Bijušais Jūrmalas mērs Trencis sniegs sūdzību pret Latviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā

Savulaik par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu notiesātais bijušais Jūrmalas mērs Ģirts Trencis šogad plāno iesniegt sūdzību pret Latviju Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

Trencis aģentūrai BNS pastāstīja, ka pagaidām sūdzību ECT nav sagatavojis viena elementāra iemesla dēļ, proti, trūkst naudas jurista noalgošanai, lai pieteikumu tiesā iesniegtu.

"Es noteikti sniegšu. Mazliet jānopelna nauda, un ar jurista palīdzību jāsagatavo šī sūdzība. Es jau biju gatavs iesniegt 2010.gadā, bet lietas sagatavošana ECT ir pietiekami sarežģīta no juridiskā viedokļa, un man nepieciešama profesionāla palīdzība, kura maksā diezgan lielus līdzekļus," sacīja Trencis.

Viņš solīja cīnīties līdz galam, jo lietā, kurā ir notiesāts, sevi par vainīgu neuzskata. "Man uzlika notiesājošu spriedumu, kura mērķim nebija nekādas saistības ne ar likuma garu, ne burtu. Tāpēc es vēlos panākt taisnību ECT, jo Latvijā taisnību es nedabūšu," norādīja bijušais Jūrmalas mērs.

Trencis vēlas panākt, lai ECT atzīst, ka Latvijas tiesa ir pārkāpusi likumu un aizskārusi viņa cilvēktiesības, nepamatoti notiesājot un radot nopietnus reputācijas zaudējumus gan viņam, gan ģimenei.

Viņš arī, visticamāk, prasīs no Latvijas kompensāciju, taču par tās apmēru Trencis pagaidām nerunāja, jo vispirms jānopelna nauda, lai sagatavotu prasību. "Parasti jau ECT, ja konstatē, ka ir pieļauts pārkāpums, pēc saviem ieskatiem nosaka kādas kompensācijas," klāstīja bijušais Jūrmalas mērs.

Jau ziņots, ka Augstākās tiesas Senāts 2010.gadā noraidīja dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā apsūdzētā bijušā Jūrmalas mēra Ģirta Trenča kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru viņam piespriests piespiedu darbs.

Izskatot prokurora protestu par Jūrmalas tiesas spriedumu, ar kuru Trencis attaisnots, Rīgas apgabaltiesa maija sākumā apsūdzētajam piesprieda 200 stundas piespiedu darba un noteica arī gadu ilgu liegumu ieņemt amatus valsts un pašvaldību iestādēs.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs iepriekš aģentūru BNS informēja, ka izmeklēšanā noskaidrojies, ka toreizējais Jūrmalas pilsētas domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītājs, būdams vienīgais pašvaldības kapitālsabiedrības kapitāla daļu turētāja pārstāvis SIA "Jūrmalas slimnīca" un pilnvarots pieņemt kapitālsabiedrības dalībnieku sapulces lēmumus, veicis tīšas darbības, kas acīmredzami pārsniedz viņam ar normatīvajiem aktiem piešķirto tiesību un pilnvaru apmēru un ir pretrunā ar likumā noteikto.

Trencis iepriekš aģentūrai BNS pastāstīja, ka strādājis kādā sabiedriskā organizācijā Jūrmalā. Pamatā veicis fizisku darbu, tostarp novācis sniegu.

Svarīgākais