Sākas ūdenssaimniecības tīklu paplašināšana Jūrmalas dzīvojamajos rajonos

Jūrmala vēsturiski veidojusies kā individuālo māju un vasarnīcu pilsēta, kuru būvniecībā neparedzēja nedz centralizētu ūdens apgādi, nedz vienotu kanalizācijas sistēmu.

Šis gads iezīmēsies ar kārtējiem pozitīvajiem procesiem, kas dos iespēju privātmāju iedzīvotājiem izmantot centralizētās ūdenssaimniecības sistēmas.

Ir beigusies projekta Jūrmalas ūdenssaimniecības attīstības projekts, II kārta tehniskās dokumentācijas izstrāde. SIA Jūrmalas ūdens projektu ieviešanas vienības vadītājs Aivars Kamarūts norāda: «Ūdens, ko Jūrmalā iegūst no dziļurbumiem, ir bagāts ne tikai ar dzelzi, bet arī dažādiem sulfātu savienojumiem. To īpatsvars nedaudz pārsniedz normu, tāpēc, ja ievērojam visas cilvēka veselībai un komfortam nepieciešamās normas, papildus ūdens atdzelžošanai jāveic arī sulfātu atdalīšana. Tam nepieciešamas dārgas nanofiltrācijas iekārtas, kuras projektu ietvaros uzstādīsim jau esošajās dzeramā ūdens sagatavošanas stacijās – Dzintaros, Kauguros, Jaundubultos. Savukārt Ķemeros tiks rekonstruēta dzeramā ūdens sagatavošanas stacija, to vienlaikus aprīkojot ar jaunām atdzelžošanas un sulfātu atdalīšanas iekārtām. Vienkāršotā valodā runājot – pēc šo iekārtu nodošanas ekspluatācijā ūdens būs daudz mīkstāks un neradīs kaļķa nosēdumus uz sadzīves tehnikas. Tāpat vairs nevajadzēs izmantot speciālos ūdens mīkstināšanas līdzekļus, piemēram, visiem zināmo Calgon.» Būtisks ieguvums būs restorānu, viesnīcu, SPA un citu pakalpojumu sniedzējiem, jo tiks pasaudzēta ne tikai sadzīves un pakalpojumu sniegšanas tehnika, bet arī uzlabosies pakalpojumu kvalitāte. Pat visizlutinātākie ārvalstu tūristi būs apmierināti ar Jūrmalas ūdens kvalitāti.

Tomēr vislielākais projekta ieguvums ir jaunu maģistrālo ūdensvada un kanalizācijas tīklu būvniecība, kā arī esošo tīklu paplašināšana, kas perspektīvā dos iespēju pieslēgties tīkliem vairāku privātmāju rajonu iedzīvotājiem. Kaugurciemā, Slokā un Mellužos tiks uzbūvēti 18,85 km ūdensvada un radīti 1323 pieslēguma atzari, kas nodrošinās pieslēgšanās iespējas vairāk nekā 3000 pilsētas iedzīvotājiem. Tāpat būs izbūvēti 33,44 km maģistrālo tīklu. Līdzvērtīgs ir arī kanalizācijas sistēmas uzlabošanas un pilnveidošanas projekts. A. Kamarūts uzsver: «Centralizētās ūdensapgādes sistēmas izveidošana daudzus gadus ir bijusi Jūrmalas pašvaldības redzeslokā, taču tik lielus līdzekļus, kādi paredzēti šajā projektā, nedz pašvaldībai, nedz mūsu uzņēmumam atrast praktiski nebūtu iespējams. Projekta finanšu, tehniskās un administratīvās vadības uzraudzību nodrošina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Līdz ar projekta otrās kārtas pabeigšanu būsim izveidojuši sistēmas mugurkaulu, kas būs pamats nākamās kārtas – pieslēguma atzaru izveidošanai.»

Patlaban ir izsludināti būvniecības un būvuzraudzības iepirkumi. Dzeramā ūdens sagatavošanas staciju rekonstrukciju būvniecības līgumu paredzēts noslēgt jau maijā un tūdaļ arī sākt tā īstenošanu, bet tīklu paplašināšanas un maģistrāļu izbūves sadaļā būvdarbi varētu sākties gada otrajā pusē.

***

UZZIŅAI

Jūrmalas ūdenssaimniecības attīstības projekts, II kārta

Kopējās izmaksas 17 303 074,14 LVL

No tām kopējās attiecināmās izmaksas: 12 706 676,94 LVL

•t.sk. Kohēzijas fonda līdzfinansējums: 12 071 343,09 LVL

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais