Kauguru Veselības Centra Rekonstrukcija turpinās

Jūrmala jau otro reizi ir saņēmusi veselīgas pilsētas statusu, kura piešķiršanai viens no kritērijiem ir laba veselības aprūpes pieejamība. Kauguru veselības centra apkalpes zonā ir 33 000 iedzīvotāju gadā un centram ir ap 250 000 apmeklējumu.

Sakārtota vide rada labu noskaņojumu

Veselības centra valdes priekšsēdētāja Antoņina Leškoviča norāda, ka apmeklētāju skaits ir iespaidīgs, tāpēc liela uzmanība šeit tiek veltīta ne tikai medicīnisko pakalpojumu kvalitātei un pieejamībai, bet arī pacientu ērtībām. Novirzot naudu no saimnieciskajā darbībā iegūtajiem līdzekļiem, kā arī ar Jūrmalas domes mērķdotāciju atbalstu turpinās veselības centra ēkas renovācija. «Pagājušajā gadā ieguldījām līdzekļus bērnu nodaļā, kur izveidojām arī novietni ratiņiem. Māmiņas ir ļoti pateicīgas, jo ratiņi vairs nav jāatstāj ārā, bet var stāvēt siltumā, kamēr mazais pacients apmeklē ārstu. Īpaši svarīgi tas ir ziemā un lietainos laika apstākļos. Šogad turpināsim kabinetu un gaiteņa remontu.»

Kauguru veselības centrs ir saņēmis ES atbalstu ģimenes ārstu prakšu attīstībai, kuru īstenojot ieplānota trīs tualešu izbūve cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. «Līdz šim mūsu centrā cilvēkiem ratiņkrēslos apmeklēt tualeti bija ļoti sarežģīti. Tagad būs plašas telpas ar visu nepieciešamo papildaprīkojumu, lai arī šie cilvēki varētu justies ērti,» atzīst centra vadītāja. Projektu īstenojot, plānota arī nepieciešamā medicīniskā aprīkojuma, mēbeļu un datoru iegāde ģimenes ārstu kabinetos. Pēc šā projekta realizācijas varēs teikt, ka veselības centra ģimenes ārstu pieejamība ir nodrošināta.

Ar atbildību pret pacientu

Katras veselības iestādes galvenais tomēr ir saturs – pakalpojumu klāsts un pieejamība. Antoņina Leškoviča ir pārliecināta, ka katrā pilsētā jābūt vismaz vienai municipalitātes pārvaldībā esošai veselības aprūpes iestādei, kas garantē pakalpojumu sniegšanu valsts apmaksāto programmu ietvaros. Daudzviet poliklīnikas ir privatizētas, un tas nozīmē, ka īpašnieks vēlas gūt peļņu, jo tas ir jebkura biznesa pamats. Savukārt pašvaldības uzdevums ir rūpēties par savu iedzīvotāju labklājību un veselības pieejamību, kā to nosaka likums. Tā ir iespēja saņemt kvalitatīvu veselības aprūpi, papildus nemaksājot par īpašniekam ieplānoto peļņu.

Lai arī Rīga ir ļoti tuvu un pacienti pie speciālistiem var doties uz galvaspilsētu, esošā tendence pierāda, ka vienkāršāku saslimšanu gadījumos slimnieki izvēlas ārstēties tuvāk dzīvesvietai, jo speciālistu klāsts ir pietiekami plašs. Pie Rīgas speciālistiem uz konsultācijām jādodas tikai sarežģītākos gadījumos. Kauguru veselības centrā pieņem ģimenes ārsti, urologs, ginekologi, psihiatrs, neirologs, oftalmologi, otolaringologs, dermatovenerologs, kardiologs, arodārsti, pediatri, psihologs, masieri un podologi. Kabineti ir labi aprīkoti ar mūsdienīgām tehnoloģijām, kā arī iespējams veikt diagnostiku. Radioloģijas nodaļā ir digitālais rentgens, fluorogrāfs un ultrasonogrāfs. Tāpat centrā ir pašiem sava laboratorija – šāds komplekss dod iespēju ātri izšķirties par konkrētu slimības ārstēšanas modeli.

Stomatoloģijas nodaļā pieņem zobārsti un higiēnists. Veselības centrā darbojas vienīgais Jūrmalā mutes veselības centrs, kas rūpējas par bērniem skolās un bērnudārzos.

Profilakse, arodārsti

62% no kopējā finanšu apgrozījuma Kauguru veselības centrā sastāda valsts apmaksātie medicīniskie pakalpojumi, savukārt 38% ir ieņēmumi no maksas pakalpojumiem. «Nevajag domāt, ka šie maksas pakalpojumi attiecas tikai uz ārstēšanos mūsu centrā. Ārstniecību apmaksā valsts – maksas pakalpojumi visbiežāk ir dažādas profilaktiskās apskates, arodārsti, rehabilitācija un cita veida serviss, kas iekļaujas veselības centra pienākumos. Esam noslēguši sadarbības līgumus ar praktiski visām pilsētas iestādēm un uzņēmumiem par to darbinieku profilaktisko apskašu veikšanu, kā arī sniedzam pakalpojumus pirmreizējai apskatei, lai cilvēks varētu uzsākt darbu. Diemžēl ne visi izmanto iespēju tiešām pārbaudīt savu veselību, bet gan uzskata to par formālu pasākumu. Es vēlētos, lai cilvēki izsaka savas sūdzības par veselības traucējumiem, jo tikai tad mēs varam veikt tālākus izmeklējumus. Ja cilvēks pasaka, ka viņam sūdzību nav, mēs arī nezinām, kam pievērst lielāku uzmanību. Protams, pacientam tiek veiktas tās pārbaudes, ko atbilstoši nodarbinātības veidam nosaka normatīvie akti.» Jāatzīmē, ka iedzīvotāju fiansniālais stāvoklis ir salīdzinoši slikts, un arī tad, ja konstatēta kāda saslimšana, viņi ne vienmēr turpina izmeklējumus un ārstēšanos. Sadarbībā ar pašvaldību ieviesta kārtība, ka visi cilvēki, kuri nonāk patversmē, tiek pārbaudīti, vai tiem nav tuberkulozes, jo zināms, ka tieši šie iedzīvotāji visbiežāk slimo ar šo grūti ārstējamo slimību un ir tās izplatītāji. Diemžēl arī tuberkulozei nevar piemērot piespiedu ārstēšanu.

Antoņina Leškoviča aicina laikus doties pie ārstiem un parūpēties par savu veselību – neviens cits to mūsu vietā nedarīs!

Svarīgākais