Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Reģionos \ Jelgava

Laba aura un kvalitatīvs serviss

© Ojārs Lūsis

«Mans dzīves moto skan – fiziskās aktivitātes ir viena no svarīgākajām mūsu dzīves sastāvdaļām, turklāt galvenais nav sportiskie rezultāti, bet gan paša veselība un dzīves kvalitāte. Lai kādas ekonomiskās vai sadzīviskās grūtības nenāktu, sports ir kā zāles, kā plāksteris, ko, uzliekot brūcei, paliek labāk,» saka Ozo ledus halles īpašnieks Dainis Liepiņš.

Ozo ledus halle, kas durvis vēra 2008. gada 30. maijā, joprojām ir visjaunākā halle valstī un 31. maijā ar krāšņu un atraktīvu pasākumu atzīmēs piecu gadu pastāvēšanas jubileju.

Ozoliņš uz ledus

Ozo halles jubilejas svinības sāksies jau 16.00 pēcpusdienā ar hokeja spēli starp Ozolnieku un Cēsu komandām. Interesanti, ka komandās spēlēs tikai tie, kuri dzimuši vai dzīvo minētajās vietās, turklāt abu komandu rindās būs hokeja sabiedrībā labi zināmi vārdi – Ozolnieku pusē cīnīsies Miķelis Rēdlihs, savukārt Cēsu – Mārtiņš Cipulis. Ap pulksten 17.30 paredzēta Entuziastu hokeja līgas (EHL) zvaigžņu spēle, bet kā saldais ēdiens pulksten 19.30 sekos jau tradicionālā spēkošanās starp Latvijas izlases kodolu veidojošajiem hokejistiem un Ozo komandu. Ar savu meistarību uz ledus Ozo komandas sastāvā priecēs pats Sandis Ozoliņš, palīgā ņemot Aigaru Ciprusu, Gintu Meiju, Artūru Kuldu, Robertu Jekimovu, brāļus Bukartus, Mārtiņu Poreju, Rīgas Dinamo galveno treneri Arti Ābolu un citus pazīstamus spēlētājus!

Savukārt Latvijas izlases komandas sastāvā būs tās motors Miķelis Rēdlihs ar tādiem partneriem kā Lauris Dārziņš, Krišjānis Rēdlihs, Andris Džeriņš, Armands Bērziņš, Kristaps Sotnieks, Juris Štāls, Mārtiņš Cipulis.

Pēc šīs hokeja spēles jebkurš interesents varēs nofotografēties kopā ar slavenajiem hokejistiem un saņemt viņu autogrāfus, kā arī izbaudīt slidošanas prieku uz Ozo halles ledus. Pasākumu vadīs pazīstamais jokdaris un radio BOOM FM balss Ufo (Kaspars Upacieris), bet jubilejas ballītē muzicēs grupa Dzelzs vilks. Viesu garšas kārpiņas ar gardām uzkodām lutinās Elmārs Tannis. «Šis pasākums jau tradicionāli tiek uzskatīts Latvijas hokeja sezonas noslēguma kulmināciju un būs kārtējais Ozo halles pasniegtais gardēdiens sporta cienītājiem! Tāpēc aicinu visus nesēdēt mājās, bet gan nākt un no sirds atpūsties pozitīvā, sportiskā gaisotnē! Gaidu jūs visus ciemos šopiektdien, 31. maijā, Ozo hallē!» aicina D. Liepiņš.

Ozo halles labo auru, kvalitatīvo ledu un pienācīgo servisu ikdienā novērtē daiļslidotāji, hokejisti, šorttrekisti, kā arī tie, kas tikai mācās slidot. D. Liepiņš lepojas, ka Ozo halle jau vairākus gadus ir iegājusi starptautiskajā apritē un ir starptautiski pazīstama pasaules daiļslidošanas sabiedrībai: «Vasarās pie mums regulāri trenējoties, veidojas tādi sportisti, kuri uzvar pasaules, Eiropas un valstu nacionālajos čempionātos.» Saistībā ar gaidāmajām ziemas olimpiskajām spēlēm Sočos uz Ozolniekiem brauks žurnālisti no Krievijas, lai veidotu speciālreportāžu par Ozo halli kā vietu, kur vairāku gadu garumā trenējas un izaug spēcīgi un starptautiski novērtēti sportisti trenera Aleksandra Žuļina vadībā.

Kopā ar Ozo halli piecu gadu jubileju svin arī Ozolnieku hokeja klubs Ozolnieki/Monarch. Savas mājas spēles klubs aizvada tieši uz Ozo halles ledus. «Es varu tikai noņemt cepuri šo spēlētāju priekšā par viņu degsmi un atdevi, nākot pēc darba uz treniņiem un līdzīgi cīnoties ar gados daudz jaunākajiem oponentiem,» uzslavē D. Liepiņš. Vairākiem jau citu komandu treneru norakstītiem hokejistiem spēlēšana Ozolnieki/Monarch komandā devusi iespēju pierādīt sevi, un daži pat vēlāk tikuši uzaicināti uz klubiem Somijā un Anglijā. «Šobrīd lemjam par Ozolnieki/Monarch sastāva atjaunināšanu, jaunu vēsmu ienešanu komandā. Kā tas izdosies – laiks rādīs. Bet nav noliedzams, ka hokeja gēns latviešos ir spēcīgs un ik brīdi parādās arvien jauni talanti kā Zemgus Girgensons vai Kristaps Gudļevskis,» saka D. Liepiņš. Hokeja lomu Latvijā tiešām nevar aizmirst, sākot jau kopš pagājušā gadsimta 30. gadiem, kad latvieši sāka šo spēli mācīt Krievijas spēlētājiem. Turklāt, ja salīdzina atbalstu un finansējumu jaunajiem hokejistiem, kāds ir citās valstīs, piemēram, Austrijā, pēc D. Liepiņa domām, mums ir jābūt gandarītiem un lepniem gan par savu nacionālo komandu, gan par Latvijas sabiedrības entuziasmu un atdevi šī sporta veida uzturēšanā un attīstībā.

