Tirgū sākas stādu sezona

© Ojārs Lūsis

Līdz ar siltāka laika iestāšanos arī Jelgavas tirgū varēs iegādāties puķu un dārzeņu stādus. Praktiski visas stādu tirdzniecībai paredzētās vietas aizrunātas jau labu laiku iepriekš.

"Par vietas rezervēšanu tirgotājiem nav jāmaksā, norēķināties vajadzēs tikai tad, kad viņi sāks reāli tirgoties. Atgādināšu, ka jau pagājušajā gadā, apzinoties slikto ekonomisko situāciju valstī, maksa par tirdzniecības vietām ir samazināta," norāda SIA Jelgavas tirgus valdes priekšsēdētājs Valdis Labanovskis. Arī citu preču tirgošanai paredzētās vietas ir praktiski aizpildītas, piemēram, gaļas paviljonā brīvs ir tikai viens metrs. Vairākiem, kuri izteikuši vēlmi tirgoties Jelgavas tirgū, ir nācies atteikt. Taču zemniekiem, kuri vēlas pārdot savās saimniecībās ražoto produkciju, tirgus vadība iespēju robežās rezervē tirdzniecības vietas. Tas ir veids, kā atbalstīt vietējos ražotājus, un šāda sistēma paredzēta arī Ministru kabineta noteikumos.

Līdz ar atviegloto noteikumu ieviešanu svaiga piena tirdzniecībai Jelgavas tirgus sortiments kļuvis plašāks – pārdevēju ir vairāk, un pircējiem ir iespēja izvēlēties. V. Labanovskis atviegloto noteikumu ieviešanu vērtē ļoti pozitīvi: "Daļa no tiem, kuri tirgojās vārtrūmēs un daudzdzīvokļu māju pagalmos, tagad to legāli dara tirgū. Lai arī ne pārāk skrupuloza, taču šeit ir kontrole un iedzīvotāji par iegādātās produkcijas kvalitāti var justies daudz drošāki, nekā pērkot pienu pagalmā. Man vispār nav saprotama dažādu dienestu nostāja – savās mājās katrs var ēst to, ko pats saražojis – drīkst to dot kaimiņiem un radiem, taču, tiklīdz par paša saražoto produkciju viņš vēlas saņemt naudu, tiek uzlikti nepārvarami šķēršļi. Ja zemnieks vēlas pilnībā sakārtot visu dokumentāciju un saņemt tirdzniecības atļauju, viņa produkcija sadārdzinās tik tālu, ka klientiem izdevīgāk ir pirkt Igaunijas pienu. Starp citu, liela daļa no igauņu vai lietuviešu piena, kas ienāk Latvijas veikalos, ir ražots šeit. Paradokss, bet fakts!"

Šā gada sākumā ir atjaunota tirgus savienības darbība, kuras šā brīža aktualitāte ir cigarešu tirdzniecības atjaunošana tirgos. Ir notikušas pārrunas ar Valsts ieņēmumu dienestu, Ekonomikas policiju, Pārtikas un veterināro dienestu, lai no normatīvajiem dokumentiem svītrotu sadaļu, kas attiecas uz cigarešu tirdzniecības ierobežojumiem tirgū. Ja būtu legāla iespēja tirgot cigaretes, kontrole būtu daudz efektīvāka. "Katram ir jādara savs darbs – mums jāpiedāvā iespēja cilvēkiem tirgoties, policijas kompetencē ir veikt kontroli. Aizliedzot kādas preču grupas tirdzniecību, ierobežotas tiek arī mūsu iespējas."

Šogad tirgū nav iecerēti lieli investīciju projekti, izņemot jautājumu par autostāvvietu paplašināšanu, jo jau daudzus gadus aktīvākajās tirgus dienās automašīnu atstāt tirgus tuvumā ir problemātiski. Taču daži uzlabojumi tiks veikti – turpināsies veco kiosku nojaukšana, teritorijas labiekārtošana un tirdzniecības iekārtu nomaiņa, kas tirgu padarīs vēl pievilcīgāku klientiem un pārdevējiem.

Svarīgākais