Veselība kā vērtība un resurss

Viena no cilvēka dzīves lielākajām pamatvērtībām un nozīmīgs dzīves kvalitātes rādītājs ir veselība. Par naudu to nevar nopirkt, bet atlicināt mirkli ikdienas straujajā ritējumā, lai uzlabotu kā fizisko, tā garīgo veselību, gan ir katra paša spēkos.

Kūrorta Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri ir dziednīca Jūrmalā, kur ir iespējas pārbaudīt savu veselības stāvokli, saņemt speciālistu konsultācijas, kā arī atgūt spēkus pēc slimības vai traumas vai vienkārši atpūsties un relaksēties nākamajam darba cēlienam.

Gan tradicionālā, gan netradicionālā medicīna

KRC Jaunķemeri piedāvā ārkārtīgi plašu medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu klāstu visai ģimenei: fizioterapiju jeb ārstniecisko vingrošanu, ergoterapiju, kas ir vērsta uz mērķtiecīgu aktivitātes izmantošanu atveseļošanās veicināšanā, atvieglojot personas dzīves uzdevumu veikšanu, kinezioloģisko teipošanu, reitterapiju, logopēda un uztura speciālista konsultācijas. Ārstniecībā un rehabilitācijā plaši izmanto arī Jūrmalas dabas resursus – jonizēto jūras un fitoncīdiem bagātināto priežu meža gaisu nūjošanas un dozēto pastaigu laikā, minerālūdeņus (sērūdeņraža, broma un nātrija hlorīda), kā arī ārstnieciskās kūdras un sapropeļa dūņas.

2009. gada vasarā šeit tika atvērta kūrorta poliklīnika, kurā ir gan visjaunākās iekārtas, gan visaugstākās kvalifikācijas speciālisti, gan speciālas diagnostikas un medicīniskās rehabilitācijas programmas, kuras pacienti var izmantot ambulatori. Ikviens bez rindām un nevajadzīgiem stresiem var veikt izmeklējumus un pārbaudīt veselības stāvokli. Tāpat kopš 2010. gada darbojas Diabetoloģijas nodaļa, kuras uzdevums ir cukura diabēta pacientu apmācība un rehabilitācija. Savukārt pērnā gada maijā KRC Jaunķemeri savam pakalpojumu klāstam pievienoja vēl vienu – ājurvēdas medicīnu, atklājot speciālu nodaļu. Ājurvēdas medicīna ir holistiska medicīnas sistēma, ar kuras palīdzību iespējams uzlabot veselību un novērst nopietnas saslimšanas, balstoties uz dzīvesveida izmaiņām, diētas maiņu un attīrīšanās tehnikām organisma līdzsvara atjaunošanai. KRC Jaunķemeri Ājurvēdas nodaļa piedāvā plašu pakalpojumu kopumu, sākot no ājurvēdas speciālista konsultācijas, ājurvēdas masāžām, līdz pat veselības veicināšanas un ājurvēdiskās ārstēšanas kūrēm, kurās tiek kombinētas tradicionālās un ājurvēdas ārstēšanas metodes. Ājurvēdas kūres ietvaros dalībniekiem tiek sniegtas jaunas zināšanas un prasmes, kā turpmāk rūpēties par savu veselību, kas kalpos kā stingrs pamatakmens, lai gūtu motivāciju turpmāk sistemātiski rūpēties par sevi.

«Aizvien vairāk gados jauni cilvēki sāk laikus domāt par veselības stāvokļa uzlabošanu un dzīvesveida korekciju, tādēļ rehabilitācijas centra speciālisti izstrādā veselības veicināšanas programmas, kas ļauj salīdzinoši īsā laikā saņemt intensīvu pakalpojumu kopumu un atgriezties darbā jau ar atjaunotiem enerģijas krājumiem, kā arī motivāciju rūpēties par savu veselību,» apliecina KRC Jaunķemeri valdes priekšsēdētāja vietniece veselības aprūpes jautājumos Elīna Malkiela. Dažas dienas Rehabilitācijas centra Jaunķemeri veselības veicināšanas programmā Sulu maģija ir labs sākums, lai mēģinātu īstenot dzīvē jaunus un veselīgus paradumus, kas dos strauju impulsu organismam, sākt darboties jaunā kvalitātē. Veselības veicināšanas programma Sulu maģija ikvienam var kalpot kā labs atspēriens un sākuma posms ceļam uz veselīgu dzīvesveidu! Turklāt, iespējams, ar sulu kūres palīdzību izdosies atbrīvoties no kāda lieka kilograma, sevi īpaši nemokot. Savukārt tiem, kam nav aktuāli liekie kilogrami, ar sulu kūres palīdzību būs vienkārši izrāviens no ierastā ritma un kārtības, un viņi varēs atvilkt elpu no mūžīgās steigas, iegrimstot uzmundrinošu un relaksējošu procedūru piedāvājumā.

Jārunā ar katru pacientu

Viena no KRC Jaunķemeri būtiskākajām priekšrocībām ir pieejamība. Ārstēšana notiek kompleksi un katru dienu, arī sestdienās, svētdienās un svētku dienās, jo, kā uzsver E. Malkiela, veselības uzlabošana notiek tad, kad cilvēkam ir ērti. Kas nav mazsvarīgi – tas var saīsināt ārstēšanās kursa laiku.

«Esam pilnībā atbildīgi par katru pacientu, tādēļ neviena manipulācija nenotiek bez ārsta konsultācijas. Praksē daudzkārt pierādījies, ka ārsta konsultācija atrisina virkni problēmu. Pieredzes bagāti un profesionāli kolēģi rūpīgi izvērtē katra pacienta veselības stāvokli un nozīmē individuālu rehabilitācijas plānu, sniedz rekomendācijas par to, kā pacients var turpināt rūpēties par savu veselību mājās, vai arī, ja tas nepieciešams, rekomendē papildus izmeklējumus poliklīnikā. Divu vienādu pacientu nebūs,» stāsta E. Malkiela. Individuālo pieeju novērtē ne tikai pašmāju pacienti, kas veido ap 70 procentu no kopējās pacientu plūsmas, bet arī ļaudis no citām zemēm. Nav noslēpums, ka pasaules praksē medicīna kļūst aizvien šablonveidīgāka un kontakts ar pacientu tiek samazināts līdz minimumam. KRC Jaunķemeri iecienījuši pacienti no Skandināvijas valstīm, Vācijas, Krievijas un Izraēlas. Bijuši arī pacienti no Austrālijas un Amerikas, bet viņu īpatsvars ir salīdzinoši neliels.

KRC Jaunķemeri sniedz veselības aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumus pacientiem ar smagiem veselības traucējumiem, piemēram, pacientiem pēc insulta, pēc politraumām, kā arī pacientiem ar hroniskām saslimšanām. «Mēs no šādiem gadījumiem neatsakāmies, jo saprotam, ka cilvēki par savu tuvinieku grib cīnīties līdz pēdējam. Pieredzi esam uzkrājuši, un līdzšinējie rezultāti ir ļoti labi. Tomēr vienmēr iesakām iepriekš konsultēties ar centra ārstiem, lai izlemtu par vislabāko risinājumu pacientam un tuviniekiem,» teic E. Malkiela. Centrs piedāvā arī virkni valsts apmaksātu diagnostikas, medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu ambulatori un dienas stacionārā, kā arī medicīnisko rehabilitāciju mājās pacientiem pēc insulta.

***

UZZIŅAI

Ar informāciju par ārstēšanas un rehabilitācijas iespējām, jaunumiem un dažādām akcijām iespējams iepazīties mājaslapā www.jaunkemeri.lv

Svarīgākais