Jūrmalas slimnīca ievieš inovācijas

© Ojārs Lūsis

«Jūrmalas slimnīca nekad nav izjutusi reālus slēgšanas draudus, jo, apzinoties visus pieejamos resursus un esošo situāciju, jau laikus ir strādājusi pie tādu pakalpojumu ieviešanas, kas dod iespēju piesaistīt valsts finansējumu un sniegt maksas pakalpojumus,» norāda slimnīcas galvenais ārsts Egons Liepiņš.

Mūsdienīga un ekonomiski efektīva sistēma

Aizvien populārāki kļūst dienas stacionāra pakalpojumi. Lai apmierinātu pieaugošo pieprasījumu pēc terapeitiskām un neiroloģiskām ārstnieciskām procedūrām, kā arī pieaugošo pieprasījumu pediatrijā, dienas stacionāra gultu skaits palielināts no četrām līdz divpadsmit. Plānots pagarināt stacionāra darba laiku līdz pulksten 20. Tāpat stacionārs nodrošinās pilnvērtīgu darbību brīvdienās un svētku dienās.

Jūrmalas slimnīca aktivizē valsts apmaksātās mājas aprūpes jomu. Salīdzinājumā ar pagājušo notikušo vizīšu skaits ir būtiski pieaudzis – pērn tās vidēji bija 300 aprūpes epizodes mēnesī, bet šogad mēnesī slimnīcas māsiņas pie pacientiem uz mājām dodas vidēji 800 reizes mēnesī. Cilvēki medicīnas darbinieku aprūpes lokā nonāk divējādi – pirmkārt, ar ģimenes ārsta ieteikumu, ja ārstēšanai nepieciešamas, piemēram, injekcijas vai sistēmas. Otri ir tie, kuri saņēmuši ārstēšanu slimnīcā un turpina to mājās. Speciāli sagatavotas medicīnas māsas veic aprūpi un nepieciešamības gadījumā sazinās ar pacienta ārstējošu ārstu.

Balons pret aptaukošanos

Pasaules veselības organizācija jau 1994. gadā atzina, ka aptaukošanās ir hroniska slimība, nevis nolaidība un tai ir jāvelta tieši tāda pati uzmanība kā jebkurai citai saslimšanai. Daudzās pasaules valstīs aptaukošanās ārstēšana, tajā skaitā dažāda tipa kuņģa samazināšanas procedūras, ir iekļauta valsts apmaksāto slimību sarakstā.

Tikai dažus gadus reāli Latvijā mēs vispār varam runāt par aptaukošanās ārstēšanu ar ķirurģiskām metodēm, bet jau tagad Jūrmalas slimnīca piedāvā inovāciju – kuņģa samazināšanas procedūru ar balonu, kas daļēji aizpilda kuņģi un mazina ēstgribu.

Egons Liepiņš stāsta: «Balona ievietošanas metode (BIB) tiek veikta, izmantojot fibrogastroskopiju (tautā sauktu par kobru). Tas ir silikona balons, kas caur barības vadu tiek ievietots kuņģī un no ārpuses piepildīts ar sterilu fizioloģisko šķīdumu. Silikona balonu izgatavo vadošā kompānija estētiskās medicīnas jomā Allergan. Tā darbības laiks ir noteikts pusgadu. Pēc šā perioda balons ir jāmaina vai jāizņem.»

Kuņģa samazināšanu ar balona ievietošanas metodi svara regulēšanai var izmantot gan kā vienīgo instrumentu aptaukošanās ārstēšanai, gan kā vienu no komponentiem. Visbiežāk tā tiek kombinēta ar kādu no zināmām kuņģi samazinošām ķirurģiskajām operācijām. Arī tām ir vairāki veidi. Jūrmalas slimnīca praktizē dažādas kuņģa samazinošas operācijas. Populārākās ir kuņģa laparoskopiskas apiešanas operācijas – Roux&Y Gastric Bypass.

Pagaidām Jūrmalas slimnīcā bariatriskās ķirurģijas operācijas ir veiktas tikai Skandināvijas valstu iedzīvotājiem, jo tā ir salīdzinoši dārga – 3500 latu. Jaunā balona ievietošanas metode ir vienkāršāka un arī lētāka – tā izmaksā 1000 latu. Pagaidām ir veiktas divas balonu ievietošanas procedūras un norit šo pacientu novērošana. Minētās procedūras veiktas vietējiem cilvēkiem. Vaicāts par efektivitāti, ārsts Liepiņš informē: «Katrs gadījums ir jāvērtē individuāli un jāizvēlas pareizākais risinājums. Mani Lietuvas kolēģi, kam ir liela pieredze šajā jomā, stāstīja gadījumu ar izcilu rezultātu. Pacienta svars bijis 240 kilogramu. Operēt cilvēku ar šādu svaru ir ļoti bīstami. Sagatavošanās posmā tika ievietots kuņģa samazināšanas balons (BIB), un pēc pusgada pacienta svars samazinājies par 70 kilogramiem. Vēlāk tika veikta ķirurģiska kuņģa apiešanas operācija, un tagad pacients sver 70 kilogramu. Tas ir man zināmais vislielākais zaudētais svars. Jāteic gan, ka pacientam papildus ir bijušas piecas operācijas, lai noņemtu lieko ādu.»

Dzemdību nodaļa – slimnīcas lepnums

Pagājušajā gadā Jūrmalas slimnīcā pasaulē nāca 1248 mazuļi. No tiem tikai puse ir vietējo jūrmalnieku bērniņi – pārējās māmiņas šo slimnīcu par sava mazuļa pasaulē nākšanas vietu izvēlējušās, pamatojoties uz šīs dzemdību nodaļas labo slavu visas valsts mērogā. Šogad ar ERAF atbalstu ieplānots realizēt divus Jūrmalas slimnīcas uzlabošanas projektus. Jūlijā sāksies B korpusa jumta nomaiņa un fasādes siltināšana, bet ziemā ieplānota dzemdību nodaļas rekonstrukcija, kas arī atrodas B korpusā. «Pēc rekonstrukcijas mūsu dzemdību nodaļa būs vēl pievilcīgāka jaunajām māmiņām un arī tētiem, kā arī spēsim nodrošināt visaugstākā līmeņa dzemdību gaitu un rūpes par jaundzimušo,» teic galvenais ārsts.

Latvijā

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, paredz valdības otrdien atbalstītie Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli".