Jelgavas NĪP 15 gadu pieredze namu apsaimniekošanā

© Ojārs Lūsis

Jelgavas Nekustamā īpašuma pārvalde (JNĪP) pamatoti tiek uzskatīta par vienu no progresīvākajām un labākajām nekustamā īpašuma apsaimniekotājām Latvijā. Šogad aprit 15 gadu kopš tās izveidošanas.

 JNĪP bija viena no pirmajām namu apsaimniekotājām, kas jau 1998. gadā uzsāka katras mājas samaksātās un iztērētās naudas precīzu uzskaiti, kā arī pirmā Latvijā, kas ar ārvalstu finansējuma palīdzību siltināja daudzdzīvokļu namus.

Rezultātu pamats atrodams uzticībā

Izvērtēt namu apsaimniekotāja darba kvalitāti nav iespējams nedz gada, nedz divu laikā. Strādājot JNĪP, kam nu jau ir 15 gadu, ir pierādījusi, ka grib un prot kvalitatīvi pārvaldīt dzīvojamās mājas. Par iedzīvotāju uzticību uzņēmumam liecina fakts, ka 85% apsaimniekojamo māju iedzīvotāju pilnvarojuši Jelgavas NĪP pārvaldīt savu īpašumu.

Visu par savu īpašumu iespējams uzzināt internetā

SIA Jelgavas NĪP valdes loceklis Juris Vidžis norāda: «Nevaram vairs strādāt kā agrāk – papīra formātā, jo informācijas apjoms, pārvaldot dzīvojamo māju, ir milzīgs. Pārvaldnieks ar to dzīvokļa īpašnieku vai mājas vecāko nevar iepazīstināt desmit, piecpadsmit minūšu laikā. Tāpat arī informācijas plūsmai ir jābūt daudz operatīvākai – šodien jautāju un šodien saņemu atbildi. Izveidotajā informatīvajā sistēmā dzīvokļa īpašnieks var uzzināt visu par esošo situāciju savā mājā un dzīvoklī – par samaksātajiem rēķiniem, veiktajiem darbiem, iekrāto un iztērēto naudu. Tāpat tiešsaistē var uzdot jautājumus ne tikai pārvaldniekam, bet arī pakalpojumu sniedzējiem – Jelgavas ūdenim, Fortum Jelgava, kas nodrošina siltumu, JPPI Pilsētsaimniecība, kas atbild par lietus kanalizācijas sistēmām un ielas apgaismojumu, un Jelgavas komunālajiem pakalpojumiem, kas veic atkritumu izvešanu Jelgavas pilsētā. Izdevīgi tas ir arī tiem, kuri devušies uz ārzemēm, bet savu dzīvokli izīrējuši. Viņiem ir iespēja nezaudēt saikni ar Latviju un visu laiku zināt, vai īrnieks ir veicis maksājumus, vai ar īpašumu viss ir kārtībā. Strādājam pie tā, lai arī esot prombūtnē, dzīvokļa īpašnieks varētu pieņemt lēmumus, tā iesaistot viņu sava īpašuma pārvaldīšanā.

Mājaslapas www.jnip.lv informatīvajā sistēmā var nodot skaitītāju rādījumus, samaksāt rēķinus un uzzināt visus jaunumus gan par māju apsaimniekošanas tendencēm kopumā, gan par savu māju un dzīvokli. Plašāka informācija pieejama reģistrētajiem klientiem par kaimiņu parādiem, tiesu darbiem un citiem jautājumiem. Esam nodalījuši informāciju, kas paredzēta īrniekiem un dzīvokļa īpašniekiem.»

J. Vidžis informē, ka mājaslapā iespējams salīdzināt dažādu māju siltumenerģijas patēriņu un izmaksas par 1 m2, bet drīzumā varēs apskatīt arī termogrāfiskos attēlus, kas uzskatāmi parāda konkrētās mājas siltuma zudumu avotus. Tuvākajā laikā tiks ieviesta iespēja savstarpēji virtuāli sazināties kaimiņiem, pārrunāt stratēģiju un problēmas, labi sagatavoties iedzīvotāju kopsapulcei, neejot citam pie cita ciemos.

Jelgavas NĪP un komunālo pakalpojumu sniedzēji – SIA Jelgavas ūdens, SIA Fortum Jelgava, SIA Jelgavas komunālie pakalpojumi un JPPI Pilsētsaimniecība vienojušies par sadarbības pilnveidošanu, jo apzinās, ka tikai kopējiem spēkiem ir iespējams uzlabot piedāvāto pakalpojumu kvalitāti.

Ēku renovācija – ekonomijas labākais instruments

Pirmā dzīvojamā ēka Jelgavā tika nosiltināta 2007. gadā ar Vācijas Vides ministrijas un Austrumeiropas iniciatīvu fonda finansiālu atbalstu. Ēka Helmaņa ielā 3 vēl arvien ir uzskatāma par energoefektīvāko māju – siltuma ekonomija tajā ir līdz pat 70%. Pamatojoties uz gūto pieredzi, J. Vidžis ir pārliecināts, ka tikai pilns renovācijas pasākumu komplekss nodrošina labu un ilglaicīgu rezultātu. Nepietiek tikai ar logu nomaiņu un fasādes siltināšanu, – būtiska ir arī apkures sistēmas pārbūve, efektīvu sildķermeņu izmantošana, siltumenerģijas patēriņu noteicēju un termoregulatoru lietošana, kā arī sistēmas balansēšana, bēniņu un pagraba pārsegumu siltināšana. Bieži vien dzīvokļu īpašnieki tiecas izpildīt minimālās siltināšanas programmas prasības, tā nesasniedzot iespējami maksimālos siltuma taupības rezultātus.

Arī patlaban Jelgavā norit aktīva ēku siltināšana. Pabeigta ir jau septiņu daudzdzīvokļu māju renovācija, šogad paredzēti darbi vēl 11 mājās.

Namu pārvaldnieks aicina iedzīvotājus būt aktīviem un lemt par savas mājas siltināšanu, kamēr ir pieejams ERAF līdzfinansējums.

Svarīgākais