Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Reģionos \ Jēkabpils

Atbildam par katru studentu

© Ojārs Lūsis

Pirms gadiem pieciem mācības reģionālajās augstskolu filiālēs visbiežāk savu zināšanu līmeņa un kvalifikācijas paaugstināšanai izvēlējās cilvēki, kuri jau strādā, bet pēdējo gadu tendence liecina, ka šajās filiālēs zināšanas arvien biežāk iegūst arī jaunieši tūlīt pēc vidusskolas absolvēšanas.

 Tas liecina, ka augstāko mācību iestāžu klātbūtne reģionos ir absolūti nepieciešama.

Izglītības iestādēs dominē RPIVA absolventi

Praktiski visās pilsētas un apkārtējo novadu izglītības iestādēs strādā Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) absolventi vai studējošie, ar lepnumu atzīst Jēkabpils filiāles vadītāja Ineta Elksne. Mūsu profesionālā bakalaura studiju programma Skolotājs un tās apakšprogramma Pirmsskolas un sākumskolas skolotājs ir ļoti populāra, jo četru gadu laikā piedāvā apgūt vienlaikus divas specializācijas.

Par savējo Jēkabpils filiāli izvēlējušies arī topošie pedagogi no Lubānas, Cesvaines, Ludzas un citām pilsētām. Tam ir savs skaidrojums – skolotāju profesija bija, ir un būs nepieciešama, bet par skolotāju kļūt, var tikai mācoties augstskolā. Latvijas iedzīvotāju ekonomiskā situācija ir slikta, bet zināšanas – nepieciešamība. Tāpēc gan jaunieši tūlīt pēc vidusskolas, gan jau esošie skolotāji mācās augstskolu filiālēs – tas ir lētāk, turklāt tiek saglabāta iespēja strādāt; arī akadēmiskais sastāvs ir tieši tāds pats kā Rīgas filiālē, garantējot kvalitatīvu zināšanu ieguvi.

Nu jau trešo gadu spēkā ir RPIVA Jēkabpils filiāles un vietējās pašvaldības savstarpējās sadarbības līgums, kurš paredz efektīvu informācijas apriti, studējošo nodrošināšanu ar prakses vietām, kā arī bezmaksas pieeju gan pilsētas, gan RPIVA bibliotēkām.

Ineta Elksne uzsver, ka arī nākamajā mācību gadā tiks saglabāta esošā mācību maksa, kas ir zemāka nekā Rīgā studējošajiem, kā arī veiksmīgi konkurē ar citu augstskolu filiāļu mācību maksām, kuras izvietotas Jēkabpilī.

No makroekonomikas līdz lietišķajai etiķetei

Uzņēmējdarbības specialitātes ir koncentrētas RPIVA Madonas filiālē, taču arī Jēkabpilī ir saglabāta iespēja apgūt 1. līmeņa augstāko izglītību komercdarbības organizācijā. Šīs studiju programmas 2. kursa studente Mārīte Vasiļjeva atzīst, ka mācību laikā iegūtās zināšanas viņai arvien vairāk dod pārliecību par saviem spēkiem: «Līvānos kopā ar vīru vadām tirdzniecības uzņēmumu Vamari L, kas lēnām, bet nemitīgā attīstās. Agrāk es pārsvarā biju tikai floriste, bet tagad arvien vairāk iesaistos mārketinga un citos uzņēmuma vadības procesos – kļūstu vīram noderīga palīdze. Tikai studējot esmu sapratusi, cik liela nozīme biznesa attīstībā ir lietišķajai etiķetei, psiholoģijas pamatzināšanām, izpratnei par makro un mikroekonomiskajiem procesiem. Paldies RPIVA Jēkabpils filiālei, jo mācīties Rīgā un vienlaikus aktīvi strādāt savā biznesā būtu neiedomājami grūtāk.»

Speciālo literatūru vairāk lasa ierindas bibliotēkas apmeklētāji

RPIVA Madonas novada bibliotēkai ir uzdāvinājusi ap 20 tūkstošus grāmatu – speciālo mācību literatūru augstskolu studentiem. Līdz ar to RPIVA un novada bibliotēku krājumi ir vienlīdz plaši pieejami gan jebkuram novada iedzīvotājam, gan studējošajam. RPIVA Madonas filiāles vadītājs Guntars Paeglis uzsver: «Valdīja uzskats, ka speciālā literatūra bibliotēkās nav vajadzīga – tā ir sausa akadēmiska lasāmviela, ko izmanto tikai nozares profesionāļi vai studenti. Taču tagad statistika pierāda, ka mūsu augstskolas dāvinātās grāmatas skaitliski vairāk lasījuši tieši novada iedzīvotāji – ierindas bibliotēkas apmeklētāji. Tātad tā tomēr ir vajadzīga!»

RPIVA Madonas filiāle sniedz pievienoto vērtību arī novada attīstības stratēģijas plānošanā un uzņēmējdarbības vides veicināšanā. Bakalaura darbu ietvaros studenti veic pētījumus, kas noder gan esošajiem un topošajiem uzņēmējiem, gan pašvaldībai. «Pirms uzsākt biznesu iecerētajā jomā, būtiski ir iegūt plašu informāciju par biznesa attīstības perspektīvām – ir jāzina gan skaitliskie, gan kvalitatīvie mērķa auditorijas dati.»

RPIVA darbība kopumā vērsta uz to mācību programmu piedāvājumu, kas konkrētajā laikā ir nepieciešams konkrētajā vietā. Viens no jaunumiem ir gaidāmie auklīšu tālmācības kursi, pēc kuru beigšanas tiek izsniegts sertifikāts, kas apliecina, ka auklīte ir ieguvusi pamatzināšanas darba drošībā, palīdzības sniegšanā, psiholoģijā un pedagoģijā. Tādējādi tiks radīts pamats mazā biznesa jomai – auklīšu pakalpojumu sniegšanai.

Vaicāts par reģiona iedzīvotāju vēlmi mācīties, Gundars Paeglis norāda: «Pētījums apliecina, ka ap 90% respondentu vēlas paaugstināt savu zināšanu līmeni, taču galvenais šķērslis ir finansiālās iespējas. Te man jāteic atzinīgi vārdi par Madonas pašvaldību – ar dažādu finanšu instrumentu palīdzību daudziem studentiem tiek piešķirts finansiāls atbalsts. Mēs, tāpat kā pašvaldība, jūtamies atbildīgi par savu cilvēku karjeru, par vidi, kurā strādājam.