Liepājas teātrī top Ceplis

© Ojārs Lūsis

Liepājas teātris ir vecākais profesionālais latviešu teātris ar bagātīgu vēsturi, kvalitatīvu un daudzveidīgu piedāvājumu skatītājiem. Teātra 103. sezonā patīkamus pārsteigumus sola arī pavasaris. 17. aprīlī gaidāma pirmizrāde Pāvila Rozīša darba Ceplis iestudējumam Jura Rijnieka režijā.

"Interesanti, ka romānā Ceplis atspoguļotās norises un problēmas ir aktuālas arī pēc 100 gadiem, jo sasaucas ar šā brīža sabiedriskajām un politiskajām reālijām. It kā nekas nebūtu mainījies," saka aktieris Edgars Pujāts, kurš atveidos galveno – Edgara Cepļa –lomu. Tam piekrīt arī viņa skatuves partnere aktrise Inese Kučinska, kurai uzticēta Cepļa laulātās draudzenes Bertas loma. "Kādā no mēģinājumiem aizdomājos, vai tas ir labi vai slikti, ka kopš romāna izdošanas pagājuši tik daudzi gadi, bet latvieši ir turpat, kur bijuši. Acīmredzot vienīgais glābiņš ir veselīga humora saglabāšana," spriež aktrise, piebilstot, ka humora netrūkst arī režisoram J. Rijniekam, tādēļ topošais iestudējums iecerēts satīriski muzikāls (mūzikas autors komponists Juris Kulakovs – aut.) un izkāpinātu emociju pilns.

Godkārīgs, spēcīgs, dzīves ideālus redz naudā un varā – tā par Edgaru Cepli varētu spriest tie, kuri lasījuši romānu vai redzējuši filmu. J. Rijnieka versijā galvenā varoņa raksturā parādīsies dažādas līnijas, kas saistītas gan ar Cepļa spēku, gan arī vājumu. "Man kā aktierim tas ir interesants uzdevums izspēlēt tādas viņa vājības kā naidu, paštaisnumu, pārākumu. Tā ir vesela dažādu īpašību buķete, turklāt vājība pret naudu, varu un sievietēm mūsdienās ir ļoti aktuāla tēma. Praktiski visiem tēliem ir prototipi, kurus ļoti labi zinām," ar smaidu atzīst E. Pujāts.

Svarīgākais