmās četrus mēnešus ilgās prakses. Abi jaunieši ir pārliecinājušies, ka jūra ir viņu aicinājums, un mērķi ir augsti – turpināt mācīties un strādāt, lai ar laiku kļūtu par kapteiņiem uz lielajiem kuģiem. Mārcis gan iebilst, ka vecākā oficiera darbs tam šobrīd šķiet interesantāks – mazāk papīru darbu un vairāk reālas kuģošanas. Vaicāti par bailēm no vētrām, jūras slimības un citām briesmām, abi puiši tikai smaida – bailes ir tik ilgi, kamēr nezini, kas gaida. Vētras laikā visgrūtāk ir ēst zupu, bet jūras slimība tos pasaudzējusi.

Pirmās prakses laikā kadeti saņem atalgojumu apmēram 500 USD, kas ir vidēji 2 līdz 3 reizes mazāk nekā matrožiem. Savukārt jau otrajā praksē viņi dosies ar matroža apliecību kabatā, tad arī atalgojums būs atbilstošs profesijai. Mārcis saka: «Kaut arī koledžā ir ļoti maz budžeta vietu, redzot perspektīvu, var mācīties arī par maksu, kas šajā skolā nav īpaši liela. Jau iegūstot matroža profesiju, par skolu var samaksāt pats.»

Dzintra Putniņa piebilst: «Mūsu skola izglīto jūrniekus, kam darbu atrast nav grūti. Pieprasījums pēc vidējā ranga oficieriem ir liels, jo pēdējos gados jūrniecības specialitātēs vērojama strauja paaudžu maiņa.»

***

UZŅEMŠANA

Koledžas jūrskola

Liepājas Jūrniecības koledžas jūrskolā tiek uzņemti audzēkņi ar 9 klašu izglītību šādās programmās:

• Jūras transports – mehāniķis (4 gadi)

• Jūras transports – kuģu vadītājs (4 gadi)

Jūrniecības koledža

Liepājas Jūrniecības koledžas 1. līmeņa profesionālās

augstā kās izglītības studiju programmās:

• Kuģu mehāniķis – kuģu mehāniķis (studiju ilgums 2 gadi)

• Jūras transports – kuģu vadītājs (studiju ilgums 2 gadi)

Tiek uzņemti studenti, kuriem ir diploms stūrmaņa vai mehāniķa specialitātē

• Jūras transports – kuģu mehāniķis (3 gadi)

• Kuģu vadīšana – kuģu vadītājs (3 gadi)

• Starptautisko pārvadājumu organizācija – loģistikas speciālists (3 gadi)

Tiek uzņemti studenti ar vidējo izglītību.

Informācijas diena koledžā 2012. gada 20. aprīlī plkst. 13.00

Svarīgākais