Bezdarba laikā paaugstina savu konkurētspēju

© Ojārs Lūsis

Ko darīt, ja nav darba? – Jāmācās! No vienas puses, šis apgalvojums šķiet absurds, jo kāda nozīme manai personīgajai izglītībai, ja to nevaru pielietot?!

Taču patiesība ir cita – krīze un bezdarbs beigsies. Tāpēc tieši tagad svarīgi uzlabot savu konkurētspēju darba tirgū un būt vienam no pirmajiem, kas aktīvi iesaistīsies valsts pēckrīzes uzplaukuma veicināšanā, vienlaikus nodrošinot savas personīgās vajadzības.

Šo procesu ir sapratuši daudzi, un par to liecina arī studentu plūsma augstākajās mācību iestādēs. Arī Rīgas Pedagoģijas un vadības akadēmijas (RPIVA) filiāle Liepājā savu darbu turpina, un šajā mācību gadā Liepājas filiāle ir viena no tām, kur varēja nokomplektēt 1. kursu. Liepājas filiāles vadītāja pedagoģijas maģistre Ineta Nazarova informē: "Komercdarbības (uzņēmējdarbības) speciālists un Mārketinga un tirdzniecības speciālists faktiski ir apvienotas divas radniecīgas studiju programmas ar nosaukumu Komercdarbības organizācija, kas akreditēta aizvadītajā gadā. Tādējādi mums vieglāk nokomplektēt studējošo grupas, nezaudējot mācību satura kvalitāti. Ja interesentu skaits pieaugs, varēsim veidot atbilstošajā programmā divas atsevišķas grupas, kur iegūs divas dažādas specializācijas. Nākamajā studiju gadā liepājniekiem piedāvāsim iespējas studēt arī profesionālajā augstākās izglītības programmā Darba aizsardzība.

Diemžēl šogad neizdevās nokomplektēt grupu īsajā studiju programmā Deju un ritmikas skolotājs. Novērojumi liecina, ka cilvēki, kam jau ir augstākā izglītība, ekonomiskās krīzes apstākļos neuzdrošinās visus brīvos līdzekļus novirzīt kvalifikācijas paaugstināšanai, taču arvien vairāk filiālēs mācās jaunieši pēc vidusskolas beigšanas un tie, kuri augstākajā mācību iestādē mācās pirmo reizi. Tāpat mācības atsāk cilvēki pēc akadēmiskā pārtraukuma, jo saprot, ka bezdarba laiks ir īstais brīdis, kad visu laiku veltīt izglītībai.

Kā jau mūziķu pilsētā liela mūzikas skolotāju aktivitāte bija RPIVA ar ES Sociālā fonda atbalstu realizētajā projektā Mūzikas skolu pedagogu profesionālās kompetences paaugstināšana, kas ilgst no pagājušā gada 16. novembra un noslēgsies 30. martā. Projekta ietvaros notika tālākizglītības kursi profesionālās ievirzes mūzikas izglītībā iesaistītajiem pedagogiem; meistarklases džeza mūzikas pedagoģijā ar ārvalstu un Latvijas džeza mūzikas pedagogu piedalīšanos; kā arī tiks izveidoti un izdoti mācību materiāli populārās, roka un džeza mūzikas metodikā DVD formātā.

Studiju izmaksas faktiski ir augstākās izglītības iegūšanas lielākais šķērslis, tāpēc jau šajā mācību gadā akadēmija ir atradusi iespēju samazināt studiju maksu un papildus piemērot dažādus atvieglojumus. Jāatzīmē, ka nākamajā studiju gadā izmaksas būs apmēram 2005. gada līmenī. Tāpat studenti novērtē iespēju par mācībām maksāt katru mēnesi un saņemt maksājuma termiņa pagarinājumu, ja nauda konkrētajā dienā nav pieejama. Vaicāta par e–studiju ieviešanu, ko daudzviet izmanto kā resursu ekonomijas instrumentu, filiāles vadītājas domas nav viennozīmīgas: "Protams, profesoru un docētāju braucieni uz filiālēm izmaksā dārgi, arī studentu skaits, kam vienlaikus tiek lasīta lekcija, ir salīdzinoši neliels, taču tā tiek saglabātā dzīvā saikne starp pasniedzēju un studentu. Attālināto jeb e–studiju procesā lekcijas nav tik efektīvas un informācijas apmaiņa starp pasniedzēju un studentu ir ierobežota. Pilnībā atbalstu e–studiju lietderību, ja Latvijā ieradies kāds augstas kvalifikācijas vieslektors un vēlas nolasīt lekciju RPIVA studentiem. Saprotu, ka uz katru filiāli viņš aizbraukt nevarēs, tāpēc ir jāizmanto mūsdienu tehnoloģiju iespējas."

RPIVA Liepājas filiāle ar prieku sagaidīs visus interesentus atvērto durvju dienās 24. aprīlī un 29. maijā, kad klātienē varēs iepazīties ar akadēmijas filiāles darbu, pasniedzējiem un vadību.

Svarīgākais