Ar vieglprātīgu attieksmi darbu neatrast

© Ojārs Lūsis

«Darba meklētāja aktīva iniciatīva, darba devēju interese, mūsu sniegtās apmācības – šiem komponentiem sekmīgi krustojoties, galarezultāts ir noslēgts darba līgums,» norāda Profesionālās izglītības, tālākizglītības un eksaminācijas centra (P.I.T.E.C.) Liepājas filiāles pārstāve Baiba Lagzdiņa.

Centrs, piesaistot Eiropas un valsts naudu, piedāvā bezdarbniekiem un bezdarba riskam pakļautajām personām profesionālu apmācību.

Šobrīd visciešākā sadarbība centram izveidojusies ar vienu no lielākajiem darba vietu nodrošinātājiem Liepājā – Liepājas metalurgu. «Uzņēmums zina, kādus darbiniekus viņam vajag, mēs apmācām, un apmācamais var uzsākt darba gaitas. Protams, nekas netiek pasniegts uz zelta šķīvīša – darba meklētājam jāapmeklē apmācības, jāizrāda interese un vēlme strādāt, jāparāda savas iemaņas un prasmes,» teic B. Lagzdiņa. Aptuveni 50% apmācāmo Liepājas metalurgs ir piedāvājis pievienoties uzņēmuma komandai.

P.I.T.E.C. Liepājas filiālei izveidojusies arī sekmīga komunikācija ar profesionālajām skolām, kas var nodrošināt kvalitatīvas apmācību telpas un zinošus pasniedzējus. «Darba tirgus vajadzības, prioritātes nemitīgi mainās, un mēs šīm pārmaiņām sekojam līdzi, lai spētu sagatavot tādu jomu speciālistus, pēc kuriem darba devēji izjūt akūtu nepieciešamību. Ja pirms diviem gadiem liels bija pieprasījums pēc celtniekiem, metinātājiem, mūrniekiem, tad šobrīd interese ir sarukusi. Līdz ar to vairs tik daudz šādu speciālistu neapmācām. Centra paspārnē cilvēki var apgūt grāmatveža, lietveža, nagu kopšanas speciālista, sekretāres, elektriķa, atslēdznieka profesiju un ne tikai. Izglītības iespējas ir plašas, norit arī valodu mācības,» stāsta filiāles pārstāve.

B. Lagzdiņa novērojusi – laika gaitā mainījies bezdarbnieku kontingents. «Tagad bez darba nereti ir cilvēki ar augstāko izglītību, personas, kas strādājušas labos darbos, tāpēc prasības attiecībā pret pasniedzēju ir ļoti augušas. Tāpēc pasniedzējiem latiņa jāceļ arvien augstāk un augstāk. Lēmumu, kādus kursus izvēlēties, šobrīd cilvēki pieņem ļoti rūpīgi.» Interesentu ir daudz, bet vietu skaits ierobežots, tāpēc pirms apmācībām notiek potenciālo studentu atlase. «Tiem, kas mērķē uz darbu Liepājas metalurgā, viena no galvenajām prasībām ir laba veselība. Bet, kas nolēmušas savu profesionālo darbību saistīt ar celtniecību, jāpiemīt loģiskajai domāšanai, precizitātei. To noskaidrojam ar testu palīdzību,» norāda B. Lagzdiņa.

Svarīgākais