Jo vairāk zinām par diabētu, jo vieglāk ar to sadzīvot

© Ojārs Lūsis

Diabēts arvien biežāk tiek dēvēts par 21. gadsimta slimību, jo gadu no gada ar to slimo arvien vairāk cilvēku. Latvijā ir reģistrēti 54 000 cukura diabēta slimnieku, un ik gadu to skaits palielinās apmēram par 7000. Vidēji 1000 no tiem tiek nozīmēta insulīna terapija.

Ja cilvēks saslimis ar cukura diabētu, lielākajai daļai ar šo diagnozi nāksies sadzīvot visu mūžu. Taču, labi pārzinot slimību visās tās izpausmes formās, kā arī ievērojot pareiza uztura un fizisko aktivitāšu režīmu, cilvēks nezaudē savu dzīves kvalitāti. Nupat Kūrorta rehabilitācijas centrā Jaunķemeri atvērts Diabēta centrs, kurā speciālistu vadībā cukura diabēta slimnieki iegūst pilnvērtīgu informāciju par savu slimību, iemācās pareizi izvēlēties ēdienreizei nepieciešamos produktus, kā arī uztura speciālista vadībā iemācās pagatavot sabalansētu maltīti. Diabēta centra vadītāja Gita Aksika informē: "Diabēta centrs atvērts, apzinoties Latvijas diabēta pacientu nepieciešamību pēc pilnvērtīgas savas slimības izzināšanas, kas dod iespēju justies brīvākiem un saglabāt labu dzīves kvalitāti. Diabēta centrs piedāvā vienas dienas apmācību speciālistu vadībā, kā arī piecu dienu kursu, kura laikā iespējams saņemt arī endokrinologa, kardiologa un citu speciālistu konsultācijas, lai noteiktu diabēta izraisīto komplikāciju atstāto iespaidu uz cilvēka organismu, nozīmētu adekvātu medikamentozo terapiju un fizisko aktivitāšu režīmu. Fiziskajām aktivitātēm ir liela nozīme slimības gaitas atvieglošanā un komplikāciju mazināšanā, tāpēc apmācību kursos tiek pievērsta īpaša uzmanība arī aktīvai atpūtai svaigā gaisā – fizioterapeita vadībā notiek arī nūjošanas apmācība un cita veida fiziskās nodarbības.

Aptuveni 4–10% sieviešu grūtniecības laikā pirmo reizi konstatē paaugstinātu cukura līmeni asinīs. To sauc par cukura diabētu grūtniecības laikā vai grūtnieču jeb gestācijas cukura diabētu. Līdz ar bērniņa piedzimšanu cukura līmenis lielākajai daļai no pacientēm asinīs stabilizējas, bet grūtniecības laikā nekoriģēts cukura līmenis var atstāt neatgrieznisku ietekmi uz bērna attīstību, tāpēc šajos gadījumos jo īpaši ir jādomā par pareizu uzturu un cukura līmeņa kompensēšanu organismā. Tāpēc KRC Jaunķemeri Diabēta centrs piedāvā arī topošo māmiņu apmācību, lai bērna attīstītība noritētu normāli arī tad, ja topošajai māmiņai diagnosticēts cukura diabēts. Jāatzīst, ka diabēts kļūst arvien jaunāks – saslimst ne tikai pieaugušie, bet arī bērni un jaunieši. Bērni apmācību un rehabilitācijas programmu var apgūt kopā ar vecākiem. Centrs piedāvā kvalitatīvu ēdināšanu un nakšņošanu komfortablos numuriņos, kā arī brīvu pieeju fizioprocedūrām un jebkura profila speciālistu konsultācijām."

Vaicāta par apmaksas sistēmu un pieprasījumu, centra vadītāja skaidro: "Lai arī valstī ir nopietna ekonomikas recesija, pieprasījums pēc medicīniskajiem pakalpojumiem nesamazinās. Vērojama pozitīva tendence – cilvēki vairāk izvērtē pakalpojuma kvalitāti un vēlas, lai saņemtā atdeve būt adekvāta maksātajai naudas summai. KRC Jaunķemeri noteikti ir viens no kvalitatīvāko pakalpojumu sniedzējiem, tāpēc šī tendence darbojas mūsu labā. Diabēta centrs strādā tikai pirmo nedēļu, bet jau tagad esam saņēmuši vairākus pieprasījumus, un interese par mūsu pakalpojumiem ir liela. Interesanti, ka pirmais Diabēta centra pacients ir vācietis, kurš, izvērtējis iespējamās rehabilitācijas vietas, izvēlējās tieši Jaunķemerus. Vācijas pilsonis šeit apmeklēs ne tikai Diabēta centru, bet atpūtīsies un atgūs veselību, izmantojot plašu Jaunķemeru piedāvājumu klāstu."

Vairāk par Diabēta centru un plašo KRC Jaunķemeri piedāvājumu mājaslapā www.jaunkemeri.lv vai zvanot pa tālr. 67733242; 67733522.

Svarīgākais