Mērķis – paplašināt servisu

Viens no Ozo halles veiksmīgās darbības stūrakmeņiem vienmēr bijusi ticība gaišai nākotnei, pat neraugoties uz valsts neieinteresētību sporta attīstībā un apkārt valdošajām negācijām. «Mēs dzīvojam ar pozitīvu skatu un pārliecību par to, ka jādodas tikai uz priekšu, jo mums ir kur tiekties. Šodien esam sasnieguši to, ka Ozo halle sevi uztur pati un izdzīvo bez jebkāda atbalsta. Tas rada pārliecību, ka nākotne būs tikai labāka! Liels nopelns attīstībā, protams, pieder kolektīvam. 90 procenti darbinieku ir tie paši, kuri pirms pieciem gadiem sāka šeit strādāt, un savus pienākumus veic tik profesionāli, ka vairāk ekonomēt vienkārši nav iespējams, atliek strādāt pie halles noslogotības,» stāsta D. Liepiņš.

Tieši šā iemesla dēļ Ozolniekos netālu no halles tiek būvēta viesnīca sportistiem, lai izveidotu veselu sporta infrastruktūras kopumu, ko izmantos cilvēki, kuri bez ledus laukuma redz arī citas vajadzības. Daļa ideālās infrastruktūras jau ir pieejama, proti, Ozolnieku daba – mežs, ūdenskrātuves, milzīga priekšrocība ir nelielais attālums līdz galvaspilsētai, lidostai un Jūrmalai. «Tie visi ir papildu labumi, jo pusstundas brauciens no viena objekta līdz otram pasaules mērogā ir tepat blakus,» uzsver D. Liepiņš.

Jebkura būve ir tikai ārējā čaula, ko dzīvu padara cilvēki – veido tās auru un sajūtu kopumu. Ozo halle ir īpaša ar to, ka šeit mājo Sanda Ozoliņa gars, kurš, pēc D. Liepiņa vārdiem, aizvien pieņemas spēkā. «Sanda Ozoliņa devīze ir – notici sev! Patiesībā tie ir vārdi ar ļoti dziļu jēgu. Mēs visu laiku esam ticējuši sev un turpinām to darīt. Es ticu, ka drīzumā šeit parādīsies bērnu un jaunatnes hokejs, kas sāksies jau no sagatavošanas grupas,» ir pārliecināts D. Liepiņš.

Sports dara laimīgāku

Runājot par sportu, nereti tiek pieminēta tā pieejamība jeb izmaksas, jo, lai kaut kas izaugtu, ir jābūt auglīgai augsnei. D. Liepiņa skatījumā sporta pieejamība ir atkarīga no trim lietām. «Pirmkārt, cik izmaksā paša sporta objekta izmantošana, otrkārt – cik lielu atbalstu var sniegt valsts vai pašvaldība, un treškārt – vecāku iespējas. Tikai saliekot šīs trīs lietas kopā, veidojas sporta pieejamība. Neraugoties uz paziņojumiem par ekonomikas atlabšanu, mēs redzam un jūtam, ka vecāku rocība krītas. Tie cilvēki, kuri ir aktīvāki un gatavi riskēt, joprojām pietiekami lielā skaitā pamet Latviju. Viņiem nevar pārmest, jo jāuztur un jābaro ģimenes, bet pirktspējīgo cilvēku skaita samazināšanās diemžēl strauji palielina valsts un pašvaldības lomu sporta infrastruktūras uzturēšanā un saglābšanā. Ja valsts un pašvaldība ir inertas pret šo lietu, tad vienīgais glābējs paliek ledus halles īpašnieks. Pat tādas halles, kuras saņem atbalstu no pašvaldības, jūt, ka problēma ir tuvu un var pārvērsties katastrofā, tāpēc mēs, Latvijas Ledus haļļu asociācijas biedri, raidām skaidrus signālus, ka kaut kas ir jādara. Šajā situācijā katrs cīnās, kā spēj. Arī mēs cīnīsimies, paplašināsim servisu un izdzīvosim!» spriež D. Liepiņš.

Kā gan citādi – sports ir cilvēka dzīves neatņemama sastāvdaļa. Sportojot attīstās un norūdās ķermenis. Fiziskās nodarbes palīdz atpūsties gan fiziski, gan garīgi. «Ne velti lielākā daļa cilvēku, kuri dod lielu pienesumu valsts ekonomikai un zinātnei – ārsti, inženieri un citi, ikdienā aktīvi nodarbojas ar sportu, jo tas palīdz gan ķermenim, gan prātam. Es pat uzskatu, ka no sporta diezgan lielā mērā atkarīga ģimenes noturība. No darba pārnācis sanervozējies un noguris vīrietis rada lielākas problēmas nekā tāds, kurš atnācis no treniņa un sapratis, ka nebūšanas un raizes ir izsviedrētas un palikušas uz laukuma. Sportošana nomierina un ļauj apdomāt, kas tad mūsu dzīvē ir patiesi vērtīgs – stipra ģimene, vesels gars, mierīga un apmierināta dzīve,» pārdomās dalās D. Liepiņš.