Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Reģionos \ Jēkabpils

Jēkabpils koledža soli priekšā laikam

© Ojārs Lūsis

Jēkabpils agrobiznesa koledžas profesionālās vidējās izglītības nodaļā šogad mācās 270 audzēkņi, bet 1. līmeņa augstāko izglītību apgūst 260 studentu. Koledža sevi pamatoti pozicionē kā augstas izglītības kvalitātes un inovatīvu izglītības iestādi.

Vaicāts par perspektīvām augstākās izglītības iestādes pastāvēšanā un attīstībā, direktors Roberts Glaudiņš uzsver: «Mēs vienmēr esam par reformām, kas vērstas uz attīstību un izglītības kvalitātes uzlabošanu. Tas ir devis savu rezultātu – mūsu koledžas studiju programmas ir labi novērtētas, jauniešu interese par studijām un mācībām koledžā ir pietiekama, esam galvas tiesu priekšā lielākajai daļai Latvijas IT risinājumu ieviešanā. Daudzās skolās vēl tikai domā par elektronisko stundu sarakstu un ežurnālu, par vienotu epasta sistēmu, par tiešsaites saziņas sistēmu, par mākoņdatošanas izmantošanu un daudziem citiem jaunumiem. Mums tas viss jau ir! Mēs labprāt uzņemam citu skolu pārstāvjus, dalāmies pieredzē gan par darbinieku apmācību, gan citiem ar inovāciju ieviešanu saistītiem jautājumiem. Gribu uzsvērt – inovāciju ieviešana neprasa lielu papildu finansējumu – daudzi risinājumi izglītības iestādēm ir pieejami bez maksas – atliek tikai gribēt un izdarīt.»

Savukārt koledžas Ekonomikas katedras vadītāja Ingrīda Veipa norāda, ka, neskatoties uz skolēnu skaita samazinājumu valstī kopumā, koledžas piedāvātajā grāmatvedības programmā vēl arvien saglabājas konkurss uz valsts apmaksātajām vietām. Pēc koledžas piedāvātās 1. līmeņa augstākās izglītības iegūšanas liela daļa absolventu turpina mācības augstākajā līmenī.

Koledža, kas kā izglītības iestāde dibināta 1927. gadā, turpina savu kvalitatīvo izaugsmi, piedāvājot arvien jaunas, reģiona attīstībai nepieciešamas studiju programmas. Nākamajā studiju gadā sāksies uzņemšana jaunā studiju programmā Mārketings un inovācijas.

Koledžās īstenotajā profesionālās vidējās izglītības programmā četru gadu laikā jaunieši apgūst profesiju un vidējo izglītību. Direktora vietniece Valda Kalniņa ir gandarīta par koledžas audzēkņu aktivitāti un vēlmi mācīties, kas vairo koledžas labo slavu. Pagājušajā gadā centralizēto eksāmenu vērtējumi bija vieni no labākajiem starp profesionālajām skolām valstī un ļoti labi arī vispārējās vidējās izglītības iestāžu konkurencē. Lieliski rezultāti ir arī komercizglītības un grāmatvedības specialitātes audzēkņiem – piemēram, valsts mēroga biznesa plānu konkursos viņi regulāri ieņem godalgotas vietas.

Viedokļi

Reinis, studentu pašpārvaldes loceklis, datortīklu administrēšanas studiju programmas 1. kursa students:

– Pirmās datortehniķu zināšanas ieguvu Vecbebru profesionālajā vidusskolā, bet augstākās izglītības iegūšanai izvēlējos šo koledžu. Ne mirkli neesmu nožēlojis savu izvēli, jo šeit ir ļoti aktīva studiju un ārpusnodarbību vide, kā arī pieejama dienesta viesnīca. Jāteic, ka brīvā laika vispār nav – jāpagūst sagatavot mājas darbi, jādarbojas studentu pašpārvaldē, jāorganizē pasākumi. Ļoti patīk pasniedzēju un kuratoru attieksme – mums atliek tikai izteikt savas vēlmes – atbalstu noteikti saņemsim. Arī profesionālajā jomā saņemam vislabāko, ko var vēlēties, ieskaitot lielo IT uzņēmumu apmeklējumus un prakses vietu nodrošinājumu. Potenciālo darba devēju attieksme ir ļoti pozitīva – visi saka, lai droši sūtām savu CV.

Egils, audzēkņu pašpārvaldes prezidents, datorsistēmu tehniķu programmas 3. kursa audzēknis:

– Esmu no Ērgļiem, kur pabeidzu 9. klasi. Domājot par profesiju, izvēlējos Jēkabpils agrobiznesa koledžas profesionālās vidējās izglītības programmu. Sākumā nebija viegli – prom no mājām, no vecākiem, par visu nākas domāt pašam. Skolotāji ir ļoti atsaucīgi – vienmēr var prasīt padomu. Pēc mācībām brīvā laika arī praktiski nav – patlaban daudz prasa autoskola, pašpārvaldes prezidenta pienākumi un, protams, mācības.

Sportiskākajiem audzēkņiem ir iespēja nodarboties ar dažādiem sporta veidiem gan koledžas sporta zālē, gan pilsētas sporta bāzēs. Līdz ar basketbola kluba Jēkabpils izveidošanu arvien populārāks kļūst arī basketbols.

Silvija Strušele, direktora vietniece audzināšanas darbā:

– Strādāt ar jauniešiem ir viegli – viņiem ir daudz labu ideju un milzīgs darba spars. Es priecājos par viņu plašo interešu loku – vienmēr gatavi braukt ekskursijās uz uzņēmumiem, piedalīties sporta sacensībās, organizēt savus izklaides un kultūras pasākumus, apmeklēt izstādes. Skolas administrācijai vairāk ir padomdevēja loma – mums jāspēj tik līdzi jaunajiem un aktīvajiem.

***

JAUNS VEIKALS

Jēkabpilī nesen atvēries veikals Klēts – tikai Latvijā ražoti pārtikas produkti, iespēja zemniekiem piedāvāt savu produkciju.

Adrese: Draudzības aleja 20a, tel. 29902502