Ar piespiedu darbu notiesātais Trencis daļu soda jau izcietis, tostarp tīrot sniegu

Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu notiesātais bijušais Jūrmalas mērs Ģirts Trencis daļu piemērotā piespiedu darba jau ir nostrādājis, viņa pienākumu vidū ir arī sniega novākšana.

Valsts probācijas dienesta pārstāvis Imants Mozers aģentūrai BNS teica, ka soda izpilde notiekot saskaņā ar likumu, nekādi pārkāpumi pagaidām nav konstatēti un dienests turpina viņu pastiprināti uzraudzīt.

Trencis daļu piespriesto darba stundu jau ir nostrādājis. Cik vēl atlicis, Mozers nevēlējās atklāt. Aģentūrai BNS arī neizdevās noskaidrot, kādus pienākumus Trencis veic.

Trencis aģentūrai BNS pastāstīja, ka strādājot kādā sabiedriskā organizācijā Jūrmalā, kuras vadība nevēloties, lai viņa dēļ prese traucētu darbu, tāpēc palūgusi neatklāt organizācijas nosaukumu un vietu. Trencis šādu lūgumu respektējot.

"Viss, ko vajag," atbildēja Trencis uz jautājumu, kādi pienākumi jāveic, un piebilda, ka pamatā tas esot fizisks darbs. Pienākumos ietilpstot arī sniega novākšana.

"Kā jau to, protams, varēja gaidīt - augsti intelektuālu darbu, kur ar augstāko ekonomisko izglītību varu lieliski šīs zināšanas lietot. Kāda valsts, tāds sods," par saviem pienākumiem ironizēja bijušais mērs.

Katru dienu piespiedu darbu nestrādājot, jo jāveicot arī savi pienākumi uzņēmējdarbībā māju apsaimniekošanas nozarē. Sodu plānojot pabeigt izciest marta beigās.

Bijušais mērs no darba nebaidās, taču lielākā sāpe viņam drīzāk ir par to, ka sods piespriests nepamatoti. Tādēļ pēc soda izciešanas viņš plānojot vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo Latvijas tiesu instances viņa lietā ignorējušas vairākas būtiskas lietas, tādējādi pārkāpjot viņa cilvēktiesības. Trencis domā, ka prāvu uzvarēšot.

Probācijas dienesta darbiniekam ir tiesības ierasties neplānoti darbavietā un regulāri sazināties ar darba devēju, lai kontrolētu, vai sods tiek pildīts. Ja tiek konstatēts, ka notiesātais nestrādā, viņam tiek izteikts brīdinājums, un, ja tas nelīdz, probācijas dienests var vērsties tiesā ar lūgumu aizstāt šo sodu ar arestu.

Jau ziņots, ka Augstākās tiesas Senāts pērn noraidīja dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā apsūdzētā bijušā Jūrmalas mēra Ģirta Trenča kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru viņam piespriests piespiedu darbs.

Izskatot prokurora protestu par Jūrmalas tiesas spriedumu, ar kuru Trencis attaisnots, Rīgas apgabaltiesa maija sākumā apsūdzētajam piesprieda 200 stundas piespiedu darba un noteica arī gadu ilgu liegumu ieņemt amatus valsts un pašvaldību iestādēs.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs iepriekš aģentūru BNS informēja, ka izmeklēšanā noskaidrojies, ka toreizējais Jūrmalas pilsētas domes Ekonomikas un attīstības nodaļas vadītājs, būdams vienīgais pašvaldības kapitālsabiedrības kapitāla daļu turētāja pārstāvis SIA "Jūrmalas slimnīca" un pilnvarots pieņemt kapitālsabiedrības dalībnieku sapulces lēmumus, veicis tīšas darbības, kas acīmredzami pārsniedz viņam ar normatīvajiem aktiem piešķirto tiesību un pilnvaru apmēru un ir pretrunā ar likumā noteikto.

Svarīgākais