Šogad siltumapgādes sistēmā investē miljoniem latu

Nepilnu piecu gadu laikā, kopš siltumapgādi Liepājā nodrošina SIA Liepājas enerģija, uzņēmuma attīstībā investēti vairāk nekā 6 miljoni latu, kas deva iespēju palielināt siltuma sistēmas efektivitāti par 14% un energoefektivitāti par 8%, kā arī samazināt siltuma zudumus trasēs par 11%, bet kurināmā patēriņu par 27%.

Iepriekšminētie rezultāti tiešā veidā atsaucās uz siltumenerģijas pašizmaksu, kas vidēji samazinājusies par 13 latiem par vienu megavatstundu (neatkarīgi no gāzes cenas svārstībām). Kopš 2008. gada rudens siltumenerģijas tarifs ir atstājis augstāko līmeni un ir līdzvērtīgs citām līdzīga izmēra Latvijas pilsētām.

Samazinās zudumus trasēs

Uzņēmuma tehniskais direktors Gunars Liepiņš informē, ka šis gads Liepājas enerģijas vēsturē ieies ar vairākiem finanšu ietilpīgiem projektiem, kas vēl vairāk uzlabos pakalpojumu sniegšanas kvalitāti un siltuma ražošanas un piegādes pašizmaksu. Aprīlī sāksies ES struktūrfondu līdzfinansētais projekts Centralizēto siltumenerģijas pārvades un sadales tīklu rekonstrukcija Liepājā, kura ietvaros tiks rekonstruēti apmēram 10 km siltuma pārvades maģistrāles. Projekta kopējā vērtība ir 7,5 miljoni latu – no tiem 3 miljonus sedz ES, bet 4,5 miljoni ir uzņēmuma līdzekļi. Jāatzīmē, ka šis ir pirmais projekts, kuram siltumapgādes sistēmas pilnveidošanai Liepājā ir izdevies piesaistīt ES finansējumu. Tehniskais direktors atzīmē, cik svarīga šobrīd ir parādu iekasēšana no patērētājiem. Projekta īstenošanai uzņēmums plāno ieguldīt 4,5 miljonus latu pašu līdzekļu, tāpēc katrs lats, kas ienāk uzņēmuma kasē, ir ļoti svarīgs. Ja parādnieki laikus nenorēķināsies par saņemto siltumu, tas būtiski var kavēt investīciju projektu, kura primārais mērķis ir siltuma zudumu samazināšana trasēs, līdz ar to arī tarifu kritums iedzīvotājiem.

Uzstāda jaunas koģenerācijas stacijas

Jau aizvadītajā nedēļā uz Liepāju tika atvestas divas jaunas koģenerācijas iekārtas, ar kopējo jaudu 4 MW, ko uzstāda Tukuma ielas katlumājā. Iekārtas vienlaikus ražos siltumu un elektroenerģiju. Kopējam Latvenergo tīklam tos uz ieregulēšanas darbiem paredzēts pieslēgt maija vidū, bet pilnībā ekspluatācijā nodos 1. jūlijā. Projektu SIA Liepājas enerģija finansē no saviem līdzekļiem, investējot 2,6 miljonus eiro bez PVN.

Būvēs biomasas katlumāju

Plānojot ilgtermiņa attīstību, Liepājas enerģija strādā pie jaunas katlumājas projekta, kurā kā kurināmais tiks izmantota videi draudzīgā vietējā biomasa – šķelda. Jaunās katlumājas jauda plānota 30 megavatu, kas saražos aptuveni pusi no visa siltumenerģijas apjoma. Biomasas izmantošana samazinās gāzes patēriņu pilsētas mājokļu apsildīšanai un veicinās valsts neatkarību no importētajiem resursiem, un, galvenais, samazinās siltumenerģijas tarifu. Eksperti nākotnē sola gāzes cenu kāpumu (papildus gāzes nodokli), tāpēc biomasas katlumājas būvniecība palīdzēs izvairīties no siltuma tarifu palielināšanas.

Gunars Liepiņš atzīmē: "Siltums ir dārga prece ne tikai pie mums, bet visā Eiropā. Svarīgi ir ne tikai padarīt pēc iespējas efektīvāku tā ražošanu un novērst nepamatotus zudumus trasēs, bet arī patērētājiem rūpīgi jāizvērtē iespējas taupīt siltumu, līdz ar to arī savu naudu. Nebūt nav jāveic vērienīgas investīcijas, lai katrs savā dzīvoklī vai mājā varētu ietaupīt uz siltumapgādes rēķina, – pietiktu sakārtot kāpņu telpu logus un durvis, nomainīt logus mājoklī, noregulēt radiatorus, nosiltināt bēniņu pārsegumus un pagrabus.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais