Inženierzinātnēs izglītībai jābūt soli priekšā realitātei

© Ojārs Lūsis

Šogad Rīgas Tehniskās universitātes Liepājas filiāle atzīmē savas darbības uzsākšanas piecdesmito jubileju.

Pusgadsimta laikā šo mācību iestādi ir beiguši vairāk nekā 5000 jauno speciālistu, starp tiem arī tādas zināmas personības kā AS Liepājas metalurgs valdes priekšsēdētājs Valērijs Terentjevs, AS Lauma Lingerie valdes priekšsēdētāja Linda Matisone, Latvijas Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics. Pirmssvētku laikā uz sarunu aicinājām RTU Liepājas filiāles direktoru Voldemāru Kārkliņu.

– Kāda ir RTU Liepājas filiāles galvenā misija?

– Mums ir jābūt un mēs esam reģiona inženiertehnisko speciālistu kalve. Liepājā būs grūti atrast uzņēmumu, kurā nestrādātu mūsu absolventi – viņi ir visur. Arī tas, ka Liepājā ir tik ļoti attīstīta rūpnieciskā ražošana, ir mūsu filiāles nopelns, jo bez labi sagatavotiem inženieriem rūpniecības nozares nevar attīstīties.

– Kā atzīmēsiet šo nozīmīgo jubileju?

– 50 gadu pastāvēšanu atzīmēsim ar vēsturisku grāmatu par mūsu pedagogiem, absolventiem, filiāli un Liepāju. Mēs vēlamies saglabāt vēsturi, jo no vēstures veidojas rītdiena. 15. maijā ir ieplānota konference, grāmatas atvēršana un svinīgā jubilejas ceremonija.

– Kāda ir filiāles šodiena un rītdiena?

– Norit nepārtraukts darbs, un esam nemitīgā attīstības procesā. Studiju procesa uzlabošanai un pilnveidošanai ir svarīga loma, bet tas viss prasa finanšu līdzekļus, kādu mūsu valstī izglītībai nav! Tāpēc intensīvi izmantojam ES programmas, kuru līdzfinansējums mums paver jaunas iespējas infrastruktūras uzlabošanai un jaunu studiju programmu attīstīšanai. Viens no tiem ir mūžizglītības projekts, kura ietvaros par vairāk nekā 300 tūkstošiem eiro ir iegādātas mūsdienīgas iekārtas, kas jau strādājošajiem inženieriem dod iespēju paaugstināt savu kvalifikāciju un apgūt jaunākās tehnoloģijas. Uz iepriekšminētā centra bāzes izveidojām jaunu studiju programmu Mehatronisko iekārtu un robototehnikas datoru vadība. Tā ir viena no perspektīvākajām nozarēm, un jau šobrīd Liepājas uzņēmumos ir liels šo speciālistu pieprasījums. Speciālistu sagatavošana ir mūsu ieguldījums Liepājas rūpniecības un ekonomikas attīstībā.

Esam iesaistījušies starptautiskā projektā Centrālbaltijas inovāciju instrumenti praksei. Mūsu studentu uzņemtā īsfilma par Liepāju no starptautiskajiem partneriem ir guvusi ļoti labas atsauksmes.

– Liepājas metalurgs ir viens no RTU Liepājas filiāles pastāvīgajiem partneriem. Šogad norit vērienīgs uzņēmuma rekonstrukcijas projekts, kā rezultātā būtiski mainīsies izmantotās metāla kausēšanas tehnoloģijas. Vai esat gatavi viņiem piedāvāt jaunas raudzes speciālistus?

– Faktiski mēs jau vairākus gadus gatavojamies šim notikumam. Ir noslēgts sadarbības līgums starp mūsu filiāli, Liepājas metalurgu un Maskavas Tērauda sakausējumu institūtu par jaunajām tehnoloģijām atbilstošu speciālistu sagatavošanu. Atzīmēšu, ka pieminētais Krievijas institūts ir viens no nozares vadošajiem institūtiem pasaulē. Bieži uz Liepāju brauc lekcijas lasīt profesors Aleksandrs Frolovs. Mācību programmas ietvaros notiek ne tikai lekcijas, bet arī prakse mūsdienīgos tēraudkausēšanas uzņēmumos Krievijā un Baltkrievijā, kur tiek izmantotas elektriskā loka krāsnis.

– Ne tikai Liepājas metalurgs pārstāv metālapstrādes nozari – ļoti veiksmīgi šīs nozares uzņēmumi darbojas Liepājas SEZ industriālajos parkos...

– Jā, arī šo uzņēmumu darbinieki ir mūsu studenti. Esam izstrādājuši speciālu mācību programmu, kura paredzēta esošo darbinieku kvalifikācijas paaugstināšanai, darbam ar programmējamajiem darba galdiem.

– Kādas ir ieceres jaunajiem projektiem?

– Mēs strādājam un plānojam jaunus projektus. Mēs esam pasaules sastāvdaļa, un sadarbība ar ārvalstu universitātēm ir mūsu darba kārtībā. Nule ir noslēgts sadarbības līgums ar Bulgārijas Šūmenas universitāti. Manuprāt, svarīgi, ka šī universitāte ir ļoti spēcīga inženiertehnisko zinātņu, tai skaitā informācijas tehnoloģiju, jomā. Starptautiskā sadarbība dod iespēju mums saprast, kādi tad mēs īsti esam, jo tikai tad, ja ir ar ko salīdzināt, vērtējums var būt objektīvs. Pēc studentu apmaiņas braucieniem redzam, ka mūsu jaunieši ir spēcīgi un labi sagatavoti. Daudzi pēc prakses tiek uzaicināti palikt ārvalstu prakses uzņēmumos.

– Vai pētnieciskajam darbam ir sava vieta?

– Protams, pētniecisko darbu mēs nekad neesam pārtraukuši, un mums ir dažas ļoti interesantas iestrādes. Mēs ļoti priecājamies par mūsu jaunajiem pasniedzējiem, kas, turpinot mācīties doktorantūrā, jau lasa lekcijas Liepājas filiālē. Piemēram, Andris Priževaļskis un Svetlana Ivanova ir iniciatīvas bagāti jauni cilvēki, kas papildinās mūsu pedagoģisko sastāvu. Mēs viņus virzām arī veikt pētniecisko darbu, lai mums būtu doktoranti un profesori.

Svarīgākais