Kūrortsezona Ir sākusies!

© Ojārs Lūsis

Ik gadu Jūrmalā ierodas ap 4 miljoniem tūristu, kuri vēlas baudīt mākslu, kultūru, sportu, pilsētas arhitektūru un to netveramo auru, ko rada priežu šalkoņa un jūra. Bez pašvaldības spēcīgas ieinteresētības Jūrmala noteikti nebūtu tik pievilcīga kā šobrīd.

Ar kādām sajūtām pašvaldība sagaida jauno sezonu, vaicājām Jūrmalas domes priekšsēdētāja padomniekam kultūras un sporta jautājumos Raimondam Munkevicam.

– Tūlīt, tūlīt, 14. maijā ar plašu koncertprogrammu un uguņošanu tiks dots oficiālais starts jaunajai sezonai. Kādas sajūtas ir pašam? Vai viss ir izdarīts?

– Esam rūpīgi domājuši un strādājuši, lai skaisti būtu ne tikai atklāšanas svētki, bet visa vasara. Sezonai gatavojusies ir visa Jūrmala – pašvaldība, uzņēmēji, tūrisma aģentūras, veselības aprūpes iestādes. Es uzsveru, ka pašvaldība bez Jūrmalas uzņēmējiem nespētu izdarīt to, ko tā paguvusi pēdējo gadu laikā. Ik gadu tūristu skaits pieaug vidēji par 20%, un aprēķini pierāda, ka pagājušajā gadā Jūrmalā ieradušies apmēram 4 miljoni tūristu.

Ar šiem svētkiem mēs gribam parādīt pilsētas viesiem, ka mēs viņus gaidām. Ir ļoti svarīgi, lai mēs visi sanāktu kopā un skaļi uzsauktu – sezona ir sākusies! Tā ir iespēja būt sadzirdētiem, gūstot prieku mums pašiem.

– Kad, kur un kā noritēs šie svētki?

– Svētki sāksies ar galveno notikumu – jūrmalnieku gājienu, kas sāksies plkst. 12 no Jūrmalas domes. Aicinu visus pievienoties tam un atnākt uz pulcēšanās vietu – skvēru pie domes ēkas, un darīt to jau laikus, jau sākot no plkst. 11. Aicināti ir visi, kas vēlas būt kopā ar saviem kaimiņiem, draugiem un kolēģiem. Jau no rīta varēsiet sastapt brīnumu – neierastā vietā, zālienā, ieraudzīsiet pasažieru vilcienu, kura logos vajadzēs iegleznot pasažierus. Šis process notiks profesionālu mākslinieku rūpīgā uzraudzībā.

Plkst. 12 gājiens uzsāks ceļu no domes, tātad Jomas ielas sākumā. Iesim pa Jomas ielu līdz tās beigām un tad pa Turaidas ielu līdz Dzintaru koncertzālei. Arī gājiena laikā pievienoties var jebkurš, jebkurā laikā un jebkurā brīdī. Jo daudzskaitlīgāks un jautrāks būs gājiens, jo vairāk prieka būs pašiem un skatītājiem.

Gājiena beigās jeb Turaidas ielas sākumā, pie pašas jūras, jūs sagaidīs skatuve bākas izskatā, un tā būs vieta, kur notiks pārējā pasākuma programma. Varēsim dzirdēt un skatīt gan Autobusu debesīs, Lauri Reiniku un Melo M, gan Dzelzs vilku un Opus pro un vēl arī citus. Līdz pat plkst. 20.30 skanēs populārā mūzika, bet tad pasākums kļūs arvien svinīgāks, jo plkst. 21.00 uz skatuves kāps mūsu operas zvaigznes Sonora Vaice un Evita Zālīte. Cik zināms, ir sagatavots lielisks repertuārs, kas pacels emocijas un radīs svinīgu noskaņojumu.

Vasaras kūrortsezonas atklāšanas svētku nobeigumā plkst. 22.30 būs svētku uguņošana. To varēs labi redzēt koncertzāles tuvumā gan no Turaidas ielas, gan no pludmales. Pēc salūta tiks ieslēgta arī krāsainā strūklaka, kas atrodas pretī koncertzāles ieejai. Visi koncerti un pasākumi šajos svētkos ir bez maksas.

– Vai būs tikai mūzika?

– Ne gluži, izklaidēties varēs dažādi, tai skaitā baudīt gardumus mūsu Našķu tirdziņā pie koncertzāles ieejas. Šķiet, ka visvairāk tas ies pie sirds mazajiem apmeklētājiem. Šogad īpaši domāts par bērnu izklaidēm, un visas dienas garumā būs pasākumi tieši bērniem – viņi varēs krāsot, sacensties, radoši darboties un spēlēties.

– Vai ar uguņošanu svētki būs beigušies?

– Nekādā gadījumā, jo tieši šajā naktī norit Muzeju nakts! Arī Jūrmalas pilsētas muzeja, Brīvdabas muzeja un Aspazijas mājas darbinieki ir sagatavojuši īpašu programmu, tāpēc pirms došanās mājās vēl vajadzētu ielūkoties pieminētajos muzejos. Laika prognozes sola, ka laiks būs labs un pietiekami silts, lai vakars un svētki tik ātri nebeigtos. Pieminēšu, ka pilsētas muzejs šai naktī ir īpaši domājis par radošām iespējām bērniem.

– Ar ko rēķināties auto īpašniekiem?

– Būs transporta kustības ierobežojumi, kas tiks pakārtoti svētku gājienam. Gājiena pulcēšanas laikā no plkst. 11 līdz 12 būs ātruma ierobežojumi domes tuvumā. No plkst. 12, bet ne ilgāk par pusstundu, Jomas iela no domes līdz tās gājēju posma sākumam transporta kustībai tiks slēgta.

Tieši tāpat no plkst. 12.30 autotransportam slēgs Turaidas ielas posmu no Jomas ielas līdz Dzintaru koncertzālei. Domāju, ka šādi ierobežojumi neradīs problēmas, bet tiks uztverti pozitīvi un ar sapratni. Mēs tiešām visus gaidām!

Svarīgākais