Liepājā sestdien atzīmēs Svētā Jāzepa katedrāles iesvētīšanas simtgadi

Liepājā sestdien ar mākslinieku plenēru un darbu izstādi iesākās Liepājas Svētā Jāzepa katedrāles iesvētīšanas simtgades pasākumu svinības, kas ilgs līdz 6. augustam.

Plenēra dalībnieki gleznoja katedrāli, bet pēc tam uzgleznotais mākslas darbs kā dāvinājums nonāca katedrāles īpašumā. Plenērā tapušo darbu, kā arī mākslinieka Aleksandra Ņekrasova "Grafiku cikla par Evaņģēlija tēmām" izstāde apskatāma katedrālē.

Svētā Jāzepa katedrāles iesvētīšanas simtgades svētku laikā 5.augustā kūrijas pagraba kamīnzālē notiks zinātniskā konference "Liepājas Sv. Jāzepa katedrāle". Konferencē ar referātiem par katedrāles vēsturi piedalīsies vairāki vēsturnieki – Jānis Zilgalvis, Jānis Baltiņš, Uļjana Gintnere un Rundāles pils muzeja direktors Imants Lancmanis.

Savukārt 6.augustā Liepājas Sv. Jāzepa katedrālē iecerēts Riharda Dubras mises pirmatskaņojums. Skaņdarbu izpildīs Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķu grupa un koris "Laiks".

Svētā Jāzepa Romas katoļu katedrāle ir lielākā katoļu baznīca Kurzemē. Kopš 1937. gada tā ir Kurzemes diecēzes bīskapa sēdeklis.

Tagadējo veidolu dievnams ieguva 19.gs. un 20.gadsimta mijā. Jauno baznīcu iesvētīja 1911. gada 6. augustā.

Svarīgākais