Liepāja piesaista ES naudu

© Ojārs Lūsis

2010. gadā Liepājā īstenoja 19 ES fondu līdzfinansētus projektus par kopējo summu gandrīz 70 miljoniem latu.

Plānošanas periodā līdz 2013. gadam kopumā Liepājā būs ieguldīti 150 miljoni, kas ir lielākās investīcijas kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas.

Pagarinās tramvaja līniju

Šā gada pavasarī sāksies darbs ES ERAF atbalstītā projekta Liepājas tramvaja līnijas pagarināšana un esošās līnijas rekonstrukcija ietvaros.

Liepājas tramvaja līnija ir vecākā Baltijā un kopš septiņdesmitajiem gadiem nav piedzīvojusi nopietnu rekonstrukciju. Tāpat jau gadiem tiek spriests par līnijas pagarināšanu līdz Ezerkrastu rajonam. Kopējā projekta vērtība ir ap 8 miljoniem latu – par finansējuma piešķiršanu jau ir saņemts pozitīva atbilde, un jau pavasarī sāksies ilgi gaidītā projekta realizācija. Liepājas teātra aktrise Anita Kvāla ir gandarīta: «Atbalstu katru projektu, kura īstenošana palīdz sakārtot manas pilsētas vidi un satiksmes tīklu.»

Pilsēta kļūs gaišāka

Ik mēnesi Liepājas dome saņem sūdzības par nepietiekamu vai nekvalitatīvi darbojošos pilsētas apgaismojuma sistēmu. Šogad uzsāktais ERAF projekts Liepājas ielu apgaismojuma sistēmas modernizācija un ielu rekonstrukcija šo problēmu atrisinās. Līdz 2013. gadam apgaismojuma infrastruktūrā plānots ieguldīt 16 miljonus, no tiem 5 miljoni paredzēti ielu rekonstrukcijai. Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš uzsver: «Pilsētas apgaismojuma projekts nav deputātu labdarības projekts. Apgaismojums nozīmē arī cilvēku un viņu īpašumu lielāku drošību.»

Renovēs teātra un Latviešu biedrības namu

Šā gada laikā ar ES ERAF atbalstu 2,5 miljoni tiks ieguldīti Liepājas teātra ēku kompleksa, kā arī Latviešu biedrības nama un Liepājas muzeja ēku kompleksa rekonstrukcijā un energoefektivitātes uzlabošanā. Projekts paredz ēku jumtu nomaiņu, ārsienu siltināšanu, logu un durvju nomaiņu, kā arī inženiertehnisko tīklu rekonstrukciju. Vaicāts par attieksmi pret šo projektu, Liepājas teātra aktieris Leons Leščinskis nosaka: «Labi – labi, ka vide, kurā mēs atrodamies, strādājam un atpūšamies, vienkārši dzīvojam, tiek sakārtota.»

Ostā ienāks lielāki kuģi

2012. gadā noslēgsies 23,6 miljonus latu vērtais un četrus gadus īstenotais Liepājas ostas padziļināšanas projekts, kas uzskatāms par jaunas ēras sākumu Liepājas ostā. Projekts sastāv no vairākām daļām: tas paredz ostas padziļināšanu un kuģu satiksmes vadības sistēmas modernizēšanu. Pēc padziļināšanas Liepājā droši varēs ienākt kuģi ar iegrimi līdz 10,8 m. Tas nozīmē, ka ostas kapacitāte uzlabosies un to izmantos kravu īpašnieki, kam svarīgi pārvadājumi ar lielajiem kuģiem.

Liepājas ostas kapteinis Pēteris Gudkovs atzīst: «Ostai pašlaik paveras izaugsmes iespējas un attīstība ar vērienu – tiks būvētas jaunas un rekonstruētas vecās piestātnes, būs jaunas noliktavas un kravu apstrādes laukumi.»

Uzlabo lidostas tehnisko stāvokli

2011. gada otrajā pusē plānots uzsākt lidostas skrejceļu rekonstrukciju un pagarināšanu, jaunu gaismas sistēmu uzstādīšanu, kā arī lidostas drošības un cita tehniskā aprīkojuma pilnveidošanu. Pagājušā gada nogalē Liepājas dome akceptējusi pieteikumu ES fondu atbalsta saņemšanai, kas dotu iespēju īstenot apmēram 2,4 miljonus vērto projektu. Pēc rekonstrukcijas pabeigšanas būtiski uzlabosies Liepājas lidostas kapacitāte un drošības līmenis, kas, iespējams, pavērs ceļu jaunu regulāro reisu atklāšanai no un uz Liepāju.

Sakārtoti ostas pievadceļi

Pagājušā gada nogalē ir noslēdzies piecus gadus ilgušais ES Kohēzijas fonda līdzfinansētais projekts Liepājas ostas pievadceļu rekonstrukcija, kura ietvaros ir ieguldīti 11,4 miljoni eiro. Projekts sastāvēja no trim komponentēm: dzelzceļa Ziemeļu parka un savienojošā dzelzceļa posma ar Rietumu parku būvniecība; jaunā ostas auto pievadceļa projektēšana un būvniecība; Kalpaka (Karostas) tilta rekonstrukcija. «Projekts garantēs Liepājas ilgtspējīgu attīstību, nodrošinot nosacījumus turpmākai saimnieciskai darbībai, satiksmes sistēmas optimizācijai un vides uzlabošanai,» teic Liepājas speciālās ekonomiskās zonas projektu vadītājs Jānis Lapiņš.

Pilsētas tranzīta maģistrāle iegūst jaunu veidolu

Pagājušajā gadā sākusies, šogad turpināsies Liepājas vizītkartes jeb pilsētas galvenās tranzīta ielas – Brīvības ielas – rekonstrukcija. Projektam paredzēts 5,1 miljonu latu liels finansējums. No tiem 3,8 miljonus sedz ERAF. Par šiem līdzekļiem tiks rekonstruēti 3,6 km Brīvības ielas, izbūvēti gājēju un veloceliņi, uzstādīts ielas apgaismojums un veikta vēl virkne projektā paredzēto darbu. Projektu ekspluatācijā plānots nodot līdz gada beigām.

Izmantota Liepājas domes sniegtā informācija

Svarīgākais