Krīze apvieno uzņēmējus

© Ojārs Lūsis

Tirdzniecība, viesnīcu bizness un pakalpojumu sniegšana ir Jūrmalas uzņēmēju darbības pamatnozares. Ar kādām sajūtām tiek gaidīta jaunā sezona, vaicājām a/s Fēnikss valdes priekšsēdētājam Jānim Drullem, kas ir viens no aktīvākajiem Jūrmalas uzņēmējiem.

– Kā klājas uzņēmumam Fēnikss? Ko gaidāt no jaunās sezonas?

– Angļu sakāmvārds vēsta: "Vislabākie jaunumi ir tie, ka nav nekādu jaunumu." Visi 24 mūsu uzņēmuma tirdzniecības un ēdināšanas objekti turpina strādāt, un praktiski viss personāls ir saglabāts. Ar rožainām cerībām gaidām jauno kūrorta sezonu. Kopā ar sadarbības partneriem īpaši esam pacentušies Dzintaru koncertzāles apkaimē, kur tiks atvērts sezonas preču veikaliņš Pludmale, citu seju ieguvušas esošās kafejnīcas un sakārtota firmas valdījumā esošā infrastruktūra. Papildus esam iegādājušies telpas Jomas un Tirgoņu ielas stūrī, kur tiks iekārtoti trīs skaisti un moderni boutigue tipa modes preču veikaliņi ar Jūrmalai netradicionālu piedāvājumu.

– Fēnikss tradicionāli iesaistījās jauniešu nodarbinātības programmā. Vai šogad arī dosiet darbu skolēniem?

– Mūsu uzņēmumā vasarās ir strādājuši simtiem jauniešu, taču tagad, kad valsts atbalsta programma un finansējums ir slēgti, mēs vairs nevaram atļauties šādu greznību. Protams, jaunieši strādās, bet tikai tik daudz, cik būs absolūti nepieciešams.

– Vai invalīdu valsts subsidētās darba vietas saglabājas?

– Jau ilgus gadus darbojos Nodarbinātības valsts aģentūras konsultatīvajā padomē un redzu, cik liela nozīme šajos sensitīvajos jautājumos ir valsts vai ES fondu atbalstam. Te īsti vietā ir termins – "privātā publiskā partnerība", kuras ietvaros valsts nevis maksā pabalstus un pensijas, bet tiem, kas to spēj, dod iespēju naudu nopelnīt pašiem, tādējādi ieekonomējot daļu izmaksu. Mūsu uzņēmums pēdējos gados ir devis darbu apmēram desmit cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, un varam priecāties, ka vairāki no viņiem pie mums palikuši strādāt arī pēc NVA programmu beigšanās. Taču uzņēmējiem traucē nenoteiktība NVA sistēmā – nekad nevar prognozēt, kādas programmas būs pieejamas un kāds būs programmu apjoms. Tagad, kad bez darba ir tik daudz cilvēku, šīs institūcijas skaidra un sakārtota darbība būtu īpaši nepieciešama.

– Vai krīze vieno vai šķeļ uzņēmējus?

– Katrai lietai ir savas ēnas un labās puses. Krīze kopējam darbam ir apvienojusi Jūrmalas uzņēmējus – ap 40 pilsētas uzņēmēju aktīvi darbojas Jūrmalas Uzņēmēju biedrībā. Turklāt veiksmīgi strādā arī domes izveidotā Uzņēmēju konsultatīvā padome. Mums ir izdevies nolikt malā savstarpējos strīdus un pretenzijas un vienoties kopīgam mērķim – uzņēmējdarbības vides uzlabošanai pilsētā. Savulaik sešus gadus pats esmu vadījis konsultatīvo padomi un varu droši apgalvot, ka tik vienoti mēs vēl nekad neesam bijuši un ar mūsu viedokli rēķinās gan pilsētas vadība, gan deputāti.

Jau rudenī mūsu iniciatīvas grupa vicemēra R. Ražuka vadībā izstrādāja virkni saistošo noteikumu, kas regulē uzņēmējdarbību Jūrmalā vasaras sezonā. Ir ļoti būtiski, ka šos noteikumus ir izstrādājuši nevis ierēdņi kabinetos, bet cilvēki, kam tos nāksies ievērot ikdienā.

Kopā ar pilsētas domi esam nolēmuši savest kārtībā pilsētas centru – īpaši pludmali un Jomas ielas rajonu, kas faktiski ir pilsētas vizītkartes. Lielākā problēma ir nesakoptie īpašumi centrā, kas ar savu neglītumu rada nepatīkamu iespaidu visā to apkārtnē. Apbrīnoju, kādu bezspēcību šā jautājuma risināšanā jau daudzus gadus izrāda pilsētas būvvalde! Ceru, ka kopā ar uzņēmējiem pašvaldība tomēr atradīs risinājumu arī šai problēmai.

– Ko Jūrmalas uzņēmējiem nozīmētu, ja no Jūrmalas aizietu Jaunais vilnis?

– Batālijas ap festivālu Jaunais vilnis izraisīja satraukumu Jūrmalas uzņēmēju vidū. Šo jautājumu apspriedām gan uzņēmēju biedrībā, gan konsultatīvajā padomē, un mūsu viedoklis ir absolūti vienots – jādara viss, lai festivālu Jūrmalā saglabātu. Varbūt vienreiz pietiks pašu rokām slēgt ražotnes, likvidēt cukura rūpniecību, sagriezt kuģus un ar tamlīdzīgām metodēm zāģēt zaru, uz kura paši sēžam... Jaunais vilnis ir īsts magnēts Jūrmalas tūrisma industrijai, kas pēc būtības ir eksports ar piegādi mājās. Šis grandiozais pasākums ne tikai tiešā veidā ieplūdina ievērojamu naudas summu pilsētā, bet sniedz Jūrmalai un Latvijai kā tūrisma galamērķim grandiozu reklāmu.

Pats katru gadu aizeju uz vairākiem Jaunā viļņa koncertiem – var patikt vai nepatikt atsevišķi izpildītāji, bet vienu gan varu apgalvot droši: atmosfēra šajā festivālā ir īpaši labestīga, draudzīga un humora pilna. Jūrmalai to vajag!

Svarīgākais